🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Президентът и БСП поотделно сезираха КС с промените в Административнопроцесуалния кодекс; Правителството готви позиция в защита на Унгария срещу Брюксел; Ирландия си възстанови 13.1 млрд. евро данъци от Apple; От 1 юли 2019 г. пенсиите се вдигат с 5.7%; Разходите за труд на бизнеса в България бележат 8.5% ръст през второто тримесечие; НЕК ще трябва да плати 36 млн. евро

Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се разбраха за демонтирането на севернокорейски ракетни съоръжения. КНДР ще затвори и ядрения си реактор в Йонбьон, но при неуточнени реципрочни действия на САЩ
Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се разбраха за демонтирането на севернокорейски ракетни съоръжения. КНДР ще затвори и ядрения си реактор в Йонбьон, но при неуточнени реципрочни действия на САЩ
Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се разбраха за демонтирането на севернокорейски ракетни съоръжения. КНДР ще затвори и ядрения си реактор в Йонбьон, но при неуточнени реципрочни действия на САЩ    ©  Reuters
Лидерите на Северна и Южна Корея – Ким Чен Ун и Мун Дже Ин, се разбраха за демонтирането на севернокорейски ракетни съоръжения. КНДР ще затвори и ядрения си реактор в Йонбьон, но при неуточнени реципрочни действия на САЩ    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

220 млн. евро са преките инвестиции за първите седем месеца на годината, сочат данни на БНБ.

Президентът Румен Радев и БСП поотделно пратиха в Конституционния съд спорните промени в Административнопроцесуалния кодекс часове след обнародване на закона във вторник. Атакувани са 14 параграфа от закона с мотив, че те ограничават достъпа на гражданите до правосъдие и намаляват публичността и прозрачността. Оспорените текстове са същите, върху които президентът наложи вето, което миналата седмица беше отхвърлено от мнозинството.

Българското правителство ще изготви позиция в защита на Унгария и срещу предложението за започване на наказателна процедура срещу нея по член 7 от Договора за Европейския съюз – заради наличието на реален риск за тежко нарушение на ценностите, върху които е изграден съюзът. Решението България да застане зад премиера на Унгария Виктор Орбан срещу Брюксел е взето единодушно на оперативно заседание на Министерския съвет в сряда, свикано по искане на вицепремиерите Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и на екоминистъра Нено Димов. Позицията ще бъде представяна на различните формати на Съвета на ЕС.

Правосъдният министър Цацка Цачева и главният прокурор Сотир Цацаров не са сред кандидатите на ГЕРБ за конституционен съдия от квотата на парламента. Това обяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в сряда. От месеци имената на Цачева и Цацаров са спрягани като фаворити за КС от парламентарната квота.

Свят

Президентът Владимир Путин заяви, че свалянето на руския военен самолет с 15 души на борда край Сирия е в резултат на серия от трагични обстоятелства. Така той се опита да деескалира напрежението сред ключовите сили, намесени в сложната сирийска война, след като руското министерство на отбраната обвини Израел, че индиректно е предизвикал инцидента, при който противовъздушната отбрана на Дамаск по погрешка свали съюзническия самолет.

Президентът Доналд Тръмп каза, че САЩ могат да сключат сделка с Китай в даден момент и той е винаги готов за преговори. Това стана ден след като Вашингтон наложи нови 10-процентови мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара и заплаши Пекин с още тарифи, ако предприеме ответни мерки. Китай отговори с мита върху американски внос за 60 млрд. долара.

Ирландия си възстанови напълно 13.1 млрд. евро несъбрани данъци от американския гигант Apple, както постанови Европейската комисия, но ги замрази в ескрол сметка, докато обжалва решението на Брюксел. Заедно с 1.2 млрд. евро от лихви сумата достига 14.3 млрд. евро. Ирландия твърди, че данъчните преференции, които е давала на Apple години наред, са в съответствие със законите на страна и на ЕС. ЕК заключи, че облекченията, целящи привличането на корпорацията в Ирландия, са нарушение.

Икономика

От 1 юли догодина размерът на пенсиите ще се вдигне с 5.7%, прогнозира социалният министър Бисер Петков. Индексацията се налага от по-високата инфлация и ръста на заплатите. Ще бъде увеличен и таванът на пенсиите до 40% от средния доход в страната, тоест до 1040 лв. Вдигането на тавана на пенсиите ще засегне около 55 хил. души, чиито пенсии в момента са ограничени до 910 лв.

Разходите за труд на бизнеса в България се увеличават с 8.5% през второто тримесечие, което е ускорение от отчетения 6.8% ръст през първото тримесечие на годината. Това показват данните на Евростат. Скокът поставя страната на седмо място в ЕС, където лидер остава Румъния с годишно увеличение на разходите за труд с 15.7%. Динамиката в издръжката на персонала се движи в синхрон със средните възнаграждения в страната. Ключови фактори за увеличението са недостигът на кадри на пазара на труда и ръстът на минималната работна заплата.

Уличните ремонти в София ще бъдат разпределени между 7 фирми, които ще получат за услугите си най-малко 140 млн. лв. през следващите четири години. Изпълнителите се наемат за превантивно и текущо поддържане на настилките и тротоарите. Оферти за участие се приемат до 10 октомври. Кандидатите ще могат да се състезават само за една от седемте зони, на които ще бъде разделен градът, като прогнозният бюджет е разпределен по 20 млн. лв. за всяка от тях.

Бизнес

Заради загубено арбитражно НЕК ще трябва да плати още 36 млн. евро. Повод за санкцията е прекратяването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". Делото бе заведено през юли 2014 г. от архитект-инженера "Уорли Парсънс нюклиър сървисис", чийто подизпълнител бе "Риск инженеринг" на Богомил Манчев. Основната причина за неблагоприятната присъда е решението на НЕК от 7 октомври 2013 г., с което архитект-инженерът е уведомен за прекратяването на договора му. Тогава министър на енергетиката е Драгомир Стойнев.

Концесионери и наематели на 7 плажа ще загубят договорите си с Министерството на туризма. Процедурата за развалянето на контрактите ще стартира на 1 октомври, а причините са установени системни нарушения, свързани най-често с липсата на достатъчно на брой спасители. Ивиците са основно по Южното Черноморие: концесии в Слънчев бряг, Равда, Обзор и Шкорпиловци, както и три плажа под наем - в Елените, "Градина" и Бяла. Сред засегнатите е разследваният и издирван от няколко седмици Ветко Арабаджиев, който през свързана фирма държи плажа пред комплекса си "Елените".

Сделки и проекти

Новият проект за добив на злато край Кърджали ще донесе 129 млн. канадски долара печалба
(99 млн. щатски долара). Това става ясно от предварителната икономическа оценка, направена от канадската компания Velocity Minerals, която е партньор на "Горубсо - Кърджали" и ще придобие 70% от проекта "Розино". Изчисленията са направени при очаквания мината да работи шест години, като за целия период ще бъдат произведени общо 365 хил. тр.у. злато доре.

Сладкарници "Неделя" планират десет нови обекта в Букурещ през 2019 г., както и един производствен цех. За последните две години компанията инвестира около 2 млн. евро в румънската столица, където вече има девет сладкарници от веригата. В България "Неделя" има 35 сладкарници, а плановете за 2019 включват откриване на четири или пет нови обекта, за които се търсят франчайз партньори в Дупница, Сандански, Добрич, Сливен, Враца.

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) търси кой да построи 400-киловолтов електропровод между Бургас и Варна. Трасето е с дължина над 90 км, а прогнозната стойност на поръчката - 103 млн. лв. Търгът за изпълнител, разделен в три лота, ще бъде на база най-ниска цена. Кандидатите в конкурса ще могат да подават оферти до 26 октомври. От желаещите се изисква да са имали общи приходи за последните три години между 32 и 36 млн. лв. в зависимост от това за кой лот кандидатстват.

Агенция "Пътна инфраструктура" може да бъде глобена с 18.5 млн. лв. заради "Джи Пи груп". Причината е, че държавната структура избра компанията за строител на тунела "Железница" по автомагистрала "Струма" от бързане да не се наложи да връща пари на Брюксел, тъй като обектът се финансира с евросредства. Подписването на договора обаче може да се окаже незаконосъобразно заради постъпила жалба срещу процедурата по избор на строител от гръцката "Актор". Така потенциално подписването на договора може да бъде санкционирано с 10% от стойността на проекта, който е за 185 млн. лв. без ДДС.

Все още няма коментари
Нов коментар