Какво се случи през седмицата

Доскорошният министър на регионалното развитие Николай Нанков се връща като заместник-министър; Кабинетът прекрати концесията на летище Пловдив; Турция накара бизнеса да свали цените с 10%, за да се пребори с инфлацията; Посланикът на САЩ в ООН се оттегля; ЕЦБ ще прегледа активите на шест банки в България; ДАНС и КФН проверяват четири застрахователя

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че иска втората му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун да бъде след изборите за Конгрес в САЩ на 6 ноември. Втората среща на върха бе обсъдена при посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че иска втората му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун да бъде след изборите за Конгрес в САЩ на 6 ноември. Втората среща на върха бе обсъдена при посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян    ©  Reuters
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че иска втората му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун да бъде след изборите за Конгрес в САЩ на 6 ноември. Втората среща на върха бе обсъдена при посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че иска втората му среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-Ун да бъде след изборите за Конгрес в САЩ на 6 ноември. Втората среща на върха бе обсъдена при посещението на държавния секретар Майк Помпео в Пхенян    ©  Reuters
0.6% е годишният ръст на износа през август, показват данните на НСИ. Увеличението идва от продажбите на български стоки в ЕС.

След 20-дневен престой в парламента доскорошният министър на регионалното развитие Николай Нанков отново се връща в същото министерство, но като заместник-министър. Нанков напусна министерския пост по нареждане на Борисов като знак за поемане на политическа отговорност за катастрофата край Своге. Той се върна за малко в парламента, но в сряда Народното събрание прие оставката му. Веднага след това премиерът Борисов го назначи за зам.-министър в МРРБ на мястото на Малина Крумова, която пък става съветник на Борисов.

Правителството отпусна 43.2 млн. лв. на Варна, които общината да плати на Георги Гергов за парцела в центъра на града, известен с прозвището "Дупката". Така имотът на Гергов ще бъде платен с пари на данъкоплатците, а на него ще бъдат изградени паркинг и площад. Решението е взето скоростно, без да бъдат обявени мотиви. Пловдивският бизнесмен Гергов е един от отявлените опоненти на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Кабинетът официално прекрати процедурата за концесия на летище Пловдив, което бе предварително заявено още миналата седмица. През лятото победителят - китайската HNA Airport Group, се отказа от концесията, а договор с класираното на второ място пловдивско обединение няма да бъде подписан заради разлика в офертите.

МС отпусна 150 млн. лева допълнително за ремонти за отсечки от републиканската пътна мрежа с обща дължина приблизително 480 км и съоръжения по тях.

Свят

Турция накара бизнеса да свали цените с 10%, за да се пребори с инфлацията. За нетрадиционната мярка съобщи финансовият министър Берат Албайрак при представяне на новата програма на правителството за борба с инфлацията. Планът включва още замразяване на цените на тока и газа. От началото на годината лирата загуби близо 40% от стойността си. Миналия месец инфлацията достигна 25%.

Посланикът на САЩ в ООН се оттегля в края на годината. Ники Хейли е връчила оставката си на президента Доналд Тръмп и той я е приел. Според Тръмп Хейли отдавна го е предупредила, че иска да си вземе дълга почивка. Президентът заяви, че обмисля да номинира бившата си съветничка Дина Пауъл за следващ постоянен представител на САЩ в ООН.

САЩ и Турция засилват натиска върху Саудитска Арабия заради Джамал Хашоги. Съдбата на саудитския журналист продължава да е неизвестна. Според турски източници той е бил убит в саудитското консулство в Истанбул. Американският президент Доналд Тръмп изрази загриженост от изчезването му, а сенатор Линдзи Греъм предупреди за "унищожителни" последствия за отношенията между Вашингтон и Рияд, ако информациите за убийството се потвърдят.

Икономика

Европейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест банки в България, които да преминат през преглед на качеството на активите. Това е част от "задълбочената оценка" на сектора и е необходима стъпка по процедурата за влизане на страната в Банковия съюз. Обхватът на проверката се преценява от Франкфурт. Сигурните в шестицата са Уникредит Булбанк, ДСК и ОББ. Разходите за консултантите, които ще провеждат проверките, ще бъдат поети от ЕЦБ.

Предложените от финансовото ведомство промени в данъчните закони бяха приети от Министерски съвет на заседанието в сряда. Всички изменения са вмъкнати в Закона за корпоративното подоходно облагане и бяха публикувани за обществено обсъждане преди месец. Предстои да бъдат разгледани и в парламента, където може да претърпят промени. Сред предложените мерки е въвеждането на еко елемент във формулата за данъка върху леки и товарни автомобили.

ДАНС и КФН влязоха на проверки в четири български застрахователя: "Бул инс", "Лев инс", "Асет иншурънс" и ОЗК, съобщиха няколко източника на "Капитал". Официално акцията не е обявена и КФН отказва коментар и детайли за нея, но според запознати целта е да се верифицират данните за капиталова адекватност на дружествата с оглед на предявените към тях значителни плащания по щети в чужбина. Ролята на служителите от националната служба е да подсигурят достъп до документи.

Бизнес

Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс има труден месец. След отстраняването на шефа на Audi Руперт Щадлер излязоха и резултатите за продажбите през септември, които показаха рязък спад. Глобалните доставки са намалели с 18% до 485 000 за месеца. Причината за срива са новите стандарти за вредни емисии в Европа, както и потребителската несигурност покрай търговската война между САЩ и Китай.

В сряда българската енергийна борса безпрецедентно спря заради гигантски скок в предлаганите цени. От седмици търговци на ток и големите фирми консуматори твърдят, че пазарът се манипулира, а регулаторът започна проверка. Търговията беше спряна на пазарния сегмент "В рамките на деня", след като цените на пазар "Ден напред" с дата на доставка 11 октомври стигнаха рекордни нива. Оказа се, че офертата била грешка на словенски търговец на ток.

ЕБВР ще подкрепи 19 малки и средни български компании с безвъзмездна помощ за консултантски услуги. Инициативата е част от програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на банката. Тя покрива по-голямата част от разходите, като проектите са на обща стойност 260 хил. евро, от които близо 180 хил. евро се предоставят като грант. Други 14 проекта са в процес на одобрение, а целта на програмата е до май 2020 г. поне 70 компании да получат достъп до консултантски услуги.

Сделки и проекти

АПИ е подписала договор с "ПСТ груп" да строи 1.4 км от "Струма" за 18 млн. лв., след като не се появиха жалби от други фирми. Отсечката е след тунел "Железница" в посока Гърция. "ПСТ груп" спечели със своята най-ниска цена. За участъка първоначално се състезаваха осем участници, като до отваряне на технически оферти стигнаха само пет. Участъкът трябва да се построи за 660 дни.

Британският фонд BFG ще инвестира 2 млн. паунда в българско-английската компания HeleCloud. Целта на инвестицията на British Growth Fund е ускорение на растежа на компанията и разширение към европейския пазар. Компанията за управление на облачни услуги HeleCloud е основана през 2016 г. и разполага с офиси в Мейдънхед, Великобритания, и София. Общо за компанията работят 50 души.

Производството на авточасти до Ловеч започва през май догодина, съобщиха от германската VOSS Automotive. Преди няколко месеца компанията нае халетата и административната сграда на фалиралата "Литекс моторс" в Баховица. Компанията вече наема хора, като броят на служителите трябва да достигне 1000 до края на 2020 г. От тях 80% ще бъдат ангажирани в производството, а останалите 20% - в администрацията и управлението. Инвестицията в оборудване ще бъде 15 млн. евро.

Софтуерната компания "Сирма груп холдинг" приключи сделката за дела на NEVEQ в дъщерната й "Онтотекст". Цената е 4.2 млн. евро за 26% от капитала, като един транш от 2 млн. е бил платен на 5 октомври, а друг от 2.2 млн. евро трябва да бъде преведен не по-късно от 15 март 2019 г. Новината, че фондът за рисков капитал NEVEQ ще излезе от "Онтотекст", бе обявена през март.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата