Какво се случи през седмицата

Здравният министър представи два варианта за промяна в здравноосигурителния модел; Брюксел предава Полша на Съда на ЕС; Италианското популистко правителство ескалира мерките си срещу имиграцията; Новото държавно дружество за язовирите ще разходва по 47 млн. лв. годишно; Бизнесът иска по-високи прагове за задължителен одит; Нелегалното производство на акцизни стоки ще се криминализира; Германската Leoni инвестира 32 млн. евро в Плевен

Американският президент Доналд Тръмп предизвика смях с изказването си пред Общото събрание на ООН, че за две години неговата администрация е постигнала повече от "вероятно всяка друга администрация в историята на САЩ"
Американският президент Доналд Тръмп предизвика смях с изказването си пред Общото събрание на ООН, че за две години неговата администрация е постигнала повече от "вероятно всяка друга администрация в историята на САЩ"    ©  Reuters
Американският президент Доналд Тръмп предизвика смях с изказването си пред Общото събрание на ООН, че за две години неговата администрация е постигнала повече от "вероятно всяка друга администрация в историята на САЩ"
Американският президент Доналд Тръмп предизвика смях с изказването си пред Общото събрание на ООН, че за две години неговата администрация е постигнала повече от "вероятно всяка друга администрация в историята на САЩ"    ©  Reuters
14.2 % е ефективната ставка по ДДС в България през 2016 г. според доклад на ЕК

Здравният министър Кирил Ананиев представи два варианта за промяна в здравноосигурителния модел. Първият е демонополизация на Националната здравноосигурителна каса, която ще се конкурира за пълните здравни вноски със застрахователните компании. При него здравната вноска не се увеличава. При втория държавната здравна каса ще плаща евтините услуги, а тези които са над 700 лв., ще се покриват от здравна застраховка, която ще бъде около 12 лв. месечно за всеки.

Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във вторник се включи в състезанието по "хлебен полулизъм" със съобщение във Фейсбук, в което лансира антипазарната идея да се въведат максимални фиксирани ставки за печалба на производител и търговец за основните хранителни продукти от т.нар. социална кошница, като маржът за търговците да не може да е по-висок от този на производителите. Решението за това предложение било взето на заседание на експерти от ВМРО.

Доскорошният председател на Върховния касационен съд Красимир Влахов остана единствената номинация за избор на конституционен съдия от парламентарната квота. Влахов е номинация на управляващите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" и изборът му се счита за сигурен.

Свят

Брюксел предава Полша на Съда на ЕС заради промените в съдебната система, които нарушават независимостта на съдилищата. "Европейската комисия смята, че полският закон за Върховния съд не съответства на законите на ЕС, тъй като подкопава принципа на съдебна независимост", се казва в мотивите на ЕК. Според новия полски закон пенсионната възраст за съдиите от Върховния съд ще бъде намалена от 70 на 65 години, което би означавало по-ранно пенсиониране за 27 от 72 съдии. Освен това мандатът на председателя на съда ще бъде предсрочно прекратен.

Италианското популистко правителство ескалира мерките си срещу имиграцията с декрет за намаляване на броя получаващи убежище и за удвояване на времето за задържане на незаконни имигранти. Законодателството идва на фона на увеличаване на новопристигащите в страната по море и на отказа на вътрешния министър Матео Салвини да се допускат кораби на благотворителни организации със спасени имигранти.

Китай се опитва да се намеси в предстоящите на 6 ноември междинни избори за Конгрес в САЩ, посочи президентът Донал Тръмп по време на среща на Съвета за сигурност на ООН. "Те не искат аз или ние да спечелим, защото аз съм първият държавен глава, който някога е предизвиквал Китай относно търговията", заяви Тръмп.

Икономика

Нелегалното производство на акцизни стоки ще се преследва като престъпление, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров след среща с министъра на финансите Владислав Горанов. Самите машини и съоръжения за производство на акцизни стоки ще подлежат на регистрационен режим. Повод за промените са откритите нелегални фабрики за цигари и кран за източване на етилов алкохол в един от данъчните складове на "Винпром Карнобат".

Новото държавно дружество "Управление и стопанисване на язовири" ще разходва по 47 млн. лв. годишно. Парите са допълнение към отпуснатите 500 млн. лв. за ремонти и са предвидени за заплати на персонала, закупуване на апаратура, охрана, почистване на язовирите и други. Предприятието ще се грижи за всички нежелани от общините язовири, а големите ремонти ще са ангажимент на ДКК. В документа се посочва още, че в новото дружество ще бъдат назначени 156 служители, но не е известно колко от тях ще са специалисти по язовирите.

България остава на 46-о място сред 162 държави в класацията за икономическа свобода на канадския институт Fraser. Позицията на страната се подобрява спрямо периода преди кризата, но през последните десет години стагнира в диапазона 39-48-а позиция. Най-слаби са показателите в правораздаването и "Защита на собствеността", а най-висока е оценката за търговията заради членството в ЕС.

Бизнес

Основателите на "Иновейшън акселерейтър България" създават нов фонд за финансиране на стартъпи. Ресурсът ще е изцяло частен, като планът е компанията да инвестира в по пет компании годишно чрез предоставяне на начален дялов рисков капитал от по 25 хил. евро. Клиенти на новия фонд могат да бъдат ранни предприемачи и проекти, но и вече "провалили се" предприемачи. Кандидати за финансиране могат да са компании с фокус върху дигиталната експертиза.

Бизнесът настоява да бъдат повишени праговете за задължителен одит, но среща съпротива от дипломираните експерт-счетоводители. Казусът засяга най-вече средните фирми в страната. Въпреки че не участват в обществени поръчки и не са от значение за обществения интерес, те са задължени да използват услугите на регистрирани одитори, без да е ясно каква е ползата от това. Един от аргументите на одиторите е свързан с важността икономиката да е "на светло" и фирмите да не укриват обороти.

Сделки и проекти

Германската Leoni започва инвестиция за 32 млн. евро в Плевен. Заводът за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили ще е разположен на 30 хил. кв.м площ и ще разполага с 2000 служители. Заводът, който трябва да бъде построен до септември 2019 г., ще е в индустриалната зона на града на ул. "Гривишко шосе" 1. На територията му ще се разположат производство, логистика, администрация, столова и обслужващи помещения за персонала.

Базираната в Швейцария международна група АВВ, която работи в България от 22 години, изгражда пети завод в страната. Новата база ще се намира в Петрич, където компанията вече има едно предприятие, а инвестицията само в сградата ще е в размер на 7 млн. лв. Бъдещата фабрика ще произвежда продукти ниско напрежение и ще заработи на пълен капацитет в края на 2019 г. или началото на 2020 г.

Ocado Technology откри софтуерния си център в офис сграда в близост до Mall Paradise в София. Компанията е част от най-големия онлайн търговец на храна в света Ocado Group и създава иновативен софтуер и системи, осигуряващи цялостните платформи за онлайн търговия. В центъра, разположен на 1800 кв.м, вече работят над 60 софтуерни инженери, разработващи проекти в областта на роботиката, машинното обучение и др. Броят на специалистите се очаква да се утрои през следващите години.

Производителят на компоненти за ловно, спортно и въздушно оръжие "Габинвест" ще увеличи продажбите си с 43% през тази година, а нови 15% ще добави към резултата си догодина. Това казаха от ръководството на компанията, след като в петък официално беше открит новият й завод в Габрово, в който е прехвърлена част от съществуващото производство. Общата инвестиция в сграда и оборудване е в размер на 15 млн. лв.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата