Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпълни обещанието си да сложи вратовръзка за пръв път, откакто е на поста. Поводът беше споразумението с Еврогрупата, което сложи край на програмите за финансова помощ за Гърция

Какво се случи през седмицата

Светослав Глосов е новият председател на Агенция "Пътна инфраструктура"; ЕС няма да започне преговори за членство с Македония и Албания преди юни 2019 г.; ЕС и Китай се обединиха срещу търговския протекционизъм; Концесията на "Летище София" започва отново; Финансовите министри на ЕС одобриха мерки срещу измамите с ДДС; НАП започва мащабни проверки на автошколите; Жилищните кредити растат с 9.8% през май; Природният газ поскъпва с 11% от юли

2370 прочитания

Гръцкият премиер Алексис Ципрас изпълни обещанието си да сложи вратовръзка за пръв път, откакто е на поста. Поводът беше споразумението с Еврогрупата, което сложи край на програмите за финансова помощ за Гърция

© Reuters


6.8% е увеличението на разходите за труд на бизнеса през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г. За сравнение - предходното тримесечие растежът беше 13.2%.

Без ясен мотив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков смени председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). На мястото на Дончо Атанасов за председател на управителния съвет е назначен досегашният член на съвета Светослав Глосов. Атанасов, който според официалното съобщение освободил поста по негова молба, остава в управителния съвет на АПИ.

Българските граждани оценяват като успех председателството на Съвета на ЕС от България. Това е общият извод от представителни изследвания на "Алфа рисърч" за резултатите от председателството, проведени в навечерието - през декември м.г., и на финала - в последните дни на юни т.г. 19% от анкетираните оценяват начина, по който България се е справила с председателството, като "много добре", а 62% като "по-скоро добре". Само 12% го оценяват като "по-скоро лошо" и 1% - "много лошо".

Висшият адвокатски съвет остро възрази срещу проекта за промени в правилника по Закона за ДАНС, с който се разширяват възможностите за внедряване на агенти под прикритие и сред лицата, упражняващи свободни професии, включително и адвокатите. Адвокатурата иска в правилника изрично да се запише, че в нейните редици не се внедряват агенти. Преди това срещу промените възразиха адвокати и правозащитници.

Свят

ЕС няма да започне преговори за членство с Македония и Албания преди юни 2019 г. Това стана ясно от заседанието на Съвета по общи въпроси в Люксембург, на който външните министри на ЕС обсъждаха дали да дадат дата за начало на преговорите. Причината за отлагането са няколко държави, сред които Франция, Холандия и Дания, според които Скопие и Тирана ще трябва да покажат по-добри резултати в налагането на върховенството на закона, борбата с организираната престъпност и корупцията.

ЕС и Китай се обединиха срещу търговския протекционизъм. "Китай и ЕС твърдо се противопоставят на едностранните търговски действия и протекционизма и смятат, че те могат да предизвикат рецесия и турбуленция в световната икономика", заяви китайският вицепремиер Лиу Хе по време на съвместна пресконференция със зам.-председателя на ЕК Юрки Катайнен в Пекин. Срещите между Брюксел и Пекин през седмицата са опит за общ отговор на заплахите от Вашингтон.

Президентът на Чехия назначи второто правителство на Андрей Бабиш. Новият кабинет няма мнозинство и ще се нуждае от подкрепата на Комунистическата партия. През януари първото правителство на Бабиш не получи вот на доверие и трябваше да подаде оставка. За да сложи край на политическия застой, Бабиш успя да договори коалиция със социалдемократите, но отново ще управлява с правителство на малцинството.

Икономика

Министерският съвет отново стартира процедурата за концесия на "Летище София" след неуспешния опит миналата година. Детайлите по търга към момента не са известни, а нов частен стопанин едва ли ще има до края на годината. Стартираният втори опит сега вероятно е продиктуван отчасти от липсата на пари, с които БДЖ да се разплати с кредиторите си.

Финансовите министри на ЕС одобриха пакет от мерки за борба с данъчните измами с ДДС. Данъчните администрации и митниците в отделните държави членки заедно с европейските разследващи органи ще могат да обменят по-бързо и ефективно информация. Мерките също отварят вратата на съвместни одити между националните данъчни агенции и достъп на Eurofisc до данните за регистрация на автомобили от други страни в ЕС. Новите правила влизат в сила 20 дни след публикуването им в Официалния вестник на ЕС. Но тези, които включват достъп до информация на митниците и до регистрациите на автомобили, се отлагат до 1 януари 2020 г.

Националната агенция за приходите (НАП) започва мащабни проверки на автошколите в страната. Данъчните, заедно с представители на МВР, са установили укрити приходи след сравнение на броя на обучаващите се в автошколи и явилите се на изпит след това. Още при първите фирми експертите са установили големи разминавания с информацията, подадена от касовите апарати и финансовите отчети. В компаниите, където са установени отклоненията, ще бъдат извършени пълни данъчни ревизии за последните 5 години. Приходната агенция дава старт на проверки в целия бранш.

Бизнес

Жилищните кредити нарастват с 9.8% на годишна база през май, като така достигат общ обем 9.8 млрд. лв. Двигателите на увеличението са ниските лихви, повишените доходи на домакинствата, конкуренцията в сектора и търсенето на заеми за покупка на имоти. Същевременно потребителските кредити растат с още по-бърз темп - 15% до 8.6 млрд. лв. към края на май. При фирмените заеми промените са далеч по-спокойни с годишно увеличение от 2.9%. Запазва се и тенденцията на спад на лошите и преструктурираните кредити - годишното намаление е с над един милиард до 6.53 млрд. лв. към май.

Цената на природния газ се вдига с 11% от началото на юли, стана ясно по време на заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Поскъпването е под желаните от "Булгаргаз" 18% и е третото от началото на годината, след като на 1 януари имаше скок от 2.75%, а на 1 април - 4.82%. При подобно увеличение регулаторът е длъжен да преразгледа и цените за парно и топла вода, където очакваното поскъпване е около 7%. Според изпълнителния директор на "Булгаргаз" решението на КЕВР ще затрудни доставките на природен газ в страната.

Сделки и проекти

"Волво груп България" планира инвестиция от 3 млн. лв. в нов сервизен център край Пловдив. Центърът ще открие врати през 2019 г. и ще се разпростира на 23 декара. В базата се очаква да работят 15 души, които ще могат да сервизират едновременно 9 камиона, а годишният капацитет на обслужване ще е над 4500 товарни автомобила. С тази инвестиция общите капиталовложения на официалния вносител и дилър на товарните автомобили Volvo и Renault в разширяване на мрежата в страната ще достигнат 12 млн. лв.

"Булконс Първомай" вложи 5 млн. лв. в модернизиране на процеса за производство на лютеница. С парите фирмата напълно обновява фирмените цехове и оборудването си в Първомай, а също така закупува и машини за производство на лютеница в малки кутийки от 70 и 125 г за бързо хранене. Капацитетът на новата линия е 80 - 100 тона на месец. Половината от сумата е безвъзмездна по Програмата за развитие на селските райони.

Куриерска компания "Спиди" поиска разрешение от КЗК да придобие по-малкия си конкурент "Рапидо експрес енд лоджистикс". Стандартно процедурата отнема около месец. Разрешението на антимонополното ведомство е задължително условие, ако искат двете компании да стигнат до сделка. С покупката "Спиди" очаква да засили позициите си пред онлайн търговците. За планираната сделка се разбра преди месец, след като от компанията информираха БФБ, че са започнали преговори за придобиването на "Рапидо" за сума между 6 и 12 млн. евро.

Съдебни изпълнители продават няколко имота на "Интеркапитал" за близо 850 хил. лв. Предлагат се три апартамента и няколко търговски обекта във вилното селище "Марина кейп" в Ахелой, а крайната дата за предложенията е 11 юли. Част от търговете са по искане на Инвестбанк. Банката е довереник на кредиторите по емисиите облигации на "Интеркапитал пропърти дивелопмънт", по които миналото лято компанията спря да плаща задълженията си.
6.8% е увеличението на разходите за труд на бизнеса през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2017 г. За сравнение - предходното тримесечие растежът беше 13.2%.

Без ясен мотив министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков смени председателя на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). На мястото на Дончо Атанасов за председател на управителния съвет е назначен досегашният член на съвета Светослав Глосов. Атанасов, който според официалното съобщение освободил поста по негова молба, остава в управителния съвет на АПИ.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.