Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Колко голям е проблемът с битовата престъпност, има ли шанс Веселин Марешки да влезе във властта, как се развива софтуерният сектор в България и още

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

В началото на годината управляващите приеха нов закон за частната охранителна дейност, с който разшириха правомощията на местната власт да ангажира частни фирми, за да обезпечават сигурността в населените места. В смисъл – полицията не може, затова по-добре да наемем охрана. Зад това признание седи един парадокс – социологията показва, че хората се чувстват несигурни, но в същото време престъпленията в България трайно спадат и от тях страда под 2% от населението. Въпреки неефективността на полицията живеем много по-сигурно от преди 20 години, а битовата престъпност е преди всичко тема за политиците, подклаждана от усещането за несигурност. Освен това несъстоятелността и недоверието в МВР са довели до хипертрофията на частния сектор за сигурност – в охранителните фирми работят близо два пъти повече хора, отколкото има общо в армията и полицията. Няма обаче обективни данни, които да налагат разширяване на неизбежната отбрана или достъпа до оръжия.

Раздорите в "Обединените патриоти" върнаха надеждата на лидера на "Воля" Веселин Марешки, че може да се докосне до властта. Когато преди година се сглобяваше форматът на управляващата коалиция, варненският бизнесмен остана (неочаквано за него) извън нея. Постепенно обаче той изостави ролята на опозиция и започна да подкрепя някои действия на ГЕРБ в парламента, а сега поведението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който изглежда все повече като неблагонадежден партньор, създава отново надежди, че Марешки може да седне официално на по-мек стол до масата на властта. За да се случи това обаче, лидерът на "Воля" трябва да покаже, че вече е напълно опитомен от политическото статукво.

Концертите на Йорданка Христова в Латинска Америка станаха неочакваният повод да се разбере публично, че външно министерство има собствен таен календар на събития за европредседателството. Средствата, с които ведомството разполага за такъв тип събития, идват от бюджета по Комуникационния план за българското председателство на Съвета на ЕС. Според разчетите на Министерския съвет МВнР разполага с 2.4 млн. лв. за изпълнение на тази стратегия. Проблемът е, че никъде по никакъв начин не може да се разбере за какво са отделени тези пари и кой ги получава.

Може и да не знаете имената на шуменските братя Красен и Мартин Каменски, но вероятно сте опитвали от техните продукти: те откриха брускетите за българския потребител. От фабриката им в Шумен излизат семките и фъстъците Huligan и Zigi, крем-питите Karuzo и хрупкавите брускети Krambals. Досега в нея са инвестирани 14 млн. лв. и за две години работа тя е натоварена на 15% от капацитета си. Сега двамата братя, чийто бизнес е разделен в две компании – "Дъ бейкърс" (която специализира в ядките) и "Ню бейкъри" (където са печивата), се целят в оборот от 100 млн. лв., като ще разрастват дейността си в региона с 6 млн. евро финансиране от фонда Empower и енергийния консултант Гари Левсли.

Как се развива софтуерният сектор в България през последните години, има ли опасност от балон поради недостиг на кадри, възможно ли е да има повече български компании в бранша със собствени продукти и помага ли стартъп екосистемата – отговорите на тези въпроси търсим със съоснователя и изпълнителен директор на българската компания за софтуерни услуги и разработка "Мелън" Крум Хаджигеоргиев. Той има дългогодишен опит в сектора, а в "Мелън" отговаря за управлението, бизнес развитието, продажбите и маркетинга. Освен това участва в борда на директорите на БАСКОМ (Българска асоциация на софтуерните компании), бил е ментор и в първия фонд на Eleven. Интервюто с него четете тук.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    Лелелелелелеле, какви глупости сте написали. Под 2% от населението страдало от битовата престъпност и тя, видите ли, намалявала с годините. Точно обратното е - от нея страдат 98% от населението в страната ни (говоря от личен опит, на моето семейство и роднините ни) и тя с годините се увеличава, предвид безпътицата и мизерията в страната (тя е и една от причините за трайната евакуация на милиони сънародници в чужбина, както и отливът на инвестиции; държавата не може да се справи с бездомните кучета, пък дори и стопанисвани такива, заради които вече няколко хора вече не са на този свят, та какво остава за престъпността). Това, че голяма част от престъпленията хората не ги регистрират в полицията, не означава, че явлението намалява, а че хората нямат доверие в институциите, в т.ч. и на полиция и на съд (апропо, в закона има определен праг като сума, под който дори не се води следствие и разследване, а дори и да се стигне до присъда, тя по-скоро би била глоба, пробация или условна; вижте почти всекидневните репортажи в "Здравей, България!" по "Нова телевизия" - "Дръжте крадеца!"). Бих ви препоръчал следващия път, когато пишете подобни нелепости, да направите една блиц анкета сред хората по улиците и сами да се уверите в реалната социология, а не стъкмистиката, която държавата (или определени грантово мотивирани НПО-та) подава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО