Какво се случи през седмицата

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството и преодоля ветото на президента Румен Радев; Доналд Тръмп и Владимир Путин планират среща в Париж на 11 ноември; БСК и други браншови организации искат отсрочка за новите изисквания за касовите апарати; Застрахователният бранш предлага лимити върху компенсациите при смърт на близък; Приходите от летния туризъм нарастват с 5.8% за година; Плащанията с карта достигат 300 лв. на човек средномесечно

Предполагаеми взривни устройства са били изпратени до бившия президент на САЩ Обама, бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и в Time Warner Center в Ню Йорк, където са офисите на CNN. В понеделник и милиардерът Джордж Сорос получи взривно устройство в Ню Йорк
Предполагаеми взривни устройства са били изпратени до бившия президент на САЩ Обама, бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и в Time Warner Center в Ню Йорк, където са офисите на CNN. В понеделник и милиардерът Джордж Сорос получи взривно устройство в Ню Йорк
Предполагаеми взривни устройства са били изпратени до бившия президент на САЩ Обама, бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и в Time Warner Center в Ню Йорк, където са офисите на CNN. В понеделник и милиардерът Джордж Сорос получи взривно устройство в Ню Йорк    ©  Reuters
Предполагаеми взривни устройства са били изпратени до бившия президент на САЩ Обама, бившия държавен секретар Хилъри Клинтън и в Time Warner Center в Ню Йорк, където са офисите на CNN. В понеделник и милиардерът Джордж Сорос получи взривно устройство в Ню Йорк    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

230.5 млн. евро е сумата на чуждите инвестиции в България към август, показват данни на БНБ.

Парламентът отхвърли вота на недоверие към правителството за политиката в здравния сектор. В сряда 133 депутати гласуваха в подкрепа на кабинета, а 99 души от БСП и ДПС – "за" вота. Това е третият вот, внесен от БСП срещу сегашното правителство, първите два бяха за политиките в областта на сигурността и за борбата с корупцията.

Народното събрание преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за държавната собственост, с които според държавния глава се създава възможност за скрита приватизация на дружества от т.нар. забранителен списък. Текстовете премахват забраната да се апортират имоти и вещи, собственост на такива дружества, в други фирми с държавно и общинско участие, извън забранителния списък. В подкрепа на ветото гласуваха само депутатите от БСП.

Скандалът около вицепремиера Валери Симеонов продължава да се развива, въпреки че той се извини половинчато за обидните си думи към майките на деца с увреждания. От управляващата коалиция дадоха знак, че оставката му не стои на дневен ред, но веднага след това от ДПС поискаха оттеглянето на Симеонов, иначе ще работят за предсрочни избори. Симеонов получи неочаквана подкрепа от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), откъдето заплашиха с контрапротест. Акцията се оказа инициатива на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Свят

Президентите на САЩ и Русия - Доналд Тръмп и Владимир Путин, планират да се срещнат в Париж на 11 ноември. Попитан ще има ли такава среща, Тръмп посочи: "Възможно е. В момента се обсъжда. Мисля, че вероятно ще се срещнем." Тя ще е част от визитата на двамата лидери в Париж за отбелязване на 100 години от примирието, сложило край на Първата световна война в Европа.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че не се очаква алиансът да разположи още ядрени оръжия в Европа, ако споразумението за оръжеен контрол между Вашингтон и Москва се разпадне. Американският президент Доналд Тръмп обвини Русия, че нарушава Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, и обяви изтегляне от него. Столтенберг се съгласи, че Москва вероятно нарушава договора.

Превозвачите на стоки от и към Обединеното кралство ще трябва да планират алтернативни маршрути за доставка на стоки от първа необходимост като хранителни продукти и лекарства в случай на Brexit без сделка. За подобен сценарий са били предупредени британските министри на среща на кабинета. Проблемът е, че при Brexit без сделка нови бюрократични изисквания ще доведат до блокажи на основния маршрут за доставки между Острова и Европа – Дувър - Кале, през който годишно минават 2.5 млн. тежкотоварни превозни средства.

Икономика

БСК и други браншови организации искат отсрочка за новите изисквания за касовите апарати. Според вече обнародваните текстове част от устройствата в страната ще трябва да бъдат изцяло подменени, а други да се модифицират. Представителите на бизнеса искат отсрочка до 2020 г. и повече детайли за новите изисквания, но НАП подчерта, че сроковете са фиксирани и реалистични. До края на седмицата данъчната агенция ще изпрати персонални писма до всички около 3000 сервизни фирми, както и всички регистрирани по ДДС компании с подробна информация за сроковете и нужните стъпки, които трябва да предприемат.

Две познати компании получават концесии на централните плажове в Златни пясъци и Созопол. Фирмите са съответно "Ламс холдинг груп" - досегашния концесионер на ивицата в Златни пясъци, и "Ауто фактор", която ще плаща годишна такса в размер на 136 хил. лв. без ДДС в Созопол през следващите 20 години. "Ламс холдинг груп" ще плаща такса за това 1.9 млн. лв. без ДДС годишно, като се задължава и да направи инвестиции за 6.8 млн. лв. без ДДС.

Застрахователният бранш предлага лимити върху компенсациите при смърт на близък, което може да повиши тройно цената на "Гражданска отговорност". Управляващите ще направят опит за решаване на казуса, стана ясно при първо четене на промените в Кодекса за застраховането. Според застрахователите изплащането на всички присъдени обезщетения за неимуществени вреди за пет години назад ще изисква между 800 млн. и 1.3 млрд. лв.

Бизнес

Приходите от летния туризъм нарастват с 5.8% за година и надхвърлят 2 млрд. евро. Трите най-силни месеца са донесли 75% от общите средства в сектора за периода между януари и август. Осмият месец традиционно е най-популярен, с най-голям дял на постъпленията от лятото - 40% от приходите, или 780 млн. евро. Националната статистика обаче показва забавяне на темпа на растеж в туризма.

Плащанията с карта достигат 300 лв. на човек средномесечно, показва проучване на Mastercard. Един на всеки четирима души в България използва картата си ежедневно, а 75% пазаруват безкешово един или два пъти седмично. Фактор за това е спокойствието на потребителите в сигурността на технологиите, удобството, което получават, и изградената инфраструктура с ПОС терминали в магазини и заведения.

СДЕЛКИ И ПРОЕКТИ

Технологичната компания "Скейл фокус" отвори нов развоен център във Варна
. В него ще започнат работа по проекти с фокус върху SAP технологии 20 специалисти, а до края на годината броят им ще се удвои. През 2019 г. компанията планира да наеме още 40 специалисти. "Скейл фокус" е избрала морската столица заради големия брой кандидати за работа в района.

"Максима България" инвестира 2 млн. лв. в нов магазин Т-Market в Студентски град в столицата. Обектът ще предлага възможност за пазаруване плюс специална зона за хранене на площ общо 1200 кв. метра. Персоналът е 40 души, като 80% от тях са студенти, които работят почасово. Това е шестият супермаркет на веригата, открит през 2018 г. До края на годината ще бъдат отворени още два – в Нови Искър и в Айтос.

Компанията за ремонт на ендоскопи "Пентакс медикъл България" инвестира 8 млн. лв. в разширение на производството си в Пловдив. Така фирмата премества изцяло дейността си от Хамбург в България. По-голямата част от парите са предназначени за привличането и обучението на нови технически специалисти. Предприятието е част от японския гигант HOYA Corporation.

Office 1 Superstore откри новия си складово-логистичен център в с. Равно поле. Office 1 Superstore Logistics е с площ 8600 кв. метра, а инвестицията е в размер на 7 млн. евро. Изграждането на логистичния център е в отговор на увеличаващото се търсене от страна на клиенти и развитието на продуктовото портфолио на веригата. Очаква се центърът на открие 80 нови работни места.