Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

България посрещна 140 години от Освобождението

Вечерни новини: По-важното от почивните дни и какво се очаква през новата седмица

Социално напрежение и раздори с руската църква белязаха празниците; сделката за ЧЕЗ ще влезе в нов епизод; в Италия няма да имат скоро правителство, но в Германия ще имат, а Китай се готви за следващия Мао

4238 прочитания

България посрещна 140 години от Освобождението

© Анелия Николова


Минаха три дни на празници и изненади. България посрещна 140 години от Освобождението и руският патриарх Кирил. Който пък изненадващо се обиди.

Изненадващият сняг също така изненадващо започна да се топи. След седмицата на зверския сибирски студ, който връхлетя България и Европа, времето постепенно се затопля. Очаква се тази седмица максималните температури да стигнат на места 15-18 градуса. Това, разбира се, значи, че в България, където времето винаги е повод за тревога, трябва да се приготвим за възможни наводнения, нови дупки по пътя, свлачища и други проблеми от топящия се сняг.

На оскарите спечели филм от категория "фантастика", което също беше доста изненадващо. Това, което не беше изненадващо, беше атмосферата на потупване по гърбовете и речите, посветени на равноправието. Холивуд се опитва да изкупи много вини, но имаше и по-ироничен поглед върху тази вечер (може да го видите тук).

В Пловдив, а днес и в София имаше протести срещу ареста на доктор, убил крадец. Една от по-плашещите мисли, изказани от протестиращи, беше, че законът трябва да се съобразява с исканията на хората. Без да се навлиза в детайли по делото, което предстои, може да се каже, че неработещата прокуратура и полиция все по-често предизвикват социални експлозии. Това може да се окаже най-неприятната изненада за всички ни накрая.

ПО-ВАЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ УИКЕНДА

Патриарх Кирил дойде и си тръгна обиден

След като стана ясно, че вместо руския президент Владимир Путин в България за 3 март ще пристигне главата на руската църква патриарх Кирил, се очакваше това посещение да е с по-малък заряд и да мине по-спокойно. Оказа се, че това не е така. Първо НСО и полицията разбуниха духовете, като напълно ненужно демонстрираха сплашване на хора, публикували постове срещу посещението на Кирил. След това самият патриарх изригна срещу споменаването на други националности в официалните благодарности на президента и други институции по повод Руско-турската война. "Много ме огорчи в официалната реторика на представители на държавата като наравно с Русия същата роля почти да са изиграли Полша, Литва, Финландия", заяви главата на руската църква. В статията на ТАСС дори се споменават неща, които не са казани в пресрилийза след срещата на Радев с Кирил. "Ние тази историческа истина сме завоювали с кръвта си", е казал патриархът на президента.

Това показва, че срещата между президента и Кирил е била напрегната и неочаквано заредена дипломатически. Ако българските власти са се надявали на по-спокойно честване с височайшата визита, то са останали излъгани. Реториката на Кирил между другото съвпада изцяло с политиката на Русия напоследък да всява раздор и конфликти в дори най-малките цепнатини в различни държави, за да се възползва после от това. Идеален пример за това са двама други герои - олигархът Константин Малофеев и генералът от разузнаването Леонид Решетников, в чиято компания пък се оказа посланикът ни в Москва.

Италия осъмна с блокиран парламент

Изборите в третата по големина европейска икономика не донесоха яснота за бъдещето. Както и се очакваше, никоя партия или коалиция не успя да събере необходимите гласове за да сформира бързо кабинет. Популистите от движение "5 звезди" събраха най-голяма част от вота - 31.4%, следвани от лявата управляваща Демократична партия с 19.3%. Коалицията център-дясно спечели групово най-много, като радикалната крайнодясна Северна лига е с 18.3%, а партията на Силвио Берлускони "Форца Италия" остана с 13.8%.

Тъй като "5 звезди" не искат да влизат в коалиции с "политическата каста", а коалицията "Форца Италия" - "Северна лига" няма достатъчно гласове, изглежда, че пътят към бърз кабинет е блокиран. Имаше идеи за широка коалиция между левите на Матео Ренци и Силвио Берлускони, но там също не излизат сметките. Така или "5 звезди" ще трябва да преосмислят политиката си, което не е невъзможно, или Италия ще продължи да се управлява от сегашния кабинет, с временна подкрепа от парламента. Последният изход, парадоксално, е най-предпочитан от икономистите според проучване на Bloomberg.

Германия ще има правителство

По-добрата новина за европейската икономика дойде от Берлин, където социалдемократите одобриха кабинет с Ангела Меркел. Дългоочакваното гласуване на членовете на лявата партия показа, че 66% от тях одобряват идеята да влязат отново в управлението като партньор на десните.

Това слага край на 5 месеца несигурност в най-голямата европейска икономика. Ангела Меркел сега ще трябва да отправи поглед към следващите предизвикателства - у дома с крайнодесните от "Алтернатива за Германия", в ЕС - с идеите на Еманюел Макрон за реформи в еврозоната, а по света - с надигащия се протекционизъм в САЩ.

КАКВО СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА

Развитие по сделката Върбакови - ЧЕЗ

След риалитито миналата седмица, което приключи неясно, с обещанието Гинка Върбакова да лети до Прага, за да провери как държавата може да влезе във вече подписан договор между частни компании, тази седмица най-известната сделка в държавата ще търпи продължение. Очаква се да стане ясно мнението на чешката страна по сделката, както и евентуално форматът, в който държавата ще участва. Също така продължават политическите експерименти. Един от управляващите партньори - Обединените патриоти, обещаха още в началото на седмицата да предложат промени в закона за енергетиката, с които да се вкара разрешителен режим през КЕВР при сделки за над 20% от капитала на важните енергийни дружества.

Остава неясно и откъде Върбакова ще намери капитал за придобиването на огромния бизнес. Възможно е това също да стане ясно тази седмица, но все по-вероятно изглежда сделката да се отложи или да пропадне въобще.

Народното събрание трябва да гледа ветото върху Закона "Пеевски" за КТБ

През първата седмица на март парламентът трябва да включи в пленарния си дневен ред гласуване на ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за банковата несъстоятелност с автори депутатите от ДПС Йордан Цонев, Хамид Хамид и Делян Пеевски, станали известни като закона "Пеевски" за КТБ. Според правилника на Народното събрание върнатият за ново обсъждане закон се включва в дневния ред на парламента в 15-дневен срок от постъпването на указа, а указът на президента е с дата 21 февруари.

Според мотивите на президента промените противоречат на конституцията, доколкото със задна дата правят недействителни сделки и обезпечения по заеми в КТБ. Миналата сряда парламентарната правна комисия отхвърли ветото с 13 гласа в подкрепа на закона (управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и ДПС) и 7 – против. Очаква се подобен да е резултатът и в пленарнаата зала.

Парламентът избира председател на Антикорупционната комисия

През новата седмица се очаква парламентът да избере титулярния председател на новата Антикорупционна комисия. Във вторник парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика на открито заседание ще проведе изслушването на двамата допуснати кандидати. Единият е Пламен Георгиев, който в момента изпълнява длъжността председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, както е пълното име на новия орган. Другият е Николай Николов, член на закритата Комисия по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Очаква се, че изборът ще влезе в дневния ред на Народното събрание още до края на тази седмица, каквато заявка направи председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията Борис Ячев още през февруари. Пламен Георгиев е номиниран от управляващите и е считан за фаворит, не случайно законът предвиди оглавяваната от него доскоро Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество да стане основата, върху която се формира новата Антикорупционна комисия, а той самият да я оглави до избор на титулярен председател. Номинацията на Николов от БСП бе изненада. Изборът на председател на новия орган е много важен, защото той единствено номинира членовете на комисията, която има много правомощия да се намесва в личната сфера на гражданите и практически никакъв контрол.

Отварянето на офертите за фондовете за стартиращи компании

На 7 март се отварят офертите за мениджъри на държавните Фондове за ускоряване и начално финансиране. Осем кандидата бяха допуснати до втория кръг, като трябваше да представят схемите, по които ще осигурят допълнителен частен капитал за инвестиране в стартъпите и готовност бързо да започнат работа.

Това е първата държавно управлявана схема за стартъп финансиране и инвестиционния свят следи с интерес процедурата. Прогнозите бяха, че след отказа на ЕИФ да партнира в процедурата, държавният Фонд на фондовете ще се провали в раздаването на парите, но схемата вероятно ще стартира по план. Трите фонд мениджъра ще финансират стартъпи с общо 51 млн. евро държавни пари през следващите пет години.

Данни за годишния БВП и производителността на труда

В сряда предстои да излязат данни за годишния брутен вътрешен продукт в България - един от най-важните показатели за текущото развитие на икономиката. Успоредно с това ще бъдат публикувани числа за производителността на труда, която е ключова за дългосрочните перспективи на българския бизнес предвид влошаващата се демография и недостига на работници на пазара на труд.

Разбивката на годишния БВП ще позволи да се определят основните двигатели на растежа през годината. Интересно е дали положителният принос на инвестициите идва от публичния или частния сектор, както и дали общият растеж отговаря на оптимистичните макроикономически прогнози. Голям фактор за растежа е увеличението на възнагражденията през 2017 г., което надминава 10%. Сходно движение по отношение на производителността на труда обаче липсва, което прави производството на всяка единица продукция все по-скъпо.

Китай се връща към пожизнените лидери

Започва двуседмичната сесия на китайския парламент, по време на която се очаква депутатите да одобрят премахването на лимита от два мандата за президент и вицепрезидент. Също така вероятно ще се одобри и предложението на президента Си Дзинпин неговият съюзник Уанг Кишан да стане вицепрезидент.

Това се счита за началото на връщането на практиката на пожизнени лидери, която Китай промени след Мао Дзедун. 64-годишният Си ще може да управлява още дълго време и ще продължи да втвърдява контрола си над страната, след като през последните няколко години прочисти доста от съперниците си и неудобните в управлението.

Финализират Транстихоокеанското търговско партньорство без САЩ

Година след като американският президент Доналд Тръмп оттегли страната от Транстихоокеанското търговско партньорство (TPP), останалите държави най-накрая финализират новото споразумение без САЩ. Официалният документ ще бъде подписан на 8 март между 11 държави.

Напоследък Белият дом намеква за възможна промяна в позицията, но участващите страни не чакат със затаен дъх. "Часовникът не тиктака относно възможността за завръщане на Вашингтон", посочват пред CNBC от търговското министерство на Австралия. И допълват, че сегашните членки "полагат усилия за влизането в сила на сделката". Всички 11 държави "биха искали да посрещнат САЩ обратно", но това остава вътрешно решение за Белия дом, коментират от министерството. Тръмп оттегли Вашингтон от пакта през януари 2017 г. Тогава твърдеше, че той не е от полза за САЩ и е "най-лошата търговска сделка в историята на страната".

OUT-OF-OFFICE

Идеи за свободното време Изложба 6 – 26.03

"Чай в пустинята". Фотографската изложба на Васил Тодев събира снимки, направени по време на няколкото му пътувания в южната част на Мароко – Маракеш, Есауира, планините на Анти Атлас, Сахара и Атлантическото крайбрежие на Мароко. По време на откриването на експозицията представители на посолството на Кралство Мароко ще организират чаена церемония в жест на гостоприемство. От 19:00 ч. Във "Фотосинтезис арт център".

Балет

7.03

По случай юбилейния си 50-и сезон балет "Арабеск" ще представи едни от най-впечатляващите спектакли от творчеството на авторката и хореографка на над 40 балетни и театрални спектакли на най-големите сцени у нас – Боряна Сечанова. Танцовите представления са три: "Колекция Кармен" (7 март), "Пандора" (15 март) и "Ромео и Жулиета" (29 март). В НМТ "Стефан Македонски", 19:00 ч., билети: 8 – 15 лв.

Спектакъл

8.03

Минаха три дни на празници и изненади. България посрещна 140 години от Освобождението и руският патриарх Кирил. Който пък изненадващо се обиди.

Изненадващият сняг също така изненадващо започна да се топи. След седмицата на зверския сибирски студ, който връхлетя България и Европа, времето постепенно се затопля. Очаква се тази седмица максималните температури да стигнат на места 15-18 градуса. Това, разбира се, значи, че в България, където времето винаги е повод за тревога, трябва да се приготвим за възможни наводнения, нови дупки по пътя, свлачища и други проблеми от топящия се сняг.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня