Какво се случи през седмицата

Законът за хората с увреждания отново бе върнат за преработка; Четири предложения в конкурса за нови изтребители; Правителството ще редактира предложените промени в банковите закони; Сделките с имоти в София намаляват, но цените растат

Правозащитни групи предупреждават, че румънският референдум този уикенд за предотвратяване на брака при еднополовите двойки ще стимулира дискриминацията
Правозащитни групи предупреждават, че румънският референдум този уикенд за предотвратяване на брака при еднополовите двойки ще стимулира дискриминацията
Правозащитни групи предупреждават, че румънският референдум този уикенд за предотвратяване на брака при еднополовите двойки ще стимулира дискриминацията    ©  Reuters
Правозащитни групи предупреждават, че румънският референдум този уикенд за предотвратяване на брака при еднополовите двойки ще стимулира дискриминацията    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

101 млрд. лв. е стойността на произведените в страната стоки и услуги през 2017 г., показват окончателните данни на НСИ. Икономическият растеж е ревизиран нагоре с 0.2 пр.п. до 3.8% спрямо 2016 г.

Законът за хората с увреждания бе върнат за пореден път за преработка, след като последният му вариант, представен във вторник на заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, бе отхвърлен след гневни реакции и от представителни организации, и от омбудсмана. Критиките не засягат тежестите за работодателите като минимални квоти и глоби. Социалният министър Бисер Петков увери, че следващата седмица ще има нов вариант, а премиерът Борисов обеща 150 млн. лв. допълнително в бюджета за 2019 г. за хората с увреждания.

Четири предложения от три държави са подадени в конкурса за нови изтребители за българската авиация на стойност до 1.8 млрд лв. - за нови F-16, F/A-18 и Gripen, както и за употребявани Eurofigher Tranche 1 от Италия. Междувременно стана ясно, че "политико-военна" работна група в състав от двама заместник-министри и началника на отбраната следи процеса и на практика тя ще вземе окончателното решение по неясно какви критерии. (Още по темата тук)

От началото на седмицата Агенция "Митници" е стартирала планови проверки на всички производители на алкохол. Това бе обявено по повод на информацията за проверка във винпром "Черноморско злато" в Поморие, където част от инсталациите са запечатани, защото не са монтирани измервателни уреди. Запечатана е и инсталация във "Винекс-Славянци".

Свят

91% от гласувалите на референдума в Македония подкрепиха споразумението на премиера Зоран Заев с Гърция за преименуване на страната на Северна Македония. Избирателната активност беше 36.9%, което е под необходимия праг от 50% за законова валидност на допитването. Това означава, че сделката за смяна на името, която ще сложи край на спора с Атина и ще отвори пътя за Скопие към НАТО и ЕС, е под риск. Референдумът е с консултативен характер и сега битката ще се прехвърли в парламента, който трябва да прокара конституционните промени с мнозинство от две трети. ЕС и Гърция изразяват оптимизъм, че споразумението ще оцелее.

Шофьорите на стари дизелови автомобили в Германия ще могат да избират между финансови стимули за смяна на колата или хардуерно преоборудване. За това се договориха партиите в управляващата коалиция, като целта е да се намали замърсяването в градовете, но да се избегнат непопулярни ограничения за шофьорите.

Президентът Доналд Тръмп определи новата търговска сделка с Канада и Мексико като победа за американските работници. Инвеститорите се успокоиха, че ключови елементи от споразумението, познато като НАФТА, са останали същите въпреки стратегията на Тръмп да промени глобалната търговия. Вашингтон и Отава постигнаха договорка в неделя. САЩ сключиха сделка с Мексико през август.

Икономика

Правителството ще редактира предложените промени в банковите закони, свързани със заявката на България за присъединяване към ERM II и Банковия съюз. Информацията идва след твърдения, че управляващите са изтеглили от ЕЦБ предложените мерки и не са внесли нови. От Министерството на финансите обаче уверяват, че тези действия са част от съгласувателна процедура между българските институции и ЕЦБ. Забавяне в плана на правителството засега няма.

Средствата в Сребърния фонд ще продължат да стоят на депозит в БНБ и догодина. Това предвижда приета от правителството стратегия за управление на средствата във фонда. На практика това означава, че натрупаните до момента 2.9 млрд. лв. ще продължат да стоят на нулева лихва и никаква доходност.

С промяна в договора "Булгаргаз" и "Газпром" ще могат да преговарят за цената на природния газ. Така ще бъде възможно преразглеждането на тарифата при разминаване със западноевропейските пазари. Поправките са били направени по предложение на "Газпром" и приети от ръководството на "Булгаргаз", но не водят до промяна в цената на природния газ - само дават възможност за водене на преговори. Миналата седмица КЕВР утвърди поскъпването на газа с 13.89% от 1 октомври.

Бизнес

Новите изисквания за касовите апарати са обнародвани в Държавен вестник с малки промени. Една от тях е е свързана с дефиницията за софтуера за управление на продажбите. В проекта на Министерството на финансите се изискваше от търговците, които издават електронна фактура, да лицензират програмата, с която работят, което може да включва и Excel, сега лиценз от НАП ще се изисква само за софтуера. Срокът за смяна или пренастройка на касовите апарати е до март 2019 г. за регистрираните по ДДС търговци. За нерегистрираните по ДДС срокът остава юни 2019 г.

Сключените сделки за имоти в София намаляват през последните три месеца, но цените продължават да се покачват. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в София достига 990 евро, или 7.7% повишение спрямо края на 2017 г. Тези нива ще се задържат до края на годината, като поскъпване ще има в определени райони, прогнозират от "Адрес".

Сделки и проекти

Веригите за дрехи PEPCO и KiK планират да навлязат на българския пазар през 2019 г. Полската PEPCO възнамерява да отвори първите си магазини през март, а до шест месеца обектите ще са 11. Веригата предлага облекла и обувки, стоки за бита. Германската KiK залага на 10 магазина в рамките на година от стъпването си в България, но локациите още не са избрани. Страната ще е 11-ият чуждестранен пазар за компанията.

Райфайзенбанк България ще разпредели още 43 млн. евро на иновативни малки и средни компании. Средствата са втори транш по програмата InnovFin на Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ). Компаниите ще получават целеви заеми при облекчени условия. Срокът на връщане достига до 10 години, а размерът на кредита - от 25 хил. до 7.5 млн. евро.

Канадската компания Black Sea Copper & Gold ще търси мед и злато край Брезник. Дружеството е получило разрешение за проучване на метални полезни изкопаеми в площта "Златуша" от Министерството на енергетиката. В района са открити множество проявления на мед и злато, посочват от компанията. Чрез местната си компания "Зеленрок" Black Sea държи правата и върху площта "Калабак" в Източните Родопи.

Норвежкият производител на агротехника Kverneland сключи споразумение за ексклузивно представителство с българската фирма НИК. Една от целите на българското дружество е да избере най-подходящите машини на норвежката компания спрямо почвата в региона. Заради партньорството българската група вече е инвестирала в обучението на 300 души за работа с машини на Kverneland, а до края на годината ще обучи още толкова.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ivan_mitev57 avatar :-|
  Иван Митев
  • - 1

  През тази седмица държавата продължава да не зачита как Централната банка подсигурява възникването на щети и страданията на хората се увеличават.

  Нередност?
Нов коментар