🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Президентът Румен Радев направи визита в Русия; Брендо окончателно бе осъден на 6 г. затвор; Китай и САЩ се договориха да не вдигат търговските мита; Няма да има продуктова такса за електромобили; Депутати предлагат местен данък между 0.2 и 0.7% за жилищни ваканционни имоти; КЗК най-сетне започва да разглежда сделката за "Нова ТВ"

Протест срещу възраждането на проекта АЕЦ "Белене" пред сградата на МС във вторник предизвика контрапротест, организиран от АБВ на същото място, което общината разреши.
Протест срещу възраждането на проекта АЕЦ "Белене" пред сградата на МС във вторник предизвика контрапротест, организиран от АБВ на същото място, което общината разреши.
Протест срещу възраждането на проекта АЕЦ "Белене" пред сградата на МС във вторник предизвика контрапротест, организиран от АБВ на същото място, което общината разреши.    ©  Надежда Чипева
Протест срещу възраждането на проекта АЕЦ "Белене" пред сградата на МС във вторник предизвика контрапротест, организиран от АБВ на същото място, което общината разреши.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

180 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции в България през първото тримесечие. Това показват предварителните оценки на Бъгларската народна банка. Това е с 34.4% под нивото от година по-рано.

Президентът Румен Радев направи двудневна визита в Русия. Там стана ясно, че на 30 май и премиерът Бойко Борисов ще посети страната. Равносметката на Радев за посещението в Москва и Сочи бе, че е направил пробив в отношенията с руския президент Владимир Путин. Изявленията му за "възобновяване на някои от спрените проекти" са в очевидна връзка с кампанията по възобновяване на проекта АЕЦ "Белене" и лансирания от него в Москва проект "Български поток".

След десетгодишен процес Евелин Банев-Брендо окончателно бе осъден на 6 години затвор за участие в организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Присъдата беше обявена в сряда. Междувременно Брендо беше осъден по аналогични обвинения за наркотрафик в Италия и Румъния, където получи съответно 20 и 10.5 години затвор. Той обаче не изтърпява присъди никъде, защото е в неизвестност от близо две години и е обявен за издирване.

Спецсъдът отстрани от длъжност кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, след като стана ясно, че от ареста Иванчева е подписала заповед за уволнение на зам.-кмета Румен Русев, който е и свидетел по делото срещу нея. Съдът прие, че не може обвинен по дело да има възможност да уволнява свидетел по същото дело. Определението подлежи на обжалване.

Свят

Китай и САЩ се договориха да не повишават търговските си мита. Ден по-рано Пекин се съгласи да внася повече американски стоки в опит да успокои тревогите във Вашингтон и да намали търговския излишък със страната. "Засега отлагаме търговската война", заяви министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин. И допълни, че е била договорена обща рамка, която да ликвидира търговския дисбаланс. Същевременно Китай обяви, че понижава от 25 на 15% митата при вноса на автомобили от 1 юли.

Предизборен митинг на президента Реджеп Тайип Ердоган в Сараево в неделя събра над 10 хил. души от турската диаспора в навечерието на парламентарния и президентския вот в Турция следващия месец. Автобуси превозиха поддръжници от Германия, Холандия, Белгия, Франция и Балканите до столицата на Босна и Херцеговина. Ердоган има забрана да провежда политически събития в няколко западноевропейски страни след скандала, избухнал миналата година заради опитите му да агитира на тяхна територия за спорния референдум за увеличаване на президентските правомощия.

Бившият македонски премиер Никола Груевски бе осъден на две години затвор по обвинение за оказване на влияние върху търг за закупуването на луксозен брониран автомобил за правителството от конкретен продавач. Това е първото от шест дела, заведени срещу него.

Икономика

Собствениците на електромобили няма да плащат продуктова такса за колите си. Това предвижда проект за промени в наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктовата такса на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Досега притежателите на такива автомобили плащаха еднократно при регистрирането на превозните средства в КАТ сумата 102 лв. Новото предложение на министерството е до 2022 г. електромобилите да са освободени от такава такса.

Въвеждането на нов местен данък между 0.2 и 0.7% за жилищни ваканционни имоти, предлагат депутати от "Обединени патриоти". Големината му ще зависи от конкретния курорт, в който се намират имотите, като предложението идва седмици след, като вицепремиерът Валери Симеонов предложи да се облагат допълнително апартхотелите. Предложението засяга "втори" жилища в над 140 курорта, които не са регистрирани по закона за туризма, но се отдават под наем. Най-голяма ставка ще има в над 20 от тях - в ски и морски курорти. По предварителни изчисления на вносителите новият данък трябва да донесе приходи от 200 млн. лв

"Сиренето" с палмово масло ще се продава само предварително опаковано, а думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти ще бъде забранена. Това предвиждат промени в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти, които са публикувани отново за обществено обсъждане. Според проекта продуктите с палмово масло ще се предлагат в магазините на отделни щандове или на обособени места, на които има ясно обозначение с надпис "имитиращи".

Бизнес

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) най-сетне започва да разглежда сделката за придобиването на "Нова броудкастинг груп" от най-богатия бизнесмен в Чехия – Петр Келнер.

Инвестиционният му фонд PPF Group ще плати 185 млн. евро за най-голямата медийна група в България, която включва седем телевизионни канала и 19 онлайн компании с общи приходи 100 млн. евро за 2017 г. От съобщението на КЗК става ясно, че покупката ще бъде през регистрираната в Холандия новоучредена дъщерна компания на фонда PPF TMT Bidco 2. Освен "Нова телевизия" Петр Келнер ще бъде и новият собственик на "Теленор".

Общият обем на усвоените индустриални и логистични площи в района на София е нараснал с 39 400 кв.м през първото тримесечие на годината, като в това число влизат основно проекти за собствено ползване. Това показва последният анализ на консултантската фирма Forton. Годината започва без промяна в наемните нива и с лек спад в доходността за този сегмент при бизнес имотите. Нови проекти с обща площ 212 хил. кв.м са планирани за завършване през тази и следващата година. По данни на консултантите само 34 хил. кв.м от планираните индустриални площи са за отдаване под наем.

Сделки и проекти

Регистрираната в Дубай Gifted Master Ltd. вече притежава 18.1% от капитала на свързания с депутата от ДПС Делян Пеевски цигарения холдинг "Булгартабак". Това става ясно от съобщение на дружеството до Българска фондова борса. Компанията купувач е неизвестна в интернет-пространството, като от съобщението не става ясно кое от дружествата, собственици на големи дялове е продавач на акциите, нито пък цената, на която е сключена сделката. Това е второто прехвърляне на големи пакети акции от "Булгартабак холдинг" от края на 2017 г.

Българският производител на съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата промишленост "Биомашиностроене" получи 4.5 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. Средствата ще помогнат на компанията да разшири производството си като част от шестгодишната й инвестиционна програма, която започна миналата година. Очакванията са в края на периода приходите на дружеството да нараснат с 50%.

След като бе върнат за отстраняване на дребни неясноти, проспектът за публично предлагане на акции от "Градус" се очаква да получи регулаторно одобрение до 10 дни и процедурата по набиране на 100 млн. лв. от капиталовия пазар може да започне още през юни. Основната част от набраните средства ще се вложат в бизнеса на "Градус" с разплодни яйца, който извежда компанията на второ място в Европа. IPO-то , защото ще бъде най-голямото в историята на Българската фондова борса след това на ПИБ.

Lloyds Banking Group продаде ипотечния си бизнес в Ирландия на Barclays за около 4 млрд. паунда, като това е част от плана за съсредоточаване върху британския пазар. Сделката е последната стъпка от страна на Lloyds, за да завърши оттеглянето си от ирландския пазар, след като приключи бизнеса си с банкиране на дребно в страната през 2010 г