🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев отправи остри реплики към управляващите при отчета за първата си година; Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за работна среща Турция - ЕС във Варна; Десетки хиляди протестираха в Солун заради спора между Атина и Скопие за използването на името Македония; КЗК ще изготви секторен анализ на пазара на електроенергия; Министерството на туризма проучва дали да се въведат минимални цени за хотелските услуги

В Ерусалим американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че посолството на САЩ ще се премести в града до края на 2019 г.
В Ерусалим американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че посолството на САЩ ще се премести в града до края на 2019 г.
В Ерусалим американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че посолството на САЩ ще се премести в града до края на 2019 г.    ©  Reuters
В Ерусалим американският вицепрезидент Майк Пенс заяви, че посолството на САЩ ще се премести в града до края на 2019 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

580 млн. лв. е обемът на онлайн търговията на дребно през 2017 г. и нараства с 23% на годишна база, показва доклад на Euromonitor International.

Президентът Румен Радев отправи остри реплики към управляващите при отчета на първата година от мандата му и потвърди тенденцията да бъде опонент на кабинета. Парламентарната република атрофира, парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството, свободата на словото е застрашена, корупцията деморализира обществото, бяха част от посланията му.

Германският канцлер Ангела Меркел посети България през уикенда и след среща с премиера Бойко Борисов обяви подкрепа за неговата идея за работна среща Турция - ЕС във Варна. Форматът е президентите на Европейската комисия (Жан-Клод Юнкер), на европарламента (Антонио Таяни) и на Съвета на ЕС (Доналд Туск) заедно с Борисов да се срещнат с турския президент Ердоган с цел нормализиране на отношенията.

БСП поиска спиране на процедурата за ратификация на Истанбулската конвенция в парламента и гласуване на решение за провеждане на референдум. В сряда конвенцията беше блокирана в две парламентарни комисии и само комисията по външен ред я подкрепи с незначително мнозинство.

Присъда от 15 години затвор и конфискация на половината имущество произнесе Софийският военен съд като първа инстанция срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба генерал-лейтенант Кирчо Киров по обвинение в особено тежък случай на длъжностно присвояване. Това е второ дело срещу него, като първото е за друг случай на длъжностно присвояване.

Свят

Десетки хиляди протестираха в Солун заради дългогодишния спор между Атина и Скопие относно използването на името Македония. Духовници хардлайнери, крайнодесни лидери и групи, представляващи гръцката диаспора, призоваха за демонстрациите, на които присъстваха и членове на неонацистката партия "Златна зора". Гърция и Македония се върнаха миналата седмица към разговорите в ООН, чиято цел е постигането на компромис, който да сложи край на спора относно името на бившата югославска република.

САЩ предупредиха, че ще има още търговски мита. По време на Световния икономически форум в Давос финансовият министър Стивън Мнучин заяви, че президентът Доналд Тръмп е "твърдо решен да се справи с нечестната чуждестранна конкуренция". Ден по-рано Вашингтон одобри мита върху вносните перални машини и соларни панели. Китай и Южна Корея, които ще бъдат най-тежко засегнати, критикуваха това решение.

Хиляди цивилни са избягали заради сблъсъците между турските въоръжени сили и кюрдските бойци в Северозападна Сирия. Хората панически са напуснали района близо до границата, след като Анкара поде офанзива за изтласкването на кюрдските сили от областта на град Африн в събота. Световните сили, замесени в сирийския конфликт, призоваха турската армия за сдържаност заради риска от усложняване на хуманитарната криза в страната.

Икономика

Министерството на финансите е отхвърлило всички поръчки на аукциона за продажба на 25-годишни ДЦК, стана ясно от съобщения на БНБ и ведомството. До участие в търга са били допуснати поръчки за 139.9 млн. лв., а постигнатият коефициент на покритие е 1.40. Средната цена е била 83.17 лв. на 100 лв. номинал и тя съответства на среднопретеглена годишна доходност от 2.98%. Именно последната може да се е оказала висока за държавата.

Комисията за защита на конкуренцията ще изготви секторен анализ на пазара на електроенергия. Антимонополният орган се е самосезирал, след като през последните седмици работодателските и синдикалните организации алармират за проблеми на пазара на електрическа енергия, свързани с рязко и необосновано поскъпване на цената на тока. Те обявиха, че са подготвили общ сигнал до КЗК, с който ще поискат проверка на търговците на електрическа енергия за картелно споразумение и за прилагане на нелоялни търговски практики.

Туристическото министерство проучва дали да се въведат минимални цени за хотелските услуги. Официалният мотив е, че има постъпили предложения от бранша за промяна в законодателството. На този етап от ведомството са поискали становище от Комисията за защита на конкуренцията, като в зависимост от него ще се пристъпи към евентуални обсъждания в работна група.

Бизнес

Австралийската BMG Resources може да купи правата върху златното находище край Трън. Контролираната от Transcontinental Group компания има интерес и към още няколко проекта в портфейла на "Асарел-инвестмънт" или негови дъщерни дружества, макар че евентуална сделка ще се случи най-рано след година. Намеренията на групата са да развие и оперира находищата, както и да търси други възможности за инвестиции в добивната индустрия. Интерес за нея представлява и пазарът на недвижими имоти.

Държавата продава един от топ имотите си - Гара Пионер, като данъчната му оценка е едва 1.5 млн. лв. От колко ще започне търгът за 20-те декара терен е неизвестно. От продавача - държавната НКЖИ, не казват кога ще започне наддаването, но уточняват, че срокът за подготовка на кандидатите ще е 37 дни. Маркетингът на терена засега не е голям, въпреки че при предишното говорене за продажба преди 10 години държавата планираше да получи от него над 100 млн. лв.

Сделки и проекти

Siemens ще увеличи присъствието си в България с два нови хъба във Варна и София. Те са свързани с експертизата на компанията в автомобилната индустрия и ще заработят от пролетта, съобщиха от компанията. Във Варна ще бъде открит инженерингов хъб, а в София ще се обработват клиентските поръчки на компанията в направленията "Дигитализирано производство" и "Процесни индустрии и задвижвания" за целия регион Централна и Източна Европа.

Българското поделение на технологичната компания VMware е сключило една от най-големите сделки на офис пазара за последните години. След като преди по-малко от 3 месеца главният й изпълнителен директор Пат Гелсингър обяви, че компанията планира да удвои броя на служителите си в България до 1500 души, през изминалата седмица стана ясно, че целият й персонал от развойните центрове в страната ще бъде преместен в многофункционалния комплекс Garitage Park, където са наети офиси с обща площ 20 хил. кв.м.

"Биомашиностроене" започва шестгодишна инвестиционна програма за 10 млн. евро. Компанията е един от най-големите европейски производители на топлообменници и съдове за химическата, хранителната и фармацевтичната индустрия. Целта й е да се удвоят производството и приходите.

"ДЗИ - Животозастраховане" иска разрешение за придобиването на самостоятелен контрол в "ОББ - Метлайф", стана ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията. И двете дружества предлагат застрахователни и презастрахователни продукти в сферата на животозастраховането. Придобиването на остатъчния дял от 40% в "ОББ - Метлайф" е продължение на сделката за ОББ и покупката й от белгийската банково-застрахователна група KBC, собственик на Сибанк и ДЗИ в България.