Кратки новини: 18 декември
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кратки новини: 18 декември

Новото правителство на Австрия с участието на крайнодесните положи клетва

Кратки новини: 18 декември

Новото правителство на Австрия с участието на крайнодесните положи клетва; Подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров е напуснал по искане на управителя; Международен фонд "Козлодуй" отпусна на България допълнително 41 млн. евро; Германските туристи не се чувстват в безопасност в България; България леко подобрява позицията си в Европа по степен на свобода; Цацаров все още не е чел доклада на турските служби за "Булгартабак"

2838 прочитания

Новото правителство на Австрия с участието на крайнодесните положи клетва

© Reuters


0.8% от работните места в България са свободни, показват данни на Евростат. Това е значително под средното за ЕС ниво от 2%. Чехия отчита най-висок дял на свободни позиции (4%) вероятно защото сраната практически е изчерпала резервите си по отношение на допълнителна работна ръка.

Новото правителство на Австрия с участието на крайнодесните положи клетва

С полагането на клетва на новото правителства пред президента Австрия стана в понеделник единствената страна от ЕС, в която крайнодясна партия влиза в управлението. Въпреки възхода на популярността им през 2017 г. никоя от евроскептичните партии в съюза не успя да постигне такъв успех. Той се дължи на коалиционното споразумение на традиционната консервативна Народна партия и крайнодясната Партия на свободата. Националистите получават апарата за сигурност (министерствата на отбраната, вътрешните и външните работи) и вицеканцлер, а консерваторите - канцлер и министерствата на финансите, правосъдието и земеделието.

Подуправителят на здравната каса д-р Димитър Петров е напуснал по искане на управителя Камен Плочев. Пред него са били поставени четири варианта за напускане, а той е избрал вариант, който не включва съдебен спор, коментира Петров пред "Капитал". Той твърди, че е напуснал не само заради неразбирателството с проф. Плочев, но и защото принципно не би могъл повече да остане. Според него новият управител не разбира материята и не се е занимавал с подобна дейност никога преди. "В касата цари хаос, не са започнати преговорите с лекарския съюз за рамков договор, а освен това бяха пропуснати възможности да се договорят по-големи отстъпки от цените с фармакомпаниите. При договорени 170 млн. лв. отстъпки за тази година през следващата се очакват 140 млн.", отбеляза Петров.

Международен фонд "Козлодуй" отпусна на България допълнително 41 млн. евро, съобщи Министерството на енергетиката. Решението е одобрено от Асамблеята на донорите на фонда. Част от парите ще отидат за увеличение на средствата за управление на отпадъци от извеждането от експлоатация, които се отпускат в т.нар. ядрен прозорец. За целта са заделени 27 млн. евро, като срокът за разплащанията се удължава до 2022 г. Донорите на фонда одобриха и отпускането на допълнително 24 млн. евро за издръжка на проектите в ядрения сектор, като тук срокът се удължава до края на 2020 г. Те одобриха и промени по програмата ДЕЗИРЕ, с която се подпомага битовата газификация. Досега безвъзмездната помощ по програмата беше до 20% от допустимите разходи без цената за присъединяване, но сега числото ще се повиши до 30%, а цената за присъединяване ще се включи изцяло.

Германските туристи не се чувстват в безопасност в България, сочи проучване на анализаторската компания GfK. Едва една пета от посетителите са на мнение, че България е безопасна дестинация. Причината за тенденцията са терористичните атентати, които принудиха германците да поставят на челно място сред приоритетите си при организиране на екскурзия безопасността. Въпреки че България не е държава, пострадала от подобни атаки, посетителите отказват да посещават места, за които не са чували достатъчно добри отзиви. Според GfK германците се чувстват най-сигурни в собствената си държава, Австрия, Швейцария, Италия и скандинавските страни. Малко под половината считат Канада за безопасно място, а 44% мислят същото за Австралия.

Бившата гара "Пионер" в Борисовата градина ще бъде място единствено за спорт и каране на велосипед, увери Столичната община. Теренът от 20 декара е собственост на НКЖИ, като миналата седмица Министерският съвет разреши имотът да бъде продаден на търг. Подробният устройствен план на Борисова градина все още не е приет, но първите му представяния показват, че бившата гара ще бъде място за спорт. Самата Столична община няма да участва в търга за имота, предаде "Дневник".

Всички 11 подсъдими за побоя на деца от клуба по гребане в Асеновград се признаха за виновни и се съгласиха делото да се гледа по бързата процедура, съобщава БНР. Петима от нападателите получиха условни присъди, като най-ниското наказание е 18 месеца, а най-високото година и десет месеца лишаване от свобода, предава БНР. На останалите шестима обвиняеми районният съд наложи условни присъди. Инцидентът стана на 26 юли, като беше последван от масови протести в града.

Главният прокурор Сотир Цацаров все още не е чел доклада на турските служби за "Булгартабак", защото има по-важна работа, предаде "Медиапул". Изказването е по време на церемонията по встъпване в длъжност на новия шеф на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Главният прокурор отбелязва, че приоритет в момента са случаят в Момчилград и стрелбата срещу началник на отдел в НАП, а след като приключи с тези два инцидента, ще се запознае с турския доклад.

България леко подобрява позицията си в Европа по степен на свобода според класация за 2017 г. на "Барометър на свободата", проект на фондация "Фридих Науман". Сега страната е на 15-о място от 30 страни от Европа и части от Азия, докато година по-рано беше на 16-о. Докладът отбелязва, че България се представя най-силно по отношение на свободните и справедливи избори, но подчертава и известни проблеми при организирането им. Такива са финансирането и начина, по който се използват медиите по време на кампании, процедурни нарушения в деня на самия вот и други. Страната отбелязва силен резултат по отношение на свободата на международната търговия, докато най-слабо се оценява върховенството на закона като цяло.

Бизнес

Синдикатът на ирландските пилоти на Ryanair оттегли призива си за стачка

Синдикатът, представляващ пилотите на Ryanair в Ирландия, обяви късно в неделя, че оттегля призива си за стачка, след като ръководството на нискобюджетния авиопревозвач е приело да започне преговори по исканията на пилотите, пише dnevnik.bg. В петък ирландската авиокомпания прие да признае синдикати на работещите за нея служители за пръв път, след като пилотите й в Ирландия, Великобритания, Германия, Италия, Испания и Португалия заплашиха със стачки с приближаването на ваканциите в края на годината. В събота ръководството на компанията съобщи, че е готово да се срещне във вторник, 19 декември, което е в навечерието на планираната стачка в Ирландия, с представители на "Импакт", синдиката, защитаващ правата на ирландските пилоти. Първоначално "Импакт" обяви, че не може да преразгледа призива си за стачката преди срещата, но след това в ново комюнике съобщи, че го оттегля. "Синдикатът прие да се срещне с ръководството във вторник вечерта, но е готов за среща и по-рано", заяви негов представител. Във Великобритания синдикатът "Балпа" прие да бъде признат като профсъюзна организация, представляваща пилотите на авиокомпанията в Обединеното кралство, при условие че Британският конгрес на профсъюзите присъства на преговорите.

BMW ще прави тестово трасе за автономни и електроавтомобили в Чехия

BMW планира да инвестира над 100 млн. евро в тестово трасе за автономни автомобили и електромобили, което ще бъде построено в Чехия. Предвижда се проектът да създаде няколкостотин работни места в страната, където разходите за труд са доста по-ниски в сравнение с Германия, съобщава Reuters. От германската компания потвърдиха, че реализацията на проекта ще започне в началото на следващото десетилетие. В момента германската компания разполага с такива полигони в Мюнхен, Франция и Швеция, но капацитетът им не е достатъчен, за да отговори на изискванията за тестове на автономните технологии, по които работят специалистите на BMW. BMW Group, под чиято шапка са още Rolls-Royce и Mini, планира да представи през 2021 г. модела iNext, който ще се отличава с високо ниво на автономност. Отделно от това компанията работи заедно с Intel, Mobileye, Delphi, Continental и FCA за развитието на автономните технологии при автомобилите и създаването на предпоставки за развитието на пазар за такива возила.

Deutsche Telekom ще придобие холандския бизнес на Tele2 за 190 млн. евро

Deutsche Telekom е постигнала споразумение с Tele2 AB, според което "T-Mobile Холандия" ще купи холандския бизнес на Tele2 за 190 млн. евро в брой и дял от 25% в комбинираното дружество, съобщава MarketWatch. Придобиването на "Tele2 Холандия" трябва да бъде одобрено от регулаторите и се очаква да приключи през втората половина на 2018 г. Разширената компания ще продължи да работи като "T-Mobile Холандия", казват от Deutsche Telekom, и ще използва марката Tele2 на пазара. Deutsche Telekom ще притежава 75% от акциите в разширеното дружество и вземания по заем за 1.1 млрд. долара, които са дължими на клиентите на "Tele 2 Холандия". Deutsche Telekom заяви, че новата компания ще създаде по-ефективна конкуренция с KPN Mobile и VodafoneZiggo в Холандия. "Това е фантастична възможност за ускоряване на развитието на холандския телекомуникационен пазар", каза изпълнителният директор на Tele2 AB Алисън Къркби.

0.8% от работните места в България са свободни, показват данни на Евростат. Това е значително под средното за ЕС ниво от 2%. Чехия отчита най-висок дял на свободни позиции (4%) вероятно защото сраната практически е изчерпала резервите си по отношение на допълнителна работна ръка.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Да изчезнеш за 60 секунди

Да изчезнеш за 60 секунди

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.