🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Втори вот на недоверие към кабинета внесе БСП; Здравната каса тушира скандала с лимитите за лъчетерапия; Македонският премиер Зоран Заев заплаши президента Георге Иванов с импийчмънт; ЕС въвежда контрамитата срещу вноса от САЩ на 22 юни; ЕК ще въведе таван на агросубсидиите до 100 хил. евро след 2020 г.; Едно от българските дружества на Kapsch скоро ще има нов собственик

Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз, който е баварският партньор на Меркел, даде на германския канцлер срок от две седмици, за да постигне общоевропейска мигрантска сделка
Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз, който е баварският партньор на Меркел, даде на германския канцлер срок от две седмици, за да постигне общоевропейска мигрантска сделка
Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз, който е баварският партньор на Меркел, даде на германския канцлер срок от две седмици, за да постигне общоевропейска мигрантска сделка    ©  Reuters
Хорст Зеехофер, председател на Християнсоциалния съюз, който е баварският партньор на Меркел, даде на германския канцлер срок от две седмици, за да постигне общоевропейска мигрантска сделка    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

49% е нивото на жизнения стандарт в България спрямо средния в ЕС през 2017 г. Съотношението остава непроменено спрямо предходната година.

След като предната седмица министърът на труда Бисер Петков избягна уволнението си, заместничката му Росица Димитрова стана първата жертва на скандала с неспособността на правителството да предложи политики за хората с увреждания. В сряда премиерът Бойко Борисов прие оставката й, а Министерският съвет съобщи, че това е реакция на "създалата се обществена чувствителност" заради скъпата й командировка в Ню Йорк. Това няма да тушира скандала, защото няма изгледи за законопроект за хората с увреждания, който да обедини спорещите.

Втори вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" внесе БСП в парламента, а мотивът е "провал на правителството в сектор "Сигурност". Дебатът и гласуването ще бъдат следващата седмица, но макар ДПС да направи заявление, че ще подкрепи вота, гласовете не стигат, за да бъде той приет.

Парламентът прекрати предсрочно мандата на проф. Камен Плочев като управител на НЗОК. Основанието за това е продължителното му отсъствие поради заболяване над три месеца, но истинската причина е разривът между него и здравния министър Кирил Ананиев по повод на задълженията на касата към чуждите здравни каси.

Здравната каса тушира скандала с лимитите за лъчетерапия, като обяви, че всъщност никой не е имал намерение да налага такива ограничения, но те се появили заради престараване на районните каси.

Свят

Македонският премиер Зоран Заев заплаши президента Георге Иванов с импийчмънт, ако откаже да подпише договора с Гърция за новото име. Атина и Скопие се споразумяха за наименованието Република Северна Македония, но Иванов е против. "Ще прибегнем до импийчмънт, ако бъдем принудени", коментира Заев.

ЕС въвежда контрамитата срещу вноса от САЩ на 22 юни, като ще бъдат засегнати редица стоки като джинси, бърбън и мотоциклети. До това се стигна, след като американският президент Доналд Тръмп наложи тарифи върху вноса на стомана и алуминий от ЕС в началото на месеца. Във вторник Вашингтон пък заплаши, че ще въведе мита върху китайски стоки за допълнителни 200 млрд. долара, след като наложи тарифи на продукти за 50 млрд. долара. Пекин заяви, че ще "отговори категорично", което увеличава опасенията за търговска война.

Унгарският парламент прокара ново законодателство, което криминализира адвокатите и активистите, помагащи на търсещите убежище. Всеки, който "улеснява незаконната имиграция", е заплашен от затвор. Правителството на премиера Виктор Орбан нарича това закона "Стоп Сорос" по името на милиардера филантроп, когото обвинява, че подкрепя мюсюлманската имиграция. Депутатите приеха и конституционна поправка, според която "чуждо население не може да се установява в Унгария".

Икономика

Законовите поправки за ограничаване на рекламата на хазарта първо ще бъдат изпратени за нотификация до ЕК. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. Така гласуването на промените, подготвени от вицепремиера Валери Симеонов, ще се забави с минимум четири месеца. След гласуването той заяви, че се чувства бламиран.

ЕК ще въведе таван на агросубсидиите до 100 хил. евро след 2020 г., но контролът дали стопанствата се раздробяват, за да го избегнат, ще зависи от държавата. В момента въпросният таван важи само за т.нар. базово плащане на площ, но през следващия програмен период той ще обхваща и всички добавки, които фермерите могат да получават по линия на директни плащания, като такива за "зелени" дейности или за млади производители. Опасенията са, че може да се стигне до изкуствено раздробяване на стопанствата с цел заобикаляне на ограниченията.

Не се очакват съществени негативни ефекти за българската икономика от Brexit, показват оценки на Министерството на финансите. Съществуват рискове от косвен ефект върху износа по линия на основните търговски партньори на България, a визови ограничения може да възпрепятстват потока от туристи. Очакванията на ведомството са оттеглянето на Великобритания през март 2019 г. да не окаже ефект върху пазара на труда у нас. Българските емигранти по-скоро биха се насочили към други европейски държави.

Бизнес

ЕК започва мащабно проучване за двоен стандарт на храните в ЕС, а до края на 2018 г. се очаква да бъдат готови първите резултати. След като миналата година държави от ЦИЕ установиха със свои проверки, че продукти от едни и същи марки са с по-ниско качество от същите стоки в Западна Европа, започна работа по обща методология, чрез която да се извърши сравнителен анализ. Тя беше завършена миналата седмица, като така лабораториите в държавите членки ще могат да я приложат, за да установят обхвата на проблема.

Млечни и имитиращи продукти в България няма да могат да се произвеждат и обработват в едно и също предприятие. Компаниите имат срок от един месец да се съобразят с новите изисквания. Досега фирмите имаха право да произвеждат млечни и имитиращи продукти на едно място, но на отделни линии. По данни на браншовите организации около 60 от близо 220 мандри в страната организират дейността си по този начин.

Сделки и проекти

Компанията за мобилен маркетинг на Момчил Кюркчиев Leanplum е придобила българския Connecto.ai. Стартъпът предлага автоматизирано обслужване на клиенти онлайн чрез чатботове, като така ще разшири маркетинговите решения на Leanplum. От думите на изпълнителния директор Васил Поповски става ясно, че стартъпът ще се занимава с обработка на естествен език и анализ на настроенията. С придобиването екипът на Кюркчиев ще достигне 40 служители, а целта е до края на годината броят им да нарасне до 70.

Едно от българските дружества на Kapsch скоро ще има нов собственик. Става дума за работещата в областта на комуникационните и IT услуги "Капш". Промяната в собствеността е във връзка със сделка на групово ниво, при която австрийската S&T планира да придобие пълен контрол върху част от подразделението Kapsch CarrierCom, което включва дружества и в България. За предстоящата концентрация е подадено уведомление до КЗК, а комисията трябва да се произнесе дали стъпката няма да наруши антимонополните закони.

Търговската верига "Фантастико" влага 63 млн. лв. собствени средства в два нови магазина в София, които ще отворят през есента. Нов супермаркет върху 4700 кв.м площ ще бъде открит на бул. "Г.М. Димитров", а обектът на бул. "Черни връх" ще бъде реновиран. Първият магазин е за над 39 млн. лв. и ще позволи да бъдат открити 100 нови работни места. Реновираният обект се разпростира върху 4090 кв. м. и ще открие над 50 допълнителни работни места.

Компанията за ремонт на енергийно оборудване "Енергоремонт - Гълъбово" инвестира 3 млн. лв. в нова монтажна база и оборудване. Инвестицията включва изграждането на ново хале с площ от 2500 кв.м за монтаж на едрогабаритно котелно оборудване, както и монтиране на две нови поточни линии за производство на мембранни панели. Така предприятието планира да утрои производствения си капацитет. По-големите мощности ще позволят на фирмата да поема мащабни поръчки като доставчик на оборудване в големи енергийни обекти в Европа, Близкия изток и по света.

Все още няма коментари
Нов коментар