🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Отказът на парламента да гласува оставката на Делян Добрев е противоконституционен; Истанбулската конвенция може да се окаже предмет и на референдум, и на дело в Конституционния съд; ЕС определи изискванията си към Великобритания за преходния период след Brexit; Лондонското архитектурно студио William Matthews Associates беше избрано за проектант на новия център на Боровец

Близо 1500 души бяха евакуирани от домовете си в района на Париж в неделя, след като нивото на река Сена продължи да се повишава
Близо 1500 души бяха евакуирани от домовете си в района на Париж в неделя, след като нивото на река Сена продължи да се повишава
Близо 1500 души бяха евакуирани от домовете си в района на Париж в неделя, след като нивото на река Сена продължи да се повишава    ©  Reuters
Близо 1500 души бяха евакуирани от домовете си в района на Париж в неделя, след като нивото на река Сена продължи да се повишава    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

1.2 млрд. лв. е размерът на бюджетния излишък през януари, показват предварителните данни на Министерството на финансите. Постъпленията към бюджета са малко над 3.7 млрд. лв., а разходите - близо 2.5 млрд. лв.

Отказът на парламента да гласува оставката на депутата от ГЕРБ Делян Добрев е противоконституционен, обяви Конституционният съд. Решението на съда обаче поначало няма обратно действие, а междувременно Делян Добрев оттегли оставката си, така ефектът ще е само декларативен.

Истанбулската конвенция за насилието срещу жени и домашното насилие може да се окаже предмет и на референдум, и на дело в Конституционния съд. БСП обяви, че събира подписи за референдум срещу ратификацията на конвенцията, което има голям шанс да мине в парламента, а пък ГЕРБ ще пита КС дали тя противоречи на конституцията, дали "въвежда" трети пол и еднополов брак.

Бившият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е номинирана за член на съвета на директорите на руския холдинг "Фосагро", чийто основен акционер е милиардерът Андрей Гуриев – посочен в списъка, огласен от САЩ, на политици и олигарси, които са се възползвали от близките си връзки с президента Владимир Путин. През м.г. имената на Бокова и на нейния съпруг Калин Митрев бяха замесени в скандала около т.нар. азербайджанска перачница.

Главният прокурор е разпоредил проверка на регистрираните в страната притежатели на луксозни автомобили от определени марки, както и на българските граждани, които през 2015 и 2016 г. са придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева.

Свят

ЕС определи изискванията си към Великобритания за преходния период след Brexit. Според тях Лондон трябва да продължи да следва европейските правила, без да участва във вземането на решения. Британският министър по Brexit Дейвид Дейвис заяви, че Обединеното кралство ще иска "правото на възражение" спрямо нови закони, прокарани от ЕС през това време.

САЩ публикуваха списък със 114 руски политици и 96 олигарси, много от тях близки до президента Владимир Путин, във връзка със санкциониращ закон, насочен срещу Москва заради предполагаемата й намеса в американските избори. Включените в списъка не са подложени на нови санкции, въпреки че някои вече са обект на такива. Американският Конгрес прокара закона миналата година, като целта беше списъкът да обозначи тези, които са се възползвали от отношенията си с Путин, и да ги предупреди, че могат да им бъдат наложени санкции в бъдеще. Президентът Доналд Тръмп тогава разписа мерките, но подчерта резервите си.

Преизбирането на чешкия президент Милош Земан на поста ще окаже влияние върху следващото правителство в страната. Той заяви, че ще даде втори шанс за съставяне на кабинет на премиера Андрей Бабиш, който е изправен пред обвинения в злоупотреба с пари от европейски фондове. Земан защитава твърда позиция относно имиграцията и фокуса върху връзките с Русия.

Икономика

Бизнес климатът отново тръгва нагоре през януари след лек спад в края на миналата година. Принос за повишението имат секторите услуги и промишленост. В строителството има силно положителни нагласи за предстоящите месеци, а в търговията на дребно активният период, изглежда, е минал, а очакванията занапред са песимистични. Основните предизвикателства пред мениджърите остават несигурната икономическа среда и конкуренцията.

Почивките на българи в чужбина се увеличават значително през декември. През един от най-силните месеци за туристическия сектор българите са направили над 459 хил. пътувания, което е с 15% над миналогодишното ниво. Около три четвърти са с цел почивка, гостуване и други, а останалите - командировки. В същото време НСИ отчита и годишен ръст при посещенията на чужденци - с над 12% до общо 596 хил. души през декември. Най-често посетители в България са гражданите от съседни страни.

България губи две позиции в класацията на World Justice Project, която оценява върховенството на закона. Страната има задълбочаващ се проблем с контролните механизми върху властта и управлението и пада до 55-о място сред 113 държави в класацията. България е последна в ЕС.

Бизнес

Продажбите на цигари са отбелязали минимален ръст от 0.8% през 2017 г., показват данните за пазара на самите компании. Това е най-слабата промяна за последните пет години. Причината - политическа нестабилност, довела до служебно правителство и по-слаб контрол през първите месеци на миналата година, считат представителите на бранша. Мултинационалните марки на ВАТ продължават да растат, а делът на бившите брандове на "Булгартабак" пада от 29.1% в края на 2016 г. до 25.8% година по-късно.

Лондонското архитектурно студио William Matthews Associates беше избрано за проектант на новия център на Боровец. Спечелилият проект е селектиран от международно жури, като е имало 40 участници от 17 държави. Територията е т.нар. "Златният триъгълник" в курорта, която обхваща площ от 23 дка. Предложената обща цена за изпълнението на проекта е 28.5 млн. лв. Това е наполовина от определената от възложителя – общината, допустима стойност от 60 млн. лв. без ДДС.

Германската издателска група Klett ("Клет") придоби мажоритарен дял от 79% в издателска къща "Анубис", издателство "Булвест 2000" и техния ексклузивен дистрибутор "Анубис-Булвест". Досегашните собственици на българските дружества – Владимир Топенчаров, Николай Табаков и Явор Стефанов, остават миноритарни съдружници с по 7%, става ясно от информация в Търговския регистър. Издателството "Клет България" е специализирано в издаване на учебници и учебни помагала по чужди езици и изключителен представител в България на Cambridge University Press.

Сделки и проекти

Голф игрището край Елин Пелин е обявено за продажба от частен съдебен изпълнител. Близо 550 дка земя, сграда и оборудване на компанията "Голф клуб" се предлагат за 12 млн. лв. с ДДС. Търгът е по искане на консултантската компания "Урбанико", която има да получава 860 хил. евро от "България дивелопмънт холдингс лимитед", която преди три години купи "Голф клуб" от Красимир Гергов. Игрището трябваше да стане част от китайски мегакомплекс за 1.5 млрд. евро, включващ луксозни хотели, казина и други атракции.

Финландската компания за техника за обработка на товари Cargotec откри новия си глобален център за бизнес услуги в София. Българското поделение на компанията "Карготек България" ще доставя вътрешни услуги за компанията майка. Те ще са в сферата на финансите, човешките ресурси, управлението на информация и снабдяването.

Консорциум, воден от Blackstone, се договори да купи мажоритарен дял от финансовия бизнес на Thomson Reuters. Сделката оценява целия финансов бизнес на 20 млрд. долара, като това е най-голямото изкупуване на инвестиционната компания от десетилетие насам. Канадският пенсионен фонд и суверенният фонд на Сингапур ще инвестират съвместно с Blackstone, за да придобият 55% от бизнеса. Thomson Reuters ще запази 45% от подразделението си.

Технологичната компания Dell вероятно се подготвя за първично публично предлагане. Това става едва четири години след като създателят и собственик Майкъл Дел я свали от борсата, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация от свои източници. Милиардерът обаче отново обмисля да направи акциите на компанията достъпни за публична търговия, докато технологичният производител изпитва нарастваща нужда от свежо финансиране, за да покрие големите си задължения.