Коледен Капитал

Ерусалим отново е гореща точка, не само заради Коледа, Полша и Румъния ще са проблем за България, шофирайте внимателно и няколко интересни неща за четене

Честито Рождество Христово от екипа на "Капитал", който днес е в почивка, но ще продължи да следи новините за вас и да ви информира, ако нещо важно се случи в света или в България.

Освен че значителна част от световното население отбеляза Коледа, вниманието днес е върху Светите земи и по други познати причини. След като ООН не одобри преместването на посолството на САЩ в Ерусалим и признаването на града за столица за Израел от Доналд Тръмп, Гватемала стана втората държава, която ще последва американското решение. Израел пък съобщи, че се изтегля от ЮНЕСКО, за да подкрепи САЩ, които по-рано през годината обявиха, че напускат ръководената от Ирина Бокова организация.

Изглежда, че това ще е поредната Коледа, която няма да ознаменува напредък в израело-палестинския конфликт.

В Европа също стана горещо, след като Еврокомисията започна действия по отнемането на правото на глас на Полша, заради нарушаване на независимостта на съдебната система. През уикенда най-висшият съдия в страната - председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф обяви, че "върви преврат". "Не нарушавайте обществения договор в конституцията, защото страната може да падне в пропастта", заплаши Герсдорф.

Румъния пък може да стане втората държава, заплашена от такава процедура, предупреди лично президентът й Клаус Йоанис. Там социалдемократите също прокарват закони, които според магистратите могат да се ползват за "сплашване". Това доведе до нови протести в страната, която е известна с агресивната си битка с корупцията.

Интересното за България в тази история е, че и двата проблема ще се стоварят на прага на Бойко Борисов на 1 януари, когато София поеме председателството на ЕС. Борисов ще трябва да убеждава лидерите на Полша и Румъния да отстъпят и да не приемат закони, подриващи независимостта на съдебната система. Единственият адекватен пример, който София може да даде в случая, ще бъде, че е много по-безопасно тези системи да бъдат "изкормени" отвътре, тихо и постепенно, така че да са в услуга на управляващите, без да се стига до европейски санкции.

В днешния ни бюлетин няма да ви занимаваме повече с ежедневни новини, а ви предлагаме да видите кои са десетте тенденции на новата година според няколко икономисти, да разберете какво се е стоварило на главите на куриерите по време на коледните празници (докато вие си чакахте подаръците, някой трябваше да ги донесе), да разберете защо политиците понякога стават овчари, фотогалерия със снимки от изминалата година и няколко текста с препоръки за филми и неща за четене.

И точно защото са празници, карайте внимателно. Снегът може да го няма, но това не прави пътищата по-безопасни. Осем души загинаха в няколко зловещи катастрофи само през изминалите два дни. Не бързайте и ценете своя живот и този на другите.

Приятно четене и хубави празници!

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО