Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Коледното настроение се усеща навсякъде в Париж - и по големите булеварди, и по по-малките улици

Какво се случи през седмицата

Антикорупционният закон е окончателно приет; Блокирани са два големи военни проекта на обща стойност близо 900 млн. лв.; ЕК започва процедурата по санкциониране на Полша заради нарушения на върховенството на закона; Европейският съд постанови, че Uber е транспортна компания, а не дигитална услуга; Милиард от излишъка ще бъде похарчен за саниране; КЗК проверява държавната "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монопол

7814 прочитания

Коледното настроение се усеща навсякъде в Париж - и по големите булеварди, и по по-малките улици

© Reuters


4.4% ръст на икономиката през 2018 г. очаква Уникредит Булбанк. Това е най-високата прогноза, давана досега за предстоящата година.

Както бяха планирали, управляващите успяха да форсират окончателното приемане на антикорупционния закон в парламента и да приключат с второто четене в последната пленарна седмица преди Нова година. Междувременно президентът вече обяви, че ще наложи вето на закона, защото той не само е неефективен срещу корупцията, но и може да бъде използван като "бухалка за разправяне с неудобните". Сериозни възражения срещу закона се чуха от експертните среди, а БСП оспори изцяло концепцията му.

Борислав Сарафов встъпи в длъжност като директор на Националната следствена служба в понеделник след избор, където той бе единствен кандидат. Ден по-късно стана известно, че дисциплинарното производство срещу него за заплахи и обиди към следовател е съзнателно забавено във ВСС, за да изтече давността
Фотограф: Анелия Николова

Два дни след като в неделя БАН обяви започването на масирани протестни действия в първите дни на януари заради недостатъчния бюджет за 2018 г., във вторник правителството обеща отпускането на допълнителни 15 млн. лева за академията за сметка на планираните в централния бюджет разходи за научни изследвания. Същия ден на среща с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов представители на Общото събрание на БАН са заявили, че протестната акция, планирана да започне успоредно със старта на европредседателството, ще бъде преустановена.

Блокирани са два големи военни проекта на обща стойност близо 900 млн. лв., лансирани от Министерството на отбраната. Единствената фирма, която се яви в конкурса за строежа два военни кораба за армията - варненската "Делфин", се е отказала от преговорите за подписване на договор за близо 820 млн. лв. Същевременно жалба на украинската държавна компания "Укроборонпром" от холдинг "Украинмаш" блокира ремонта на старите МиГ-ове, който министерството планираше да възложи директно на руската корпорация РСК МиГ срещу до 82 млн. лв. в идните 4 години.

Жителите на няколко столични квартала протестираха срещу замърсяването на въздуха в София под надслов "Заедно против лошия въздух!"
Фотограф: Анелия Николова

ГЕРБ реши да гласува отмяна на мораториума върху заплащането на иновативни лекарства от НЗОК чак след като премиерът Бойко Борисов обяви курс към промяна. Преди това депутатите от мнозинството неглижираха серия от протести, отхвърлиха и вето на президента върху този текст от закона за бюджета на НЗОК, дори лансираха алтернативен вариант за осигуряване на нови лекарства. Министър-председателят обяви от Брюксел на 15 декември, че мораториумът трябва да бъде преразгледан, а след това се срещна с Корнелия Нинова, за да се договорят да се прегласува вече публикуваният закон.

Свят

Американски и южнокорейски морски пехотинци тренират при минусови температури край Пьончанг, Южна Корея, където ще бъдат зимните олимпийски игри
Източник: Reuters

Консервативната Австрийска народна партия на 31-годишния Себастиан Курц сключи коалиционно споразумение с крайнодясната Партия на свободата на Ханс-Кристиан Щрахе. Новото правителство ще положи клетва в началото на идната седмица, а националистите ще получат министерствата на отбраната, на вътрешните и на външните работи и инфраструктурата. И двете партии водиха антиимигрантска кампания на изборите през октомври.

ЕК обяви, че започва процедурата по санкциониране на Полша заради нарушения на принципа за върховенство на закона в страната, като задейства член 7.1 от Договора за ЕС. Това може да доведе до отнемане на правото на глас на Варшава в Съвета на ЕС, но вероятността да се случи е малка, защото е нужно единодушие от страна на останалите държави на съвета, а Унгария и може би Словакия ще бойкотират подобно решение.

Опустошителният пожар в Калифорния се превърна във втория най-голям за щата, откакто се води статистика
Източник: Reuters

Американският Конгрес изпраща републиканския данъчен законопроект на президента Доналд Тръмп, който се очаква да ратифицира първото си голямо законодателно постижение до дни. Това е най-значимата реформа на данъчната система на САЩ от поколение насам. Тя намалява данъците на корпорациите и богатите, като същевременно предлага временни облекчения за работещите. Близо 52% от анкетираните в изследване на Reuters/Ipsos са против плана, а 27% го подкрепят.

Великобритания ще трябва да се съобразява с всички нови регулации, които ЕС приеме по време на преходния период след излизането на страната от блока през март 2019 г. Лондонското сити няма да получи специална сделка, която да облекчи сектора на финансовите услуги след Brexit. Това са основните послания, които главният преговарящ на ЕК по излизането на Обединеното кралство от ЕС Мишел Барние отправи в интервю за в. Guardian.

ЕК започва разследване на данъчните практики на шведската верига за мебели Ikea. Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер обяви, че ще бъдат разгледани данъчните уговорки на холандското поделение на компанията, които може да се помогнали на Ikea да избегне близо 1 млрд. евро под формата на данъци в ЕС от 2009 г. до 2014 г. Това е поредният ход на Брюксел в кампанията срещу агресивното избягване на данъци от корпорациите.

Коледното настроение се усеща навсякъде в Париж - и по големите булеварди, и по по-малките улици
Източник: Reuters

Икономика

Комисията за защита на конкуренцията проверява държавната "Булгартрансгаз" за злоупотреба с монопол. Инициатор на производството е "Овергаз инк". Според източници на "Капитал" жалбата е заради загуби от 2 млн. лв. за разпределени количества газ, без да са ползвани от компанията.

Срокът за прилагане на новия режим на концесиите при отдаването на морски плажове се отлага с една година, реши парламентът. Така в следващата година концесиите на плажове остават в Министерството на туризма, а няма да минат по общия ред за всички концесии, какъвто бе определен в новия Закон за концесиите, приет преди около месец. Контролът върху отдаването на ивиците беше една от конфликтните точки между вицепремиера Валери Симеонов и министъра на туризма Ангелкова, като засега той губи битката.

Милиард от излишъка ще бъде похарчен за саниране, реши правителството на заседанието си преди Коледа. Така отпуснатите средства за спорната като ефективност програмата от бюджета ще достигнат 2 млрд. лв. Към ноември държавните финанси излязоха на плюс от 2.3 млрд. лв., които управляващите се опитват да наместят с гласуване на извънредни пари за общини и ведомства.

Бизнес

Росен Желязков, който в момента отговаря за електронното правителство, след Нова година ще поеме един от ключовите държавни регулатори - Комисията за регулиране на съобщенията. Той ще наследи на поста Веселин Божков, чийто втори мандат изтича на 15 януари.
Фотограф: Надежда Чипева

Пазарджишката фамилия Върбанови преговаря за българския бизнес на CEZ. От два източника "Капитал" научи, че продавачът е дал ексклузивност на предложението на "Инерком груп". Компанията се ръководи от Гинка Върбанова и е получила срок до 22 декември да приключи преговорите и да докаже, че разполага с необходимите средства. По предварителна информация офертата й за най-голямото "ЧЕЗ електроразпределение България", "ЧЕЗ електро" и "ЧЕЗ трейд" е била сред най-щедрите, но сега заради проточилите се преговори се опитват да я намалят на около 320 млн. евро.

Uber загуби правната битка с ЕС. Според решението на Европейския съд в Люксембург Uber е транспортна компания, а не дигитална услуга, и ще трябва да действа като такава на територията на целия съюз. Това е важно и за бъдещата дейност на компанията в България, след като през юни 2015 г. КЗК глоби Uber и Rasier Operations с по 50 хил. лв. за нелоялна конкуренция на пазара на таксиметрови превози и с още по 50 хил. лв. за непредоставянето на финансова информация. Двете фирми обжалваха, но делото беше спряно в изчакване на решението на Съда на ЕС.

Сделки и проекти

Комисията за защита на конкуренцията одобри продажбата на "Мото-Пфое" на японската Sumitomo Corporation. Сделката е сред най-големите за годината - бизнесът на "Мото-Пфое" е оценен на около 60 млн. евро. При продажбата е имало няколко кандидата - все големи компании от сектора, включително и местно лизингово дружество.

"Метро" откри в София логистичен център за доставки за хотели и ресторанти. Инвестицията надхвърля 4 млн. лв., а предложените продукти са 3000 вида. Заетите в базата са 70, а други 50 ще се грижат за доставките.

Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) обяви нови поръчки на обща стойност около 230 млн. лв. Най-голямата от тях е "Проектиране и изграждане на системи за сигнализация и телекомуникации по железопътната линия Пловдив - Бургас", която е с дължина 293 км, с прогнозна стойност 195.4 млн. лв. без ДДС.

Кандидатът за Общинска банка Novito Opportunities е заобиколил изискването да разкрие реалните си собственици пред Столичната агенция за приватизация. В доклада на конкурсната комисия към агенцията, който във вторник беше приет без въпроси от общинската комисия по финанси, за акционер е посочено управляващото дружество, структурирало фонда, но към дата, преди последният да набере нужните за сделката 46 млн. лв. капитал. В четвъртък се очаква докладът да мине и през общинския съвет. След това офертата ще се отправи към БНБ, в която се оказва "топката" да се произнесе окончателно с да или не за разрешение за покупката на 67.65% в Общинска банка.

Създадената в България софтуерна компания Dynamo Software отново изнесе част от софийския си офис към Коста Рика. Компанията разработва облачни CRM системи за управление на инвестиции и инвестиционни портфейли. Dynamo Software започна проекта си Pura Vida през пролетта на тази година, когато изпрати за пръв път свои служители в Коста Рика. Тогава обяви, че "плажният офис" ще се превърне в традиция за служителите.

Началникът на отдел "Фискален контрол" в НАП Иво Стаменов бе прострелян в понеделник сутринта в центъра на София. Основната версия на разследващите е, че опитът за убийство е свързан с работата на Стаменов, който ръководи контрола върху финансови интереси за милиони
Фотограф: Цветелина Белутова
4.4% ръст на икономиката през 2018 г. очаква Уникредит Булбанк. Това е най-високата прогноза, давана досега за предстоящата година.

Както бяха планирали, управляващите успяха да форсират окончателното приемане на антикорупционния закон в парламента и да приключат с второто четене в последната пленарна седмица преди Нова година. Междувременно президентът вече обяви, че ще наложи вето на закона, защото той не само е неефективен срещу корупцията, но и може да бъде използван като "бухалка за разправяне с неудобните". Сериозни възражения срещу закона се чуха от експертните среди, а БСП оспори изцяло концепцията му.

Борислав Сарафов встъпи в длъжност като директор на Националната следствена служба в понеделник след избор, където той бе единствен кандидат. Ден по-късно стана известно, че дисциплинарното производство срещу него за заплахи и обиди към следовател е съзнателно забавено във ВСС, за да изтече давността
Фотограф: Анелия Николова

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK