Градски земеделци

Концепцията urban farming превзема полисите, Париж е с амбицията да стане лидер

По данни на ООН около 20 процента от световното градско население се занимава под една или друга форма с urban farming
По данни на ООН около 20 процента от световното градско население се занимава под една или друга форма с urban farming    ©  Shutterstock
По данни на ООН около 20 процента от световното градско население се занимава под една или друга форма с urban farming
По данни на ООН около 20 процента от световното градско население се занимава под една или друга форма с urban farming    ©  Shutterstock

Организацията на ООН за прехрана и земеделие FAO е изчислила, че около 800 млн. души в света отглеждат различни земеделски насаждения във и около градовете. Това означава, че около 20 процента от световното градско население се занимава под една или друга форма с urban farming, нещо като градско земеделие. "Стопанствата" възникват на всякакви места в големите градове по целия свят - на покриви, между сгради, в транспортни контейнери и др., и в изненадващ мащаб. Част от тях осигуряват не само прясна продукция за домакинствата и ресторантите, но и работни места.

В САЩ концепцията за градското фермерство печели все повече привърженици през последните години. Фермата Brooklyn Grange например, заемаща два покрива в Ню Йорк, произвежда над 22 тона органични продукти годишно. А най-големият покривен парник в света, с обща площ почти 7 дка, се намира в Чикаго.

Както изглежда, френската столица има амбицията да се превърне в глобален лидер в тази област с програмата Parisculteurs, чиято цел е не само да съхрани и поддържа съществуващите такива места в Париж, но и да доставя пресни продукти за жителите му. Проектът предвижда до 2020 г. 100 хектара от покривите и стените на сградите да бъдат покрити с растения, а една трета от зелените пространства да се използват за градско земеделие.

"Париж не само има намерение да произвежда плодове и зеленчуци, но и да приложи нов градски модел, който ще позволи на жителите му да се включат в него като градинари. Преди три години хората се смееха на моя план. Днес ги отглеждат по покриви и вътрешни дворове. Много градове в света поискаха да проучат и приложат нашия опит и вече също имат своите успешни примери", коментира пред CNN Пенелоп Комит, зам.-кмет на Париж, отговаряща за градските паркове и зелени пространства.

Към днешна дата 74 организации са подписали споразумение с местните власти да работят за изпълнението на тази амбициозна програма. Вече са одобрени 75 проекта, от които се очаква да произведат над 500 тона различна растителност, включително и хранителни продукти.

Един от тях е "Шамбоди" на земеделския стартъп Aéromate, с който на покрива на общински медицински център чрез хидропонна система се отглеждат 40 вида подправки и зеленчуци. И се продават на ресторанти и супермаркети. Компанията има разрешение да построи втора подобна градина на покриви в центъра на Париж и планира трета - върху училището за приложни изкуства Duperré.

"Парижаните просто полудяха да участват в това да направим града по-зелен. Градското земеделие е истинска възможност за Париж, като допринася за биоразнообразието и за борбата с изменението на климата", посочва Пенелоп Комит. А също и за заетостта - според зам.-кмета досега програмата е отворила 120 работни места.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  aslkflasfka avatar :-|
  aslkflasfka

  По съшия начин в Куба избегнаха масов глад тип "Северна Корея".

 • 2
  vtn46559654 avatar :-P
  vtn46559654

  Те накъдето са тръгнали ние от там се връщаме. Имаме солиден опит не само в градското градинарство, но и градско животновъдство - прасета, кокошки, а в некои квартали и коне.

  Но най-смешното е като почнат некакви залухави жълтопаветници да въздишат по поредната хипстърска мода, при положение че е стандартна картинка за България и довчера същите са го сочили с пръст като твърде селско и назадничаво. Обаче нали идва от Запад, от новите им гурута ютубъри, блогъри, мъсковци и пр., значи автоматично става куул и оусъм. Те така и кючек ще почнат да танцуват, но вече под името бели денс с жълтопаветни треньори и с инструкции от американски ютуб-канали, между курсовете по йога. Пълен цирк.

 • 3
  www avatar :-|
  www

  Идеята изглежда привлекателна. Има обаче и голям недостатък. Замърсяванията в града са много високи и това се отразява и на растителната продукция. Това което се получава не е най-безопасно за консумация, и изобщо не може да се каже че е органик продукция! Не съответства на куп критерии за такава. Единствено при растенията отглеждани в оранжерии с контрол на запрашеността на въздуха и хидропоника и/или внесена почва не се отразява външната замърсеност. В крайна сметка може да си гледате подправки, люти чушлета и/или чери доматчета за да си начешете крастата, но любителското градското земеделие в никакъв случай не може да бъде сериозна алтернатива.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход