НА ЖИВО от 10:00 ч.: Банките и бизнесът

Какво се случи през седмицата

Прокуратурата разследва за безстопанственост директорите на седем клиники; Руският президент Владимир Путин бе преизбран с над 76% за нов шестгодишен мандат; Разходите за труд на бизнеса в България нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на годишна база; Държавата ще плаща за американските централи дори да развали договорите; Данъчните не могат да съберат ДДС по влезли в сила ревизионни актове за стотици милиони левове годишно; България отбелязва най-голям годишен ръст на инвестициите в имоти сред 60 държави през 2017 г.

Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по разследване дали убитият либийски лидер Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г.
Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по разследване дали убитият либийски лидер Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г.    ©  Reuters
Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по разследване дали убитият либийски лидер Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г.
Бившият френски президент Никола Саркози бе задържан за разпит по разследване дали убитият либийски лидер Кадафи е финансирал предизборната му кампания през 2007 г.    ©  Reuters
158.8 млн. евро са чуждите инвестиции в България през януари, по данни на БНБ. За сравнение - година по-рано сумата беше 96.5 млн. евро.

Прокуратурата разследва за безстопанственост директорите на седем клиники в страната по подозрения за т.нар. схема на "болница в болница". Проверяват се директорите на клиниките в Попово, Бургас, Благоевград, Русе, Велико Търново, Кърджали, Ловеч и столичната "Пирогов". Директорът на Районната здравна каса в Ловеч пък е задържан по обвинение, че е сключил договор с частна болница на територията на държавна.

Следващата сряда е последният срок, в който председателят на новата антикорупционна комисия Пламен Георгиев трябва да номинира своите кандидати за членове на комисията. До седем дни след това те трябва да представят концепции, да бъдат изслушани и реално може да се очаква, че до месец новата комисия ще заработи в пълен състав.

Зам.-председателят на Националното бюро за контрол върху СРС Георги Гатев бе отстранен окончателно от поста с решение на парламента. Свалянето му бе подготвено с координирани действия на прокуратурата и ДАНС, с които Гатев влезе в конфликт заради констатирани нарушения при използването на СРС.

Апелативният специализиран наказателен съд потвърди определението на долната инстанция, с което за пореден път беше върнато на прокуратурата делото за приватизацията на остатъчния дял на държавата в EVN – заради процедурни нарушения и заради "неясен" обвинителен акт.

Свят

Руският президент Владимир Путин бе преизбран с над 76% от вота за нов шестгодишен мандат. За поддръжниците му този резултат му дава нужната легитимност, тъй като това бе своеобразен референдум за лидерството му. Но неговите критици определят изборите като безсмислени, тъй като на основния опозиционен лидер Алексей Навални не бе позволено да участва. "Русия няма желание за нова надпревара за въоръжаване и ще направи всичко възможно, за да разреши различията с другите страни", заяви Путин.

Големите компании, предлагащи онлайн услуги, да се облагат с 3% от приходите им при източника, предлага Европейската комисия. Сега онлайн фирмите се възползват от възможността да се оперират от юрисдикции с по-ниски данъци като Ирландия и Люксембург и така заобикалят корпоративното облагане в държавите, в които предоставят услугите си. Предложението ще засегне компании като Facebook и Google.

Преговарящите за Brexit от страната на ЕС и на британското правителство обявиха, че са постигнали споразумение за преходния период, след като Обединеното кралство напусне съюза на 29 март 2019 г. Всички временни мерки за окончателното установяване на новите отношения ще приключат на 31 декември 2020 г., което означава свободно движение на стоки, услуги, капитали и хора през британско-европейската граница до края на 2020 г.

Икономика

Разходите за труд на бизнеса в България нарастват с 12.2% през четвъртото тримесечие на годишна база. Това е вторият най-висок ръст в ЕС след Румъния, която запазва челната си позиция с годишно изменение от 14.3%, според данните на Евростат.

Държавата ще плаща за американските централи дори да развали договорите. След среща с работодателските организации стана ясно, че правителството е обещало да преговаря с "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3" за разваляне на дългосрочните им договори за изкупуване на енергия на преференциални цени. Дори и да се стигне до прекратяването им, държавата ще трябва да плати невъзстановените инвестиции на американците, които са милиарди.

Данъчните не могат да съберат ДДС по влезли в сила ревизионни актове в размер на стотици милиони левове годишно. Общо за периода 2000 - 2017 г. сумата възлиза на почти 5.8 млрд. лв. Това става ясно от справка на Националната агенция за приходите, предоставена на гражданско сдружение "Боец" по Закона за достъп до обществена информация. За 2017 г. сумата е 271 млн. лв., най-висока е за 2011 г. - 1.1 млрд. лв.

Бизнес

България отбелязва най-голям годишен ръст на инвестициите в имоти сред 60 държави през 2017 г., показват данните от доклада Global Investment Atlas 2018 на международната консултантска компания Cushman & Wakefield. Обемът на сделките в страната се е увеличил със 153% спрямо 2016 г., като така достига 856 млн. евро. Ключово за растежа през миналата година беше ударното навлизане на южноафриканските фондове на българския пазар за бизнес имоти. Експертите от Cushman & Wakefield очакват инвестиционните обеми в Европа да продължат да растат и през 2018 г.

Amazon става втората най-голяма компания по пазарна капитализация, след като изпревари Alphabet. Оценката на американския гигант в сферата на електронната търговия според стойността на акциите нараства с 350 млрд. долара, а пазарната капитализация на компанията достигна 768 млрд. долара. За сравнение - оценката на Alphabet е 762 млрд. долара, а на лидера Apple е 889 млрд. долара.

Сделки и проекти

"Нова тв" придобива пълен контрол над "Нетинфо". Към момента "Нова броудкастинг груп" държи 70% в "Нетинфо", а останалите 30% са на Радосвет Радев и Христо Христов. Източници посочват, че преговори по сделката за техния дял са водени и са стигнали до етап цена. Сделката преминава през одобрението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), тъй като и двете компании са с лидерски позиции на пазарите, на които оперират.

"Горубсо - Мадан" ще инвестира 7.5 млн. лв. през 2018 г. за ново оборудване и машини. След като компанията за добив и преработка на оловно-цинкови руди беше придобита от "Върба - Батанци" през 2012 г., голяма част от съоръженията се подменят. От "Горубсо - Мадан" посочват, че до края на годината ще бъдат доставени нови челни товарачи, карети и подземни камиони за рудниците, което ще доведе до по-висока производителност и подобрена сигурност.

Производителят на оптична техника "Оптикс" - Панагюрище, е отделил и продал част от активите си в новосъздадено дружество. Купувач е канадският холдинг American Optics. Става въпрос за "Майкро Оптикс Юръп", което вече разполага с персонал от 160 души и е с капитал от 3.95 млн. лв. Българската фирма от своя страна придобива дял в канадската компания и по този начин запазва правото си да участва както в управлението на новото дружество, така и във вземането стратегическите решения.

Ирландският нискотарифен превозвач Ryanair купува 75% от LaudaMotion за 50 млн. евро. Компанията е собственост на бившия пилот във Формула 1 Ники Лауда, който я продаде на Air Berlin през 2011 г. и си я върна срещу 47 млн. евро миналата година. Ryanair заяви, че ще добави още 50 млн. евро за бизнес развитие през първата година и още шест самолета заедно с екипажите. Лауда ще остане начело на борда.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня