Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Кой ще получи парите от т.нар. "Дупка" във Варна, ще успее ли Полша да стане развита икономика, как две лоукост вериги ще разместят пазара на дрехи и още

За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета
За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета    ©  Спас Спасов
За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета
За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета    ©  Спас Спасов

#1 За кого са парите от златната дупка във Варна

Преди дни правителството реши да похарчи милиони от парите на данъкоплатците за, меко казано, странно начинание. За т.нар. "Дупка" в центъра на Варна - изкоп с ограда, общината получи астрономическите 43 млн. лв. от бюджета. Теренът, който е по-малко от 3 дка и според специалисти - силно надценен, е собственост на един от активистите на БСП, Георги Гергов. И е придобит по не по-малко скандален начин преди повече от десетилетие. А от решението на общинския съвет да го изкупи (с гласовете на ГЕРБ, ДПС и сателити) до решението на Министерски съвет да отпусне парите минаха точно три работни дни.

Логично изниква въпросът коя е причината за скорострелната сделка. Защото обяснението на общината, че изкопът загрозява центъра и е опасен за преминаващите, важи за всяка от последните 30 години, през които той съществува. Вижте възможните отговори на въпроса тук.

#2 Голямото църковно поражение на Путин

С признаването на украинската църква за независима от руската "Вторият Рим" – Константинопол, превръща "Третия Рим" – Москва, от държавна стратегия в делюзия – нереална мечта, която изглежда истинска само в коридорите на Кремъл. Идеологията обаче не е единствената пострадала от решението на Вселенската патриаршия. Тази история има както политически причини да се случи, така и политически последствия. Украйна се бори за независима църква от 27 години, но след окупацията на Крим усилията стават по-големи. За Киев това е първата голяма победа срещу Москва след началото на военните действия преди повече от четири години. За Путин това е поредният шамар, който засилва изолацията на режима му.

Извън политиката и идеологията за православния свят и християнството като цяло това е събитие от исторически мащаб. Отговорът на Москва беше да прекрати отношенията си с Вселенската патриаршия. Това може да се окаже най-големият разкол в християнството след великата схизма от 1054, когато Константинопол и Рим тръгват в различни посоки. За Украйна обаче църковният въпрос е много повече политически, отколкото религиозен. Четете тук.

#3 Новата икономическа звезда

Клубът на развитите икономики рядко отваря врати за нови членове. Последната страна, която успя да направи скока от "развиваща се" към "развита", беше Южна Корея преди повече от 20 години. Следващата голяма държава, която има шанса да повтори това постижение, е Полша. В края на септември тя стана първата страна от бившия соцблок, включена в групата на развитите пазари от борсовия индекс FTSE Russell. Голямото признание би трябвало да дойде от МВФ, който има сложна дефиниция за "развита" икономика, но един от критериите е БВП на глава от населението от поне 15 000 долара. Полша е близо до 13 000 и ако продължава със същото темпо, би трябвало до няколко години да достигне заветната граница.

Представянето на полската икономика е забележително – тя расте вече 26 години поред и беше единствената, която успя да премине през кризата от 2008-2009 г., без да изпадне в рецесия. Растежът миналата година беше 4.6% при 2.5% средно за ЕС, а безработицата е на рекорден минимум от 4.4%. И когато полският премиер Матеуш Моравецки говори за "малко икономическо чудо", дори критиците на управляващата партия "Право и справедливост" няма как да го отрекат. Но точно политиката на правителството е най-голямата "заплаха за стабилния растеж в Полша," казва пред "Капитал" икономистът и вицепрезидент на Форума за гражданско развитие (FOR Foundation) Марек Татала. Интервюто с него ще откриете тук.

#4 Сезон 2019: Лоукост дрехите идват

Най-евтините дрехи, с най-много магазини и с германски корени. С тази концепция догодина почти едновременно в България ще заработят две дискаунт вериги за дрехи и предмети за бита - германската KiK ("КиК") и полската Pepco ("Пепко"), която е собственост на германски и южноафрикански акционери. Веригите идват на пазар, на който вече присъстват големи търговци на дрехи като H&M, Zara, LC Waikiki и др. Двата нови бранда обаче ще са в най-ниската ценова категория. Другата евтина алтернатива тук са дрехите втора ръка - в страната годишните им продажби са по около 10-15 хил. тона. В сегмента на дребни стоки за дома пък конкурент на новите търговци ще е "Джъмбо".

Общото между KiK и Pepco е, че предлагат дрехи и нехранителни стоки за дома на много ниски цени. И двете компании се насочват към съпоставими като размер магазини под наем – 500 кв.м при Pepco и 600 кв.м при KiK. И двете предлагат основен асортимент и сезонни предложения от дрехи, включително и на разпродажба. Различното е, че на фокус при Pepco са бебетата, децата и техните майки, докато при KiK гамата е за всички възрастови групи (включително и много големи размери). Още за плановете им и за това как навлизането им ще раздвижи местния пазар четете тук.

#5 Отпускът на раздора

Трябва ли за времето на майчинство допълнително да се начислява и платен годишен отпуск, който да се ползва след това. Дебат около този въпрос предизвика решение на Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург. То е от началото на октомври и е по румънското дело (C-12/17 Tribunalul Botoşani и Ministerul Justiţiei/Maria Dicu). В него се казва, че не противоречи на правото на ЕС разпоредбата в румънския закон, според която времето на родителския отпуск за гледане на дете не се взема предвид при определяне на платения годишен отпуск. Според решението това право се признава за времето на отпуска за бременност и раждане, но не и за майчинството.

Всичко това стана повод и за призив на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) към вицепремиера Валери Симеонов и министъра на труда Бисер Петков - бизнесът поиска промени в Кодекса на труда, с които и в България да се премахне правилото за начисляване на платен годишен отпуск върху майчинството. Историята и аргументите в дебата вижте тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата