Какво се случи през седмицата

Прокуратурата поиска отстраняване на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов; Министерството на здравеопазването предлага тристълбов модел на здравно осигуряване; Европейският парламент задейства процедура, която може да лиши Унгария от право на глас в ЕС; Двамата заподозрени за отравянето на Сергей Скрипал са цивилни и не са криминално проявени; Заплатите в бюджетния сектор ще бъдат повишени средно с 10% от 2019 г.; "Булгаргаз" внесе предложение за 14% увеличение на цената на природния газ

До 17 септември Русия провежда военните учения "Изток 2018", най-големите от десетилетия, в които се включи и Китай. Според НАТО руската показност е репетиция за "мащабен конфликт"
До 17 септември Русия провежда военните учения "Изток 2018", най-големите от десетилетия, в които се включи и Китай. Според НАТО руската показност е репетиция за "мащабен конфликт"    ©  Reuters
До 17 септември Русия провежда военните учения "Изток 2018", най-големите от десетилетия, в които се включи и Китай. Според НАТО руската показност е репетиция за "мащабен конфликт"
До 17 септември Русия провежда военните учения "Изток 2018", най-големите от десетилетия, в които се включи и Китай. Според НАТО руската показност е репетиция за "мащабен конфликт"    ©  Reuters
1.8 % е годишното понижение на общия износ на България от началото на 2018 г. към юли, показват данни на НСИ.

Прокуратурата внесе в съда искане за отстраняване от длъжност на зам.-министъра на транспорта Ангел Попов. Преди около половин година той беше обвинен за извършена от него измама през 2012 г., когато е бил председател на браншова организация. Попов зае поста през май м.г. като номинация от квотата на "Обединени патриоти" въпреки силното неодобрение на транспортния бранш.

Пореден случай на непроверени пътници на летище София стана известен в сряда. 40 трансферни пътници от Бейрут са влезли в България без паспортна проверка, само 30 от тях са били издирени, преди да продължат пътуването си към други европейски дестинации, останалите вече били заминали със следващия си полет.

Министерството на здравеопазването предлага въвеждане на тристълбов модел на здравно осигуряване и застраховане, като всички здравно осигурени ще трябва да плащат и задължителна здравна застраховка над сегашната осигуровка от 8% от заплатата или пенсията. В момента тече обществено обсъждане на предлаганите два варианта.

Организациите на превозвачите поискаха отпадане на продуктовата такса за тежкотоварните автомобили и автобусите, въведена през юли т.г. По изчисления на браншовите сдружения в сектора тя ще доведе до над 12 млн. лв. икономически необосновани разходи за компаниите.

Свят

Европейският парламент задейства процедура, която може да доведе до отнемането на правото на глас на Унгария в Съвета на ЕС. Тя бе одобрена с 448 гласа за, 197 против и 48 въздържал се. Евродепутатите изискват от съвета да "констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от Договора за ЕС. Унгария е втората страна след Полша с такава процедура.

Лявоцентристкият и дясноцентристкият блок са с почти изравнени резултати след изборите в Швеция – съответно 40.6% и 40.3%. Антиимигрантските "Шведски демократи" получават 17.6% и могат да осигурят мнозинство на всеки от двата блока. Традиционните формации изключват преговори с тях заради неонацистките им корени. Лидерът на партията Джими Окесон посочва, че ще блокира всяко правителство, което не му даде влияние върху имигрантската политика.

Двамата заподозрени за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал са цивилни и не са криминално проявени, заяви руският президент Владимир Путин. Според британското правителство това са Александър Петров и Руслан Боширов от военната разузнавателна служба на Русия. "Знаем кои са, намерихме ги. Надявам се, че ще се предадат и разкажат всичко. Така ще е най-добре за всички", посочи Путин.

Икономика

Заплатите на всички работещи в бюджетния сектор ще бъдат повишени средно с 10% от 2019 г., съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. От думите му става ясно, че сметката възлиза на около 1 млрд. лв. за общо 433 хил. души, работещи в сектора, което е 1% от прогнозирания БВП за годината. Увеличението няма да е еднакво за всички, а разбивката засега не е известна. По-голямата част от парите вероятно е предвидена за учители, надзиратели в затворите, служители в системата на МВР и за по-високата минимална заплата, в сила от 1 януари 2019 г.

"Булгаргаз" внесе предложение в КЕВР за 14% увеличение на цената на природния газ през четвъртото тримесечие на годината. Повишението е заради очакваните по-високи доставни цени на горивото, става ясно от съобщението на газовия доставчик. КЕВР ще вземе окончателното си решение за новата цена на газа на 30 септември. Ако увеличението е над 5%, ще има актуализация и на цените на парното.

Обществената поръчка за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция привлече 11 кандидата. В търга за 145 млн. евро искат да участват както световни компании, така и български строители като "Джи Пи Груп", "Трейс груп холд" и "Главболгарстрой", в партньорство с чуждестранни фирми. Проектната компания за 183-километровата тръба от Стара Загора до Комотини трябва да прецени кои от заявилите желание за участие фирми отговарят на финансовите и техническите условия. Чак след това ще бъдат поканени да представят ценови оферти.

Бизнес

Делата срещу решенията на КЗК, с които бяха забранени сделките за "Нова ТВ" и ЧЕЗ, са насрочени във Върховния административен съд (ВАС) чак за догодина. Датите са съответно 12 март и 14 май. Действията на неуспелите купувачи - милиардерът Петр Келнер и Гинка Върбакова - бяха очаквани предвид странните аргументи на регулатора, а именно, че придобиваните активи са твърде големи.

Държавният Фонд на фондовете търси посредници, които да раздават микрокредити на стартиращи компании и уязвими социални групи. Ресурсът, който ще им бъде поверен, е в размер на 26.4 млн. лв., а индивидуалните кредити ще са от 5 хил. до 49 хил. лв. Кандидатстването е до 15 октомври, като за разлика от първата процедура, при която интересът бе слаб, сега условията са преработени.

Сделки и проекти

Турският производител на медни кабели Sarkuysan ще инвестира 17 млн. лв. в изграждане на завод в Шумен. Регистрираното му тук дружество "Сарк България" получи сертификат за инвестиция клас А и пое ангажимент да осигури 40 работни места. Очаква се производството да отвори до пет години, като в Шумен вече има няколко завода на турски инвеститори.

"Евроинс иншурънс груп" (ЕИГ) купи дял в грузинската IC Group, която има лидерска позиция в здравното застраховане на местния пазар. Цената на сделката не се съобщава, но от ЕИГ уточниха, че предстои да инвестират 1 млн. евро собствени средства в увеличение на капитала на придобиваното дружество, с което ще получат дял от над 50%. Очакванията са, че предстоящото въвеждане на застраховката "Гражданска отговорност на автомобилистите" като задължителна в Грузия и прогнозираният ръст на местната икономика ще спомогнат за растежа на бизнеса в страната.

Теренът на бившия супермаркет Carrefour в The Mall вече е собственост на южноафриканската компания Hystead Limited, която купи търговския център на "Цариградско шосе" преди година. Теренът от 15 хил. кв.м е придобит в сделка за 40.5 млн. лв. Предстои да бъде ремонтиран за около 23 млн. евро, като на мястото да отвори магазин от веригата Billa, както и други по-малки търговски обекти. Очакваната доходност от супермаркета е 9%.

Собственикът на T-Market, литовската Maxima Grupe, емитира облигации за 300 млн. евро при доходност от 3.25%. Книжата са записани от 60 инвеститори от 14 държави и предстои да бъдат листнати на борсата Euronext в Дъблин и Nasdaq във Вилнюс. Набраните средства ще се инвестират в разширяване на бизнеса на групата в страните, в които оперира. Освен в България, където има 71 супермаркета, веригата работи още в балтийския регион, Полша, Литва и Латвия.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО