Какво се случи през седмицата

Две шумни акции на Специализираната прокуратура за броени дни; Джамал Хашоги е бил удушен, твърди Турция; Новият начин за изчисляване на такса смет се отлага за 2022 г.; Приходите на българския аутсорсинг сектор достигат 2.1 млрд. евро през 2017 г.; България пада от 50-о до 59-о място по условия за правене на бизнес в класацията Doing Business

Тръмп посети синагогата в Питсбърг, където в събота бяха застреляни 11 евреи. Протестиращи обвиниха американския президент, че неговата разделяща риторика води до възхода на неонацисти
Тръмп посети синагогата в Питсбърг, където в събота бяха застреляни 11 евреи. Протестиращи обвиниха американския президент, че неговата разделяща риторика води до възхода на неонацисти    ©  Reuters
Тръмп посети синагогата в Питсбърг, където в събота бяха застреляни 11 евреи. Протестиращи обвиниха американския президент, че неговата разделяща риторика води до възхода на неонацисти
Тръмп посети синагогата в Питсбърг, където в събота бяха застреляни 11 евреи. Протестиращи обвиниха американския президент, че неговата разделяща риторика води до възхода на неонацисти    ©  Reuters
2.86 млрд. лв., или 2.6% от очаквания БВП, е излишъкът в бюджета към октомври, по предварителни данни на Министерството на финансите.

Две шумни акции проведе Специализираната прокуратура за броени дни. В петък във Франция бяха задържани Николай и Евгения Баневи с европейска заповед за арест по множество обвинения във връзка с приватизацията на "Полимери" – документна измама, данъчни престъпления, пране на пари и др. В понеделник прокуратурата влезе в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и задържа 20 души. На директора на ДАБЧ Петър Харалампиев е повдигнато обвинение като ръководител на организирана престъпна група за подкупи. С обвинение са още трима души, сред които и главният секретар.

Зам.-председателките на Върховния касационен съд Павлина Панова и на Върховния административен съд Надежда Джелепова ще бъдат новите конституционни съдии от съдебната квота. Двете бяха избрани в петък от Общото събрание на върховните съдилища, а малко след това президентът обяви и своя избраник - проф. Атанас Семов, член на правния му съвет. Парламентът отдавна избра своя представител – доскорошния зам.-председател на ВКС Красимир Влахов.

Ръководството на БАН заплаши с улични протести и сезиране на Конституционния съд заради заложения проектобюджет на институцията за 2019 г., а причината отново е разривът с Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Според ръководството на академията предвиденото официално изваждане на НИМХ от БАН от 1 януари 2019 г. заедно с архивите и имуществото му е нарушение на споразумението с правителството.

Свят

Саудитецът Джамал Хашоги е бил удушен. Това твърди Турция в първата си официална позиция относно това как смята, че е бил убит журналистът. Изявлението идва след седмици на медийни спекулации за смъртта на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Според Турция "съгласно направени предварително планове жертвата е била удушена незабавно, след като е влязла в консулството на Саудитска Арабия. Тяло е било разчленено, а частите му са били изхвърлени отново според предварителните планове".

САЩ могат да обявят до началото на декември мита върху останалия китайски внос, който все още не е покрит от предишния кръг американски тарифи. Това ще стане, ако планираните преговори между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин по време на ноемврийската среща на Г-20 не доведат до напредък, твърдят източници на Вloomberg. Според икономисти митата върху толкова широк кръг от стоки ще бъдат сериозен удар за китайския растеж.

Един от крановете на плаващ док в Мурманска област падна на палубата на ремонтирания там руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" и нанесе поражения. Докът потъна, а самолетоносачът бе откаран на буксир за ремонт на друго място. При инцидента пострадаха четирима души, а един е изчезнал. Потъването на дока застрашава боеспособността на руския Северен флот.

Икономика

Новият начин за изчисляване на такса смет се отлага с две години за 2022 г. Това решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента при второ четене на промените в Закона за местните данъци и такси. Предложението за отсрочка беше внесено между първо и второ четене по желание на Националното сдружение на общините. Идеята е влизането в сила на новата такса смет да съвпадне с планираното за 2021 г. преброяване на населението от НСИ.

Приходите на българския аутсорсинг сектор достигат 2.1 млрд. евро през 2017 г., което представлява около 4.8% от БВП по данни на Българската аутсорсинг асоциация (БАА). Браншът очаква оборотът да се удвои до 4 млрд. евро до 2021 г. Секторът планира да увеличава персонала през следващите години. Намирането на достатъчно квалифицирани кадри обаче е сред основните предизвикателства пред фирмите в индустрията.

Биопроизводителите гонят плащания, а не производство, показва одит на Сметната палата. Фокусът на доклада е върху изпълнението на мярка 11 "Биологично земеделие" от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020, която позволява стопаните да получават компенсаторно плащане, без да се стремят към добиви. Сметната палата препоръчва да се предвидят допълнителни критерии, които стимулират полагане на необходимите грижи и земеделски практики.

Бизнес

България пада от 50-о до 59-о място по условия за правене на бизнес, показва ежегодната класация Doing Business на Световната банка. Страната подобрява оценката си по някои показатели, но изостава от темповете, с които се развиват останалите 189 държави. Като позиция в класацията България отчита подобрение само по един индикатор - получаване на разрешително за строеж.

Размерът на кредитите за обединяване на задълженията нараства с 19.2% към юни на годишна база, отчита БНП "Париба лични финанси". Данните са от традиционното изследване на банката, която го провежда на база собствения си бизнес на българския пазар. Според експертите увеличението идва от повишената финансова култура, но фактори също са масираното рекламиране на този тип продукти в годините след кризата и икономиите от такси, които се постигат при ползването им.

Сделки и проекти

Производителят на стоманени радиатори "Корадо - България" започва инвестиция за 8 млн. лв.
Средствата са свързани с парцел от 30 дка в съседство до сегашната сграда на фирмата, който компанията купи миналата година. Идеята е там да бъде реконструирана съществуващата складова и производствена база, а на освободеното място ще бъде изграден бояджийски цех с допълнителна инвестиция.

"Палфингер" разширява производството на хидроцилиндри в Тенево с инвестиция за 27 млн. лв. Парите са предвидени за изграждане на две нови халета и купуване на допълнително оборудване. Това ще позволи на компанията да увеличи производствения си капацитет от 75 хил. на 270 хил. цилиндъра годишно. По план проектът трябва да приключи до края на 2020 г.

Болница "Хигия" планира да набере 6.5 млн. лв. от фондовата борса за разширение на дейността си. Набраните суми от публичното предлагане на акции ще се вложат в купуване на нова високоспециализирана медицинска апаратура и доизграждане на нови отделения и/или клиники. Част от средствата са предвидени и за преструктуриране на задълженията на "Хигия".

Български производител на електромобили планира да набере 20 млн. лв. от фондовата борса. Компанията от Русе Sin Cars произвежда състезателни автомобили за аматьорските серии GT4 и със средствата планира да разработи специален градски електрически автомобил за куриерски услуги и лекотоварен превоз. Целта е да се стигне до масово серийно производство.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата