Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Как политически игри и корпоративно лобиране превърнаха фалита на "Олимпик" в скандал; Радев и Захариева не могат да постигнат съгласие за назначението на посланиците и още

   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева

#1 Донеси ми главата на регулатора

В опит да тушират напрежението около фалиралия застраховател "Олимпик" управляващите поискаха и получиха оставката на Ралица Агайн от КФН. Въпреки че основната отговорност за надзора на компанията е на кипърския регулатор, българският се оказа заложник на политически и корпоративни игри. Ударната намеса в работата на КФН, особено при доста рехавите аргументи за поисканата оставка, не само не решава нищо, а и залага нови цъкащи бомби. Оттук нататък който и да наследи на поста Агайн, доста ще се замисли, преди да предприеме твърда надзорна мярка спрямо някой от големите в автозастраховането. И дори и тя да е обоснована и наложителна, вероятно новият надзорник ще трябва директно да я подпише заедно с оставката си.

Според източници на "Капитал" поисканата оставка в понеделник е била предшествана от неделна среща при премиера Бойко Борисов, където са присъствали представители на някои от най-големите в "Гражданска отговорност", включително и считаният за реален собственик на "Лев инс" Алексей Петров. Агайн не е получила подкрепа и от Караиванова поради обтегнатите отношения между двете, като според запознати раздорът им се корени в започнатите, но непридвижени процедури по отнемане на лицензите на "ДаллБогг: живот и здраве" и "Лев инс".

Повече по темата четете тук.

#2 Кой иска да стане посланик

Ако се съди по списъка с разместванията на българските посланици, които Министерството на външните работи предлага на президента за съгласуване, в екипа на Екатерина Захариева ще настъпи пълна промяна, Бойко Борисов ще търси нов министър на правосъдието, а Корнелия Нинова ще се отърве от мощния гръб на вътрешната опозиция в БСП.

Румен Радев обаче е на път да провали някои от тези планове. Според няколко източника на "Капитал" процедурата се бави, защото Захариева и Радев не могат да постигнат съгласие. А една от най-големите новини в първия вариант на списъка според поне три различни източника беше, че Цецка Цачева ще стане посланик в Черна гора.

#3 Краят на резервната вратичка на "Инса ойл"

Седмици след като беше приет специалният секторен закон, който с тежките си регулации може да изгони от пазара малките търговци на горива, за обществено обсъждане бяха публикувани нови предложения за промени в бранша. Този път те ще бъдат в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. Зад предложенията е Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси", която иска да направи по-сложно избягването на задължението да се съхраняват горива.

Ведомството има проблеми основно с два типа задължени пред нея лица. Кухи фирми, които се прехвърлят на подставени лица, от които трудно се търси отговорност. И втора група – единични големи компании на пазара, които всяка година водят дела с държавния резерв за изпълнението на задълженията си и така ангажиментът за съхранение отпада по давност. "Инса ойл" е една от основните компании със задължения за съхранение на горива за десетки милиони и постоянно в дела с агенцията. Компанията на Георги Самуилов през дела с държавния резерв си спестява пазенето на запаси. И вместо да отделя гориво за 40-50 млн. лв. годишно, тя успя да плати за Общинска банка 46 млн. лв.

#4 Да си измислиш държава

Идеите за виртуална държава не са нови. Както хора с идеи, така и някои градове отдавна работят по това да разширят ограничената територия, с която разполагат, с неограничените пространства на виртуалното. Саймън Анхолт обаче иска да направи друго - без да се опира на нито сантиметър физическа територия, да създаде третата по население държава в света.

Преди време Анхолт създаде индекса Good Country, който измерва доброто, което дадена държава прави за останалите по света. Идеята, казва той, е дошла през 2014 г. Тогава датира и краткото представяне, което прави на идеята си пред формата TED.

"Получих хиляди имейли, че хората харесват идеята и за тях е по-важно държавата им да прави добро, отколкото да е успешна. Имейлите бяха от всички страни на света и ми стана любопитно кои са тези хора", обяснява Анхолт. Според анализ на Анхолт и негови партньори не по-малко от 10% от населението, или около 760 млн. души, спадат към категорията на хора с еднакви ценности, поддържащи идеята за Добрата държава. Това, казва той, е държава с двойно население на това на САЩ.

#5 Софтуерна сделка от Москва, през Сингапур до София

Конкуренцията в българския софтуерен сектор е ожесточена - при над 23 хил. заети в около три хил. малки и големи фирми борбата за всеки специалист е сурова. Един от най-новите играчи на пазара - основаната в Сингапур компания Acronis, иска да стане основно действащо лице в индустрията, като постепенно създаде един от най-големите инженерни офиси тук. Аcronis навлиза чрез придобиването на българската софтуерна компания "Т-софт", чийто екип от 20 специалисти работи с нея от години. Цената на сделката не е обявена. Купувач е регистрираното в Швейцария дружество Acronis AG.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата