Какво се случи през седмицата

Президентът наложи вето върху промените в данъчните закони; България няма да се присъедини към Пакта за миграцията на ООН; Италия отхвърли исканията на ЕК да преработи бюджета си; КЗК обяви за незаконна мегапоръчката на "БДЖ - Пътнически превози" за нови влакове за 675 млн. лв; ГЕРБ ще предложи друг вариант за цената на "Гражданската отговорност"; Земеделците ще получат до 700 млн. лв. субсидии авансово до края на годината

Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния достигна 48 души, като поне 7600 домове са унищожени, заедно с 1119 търговски и други сгради
Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния достигна 48 души, като поне 7600 домове са унищожени, заедно с 1119 търговски и други сгради    ©  Reuters
Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния достигна 48 души, като поне 7600 домове са унищожени, заедно с 1119 търговски и други сгради
Броят на жертвите на горските пожари в Калифорния достигна 48 души, като поне 7600 домове са унищожени, заедно с 1119 търговски и други сгради    ©  Reuters
52 млн. лв. отпусна правителството за коледни добавки за пенсионерите, съобщи премиерът Бойко Борисов. Надбавка към пенсията си ще получат 1.269 млн. пенсионери.

Президентът Румен Радев наложи вето върху няколко текста от пакета промени в данъчните закони за догодина, гласувани с изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане. Възраженията на държавния глава са в четири насоки - данъка върху старите автомобили, отлагането на реформата за изчисляването на такса смет, вдигането на данъчните ставки за имоти в курортите и промените в Закона за митниците, с които структурни промени се представят като мотив за уволнение на служители.

България няма да се присъедини към Глобалния пакт за миграцията на ООН, реши съветът на управляващата коалиция от ГЕРБ и "Обединени патриоти". Преди няколко дни това поискаха поотделно БСП и ВМРО, а мотивите им са, че така миграцията се стимулира, което отваря вратата за нахлуване на ислямисти.

Оправдателна присъда постанови Специализираният наказателен съд като първа инстанция за бившата барета Алексей Петров и съпроцесниците му Антон Петров- Хамстера и Кирил Топалов по делото "Октопод". Това стана близо 9 години след шумната акция на МВР и прокуратурата по ареста на Петров от февруари 2010 г., за което той вече осъди държавата в Страсбург. Условни присъди от по 3 години затвор получиха само Марчело Джотолов и Янко Попов за случай на изнудване от 2007 г. Присъдата подлежи на обжалване и протест.

Свят

Италия отхвърли исканията на Европейската комисия да преработи проектобюджета си, който нарушава предишните ангажименти на страната спрямо правилата на ЕС. Вместо това Рим направи малка отстъпка, като включи т.нар. предпазни клаузи, които ще бъдат автоматично задействани, за да се избегне повишаването на дефицита над 2.4% от БВП през 2019 г. Сега Брюксел може да започне процедура за прекомерен дефицит срещу Италия следващата седмица.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка заради решението на правителството да приеме примирие, слагащо край на два дни на кървави сблъсъци с палестинските милиции в ивицата Газа. Той определи тези действия като "капитулация пред терористите" и заяви, че неговата партия "Израел бейтену" ще напусне управляващата коалиция, което може да доведе до предсрочни избори. Осем души бяха убити в понеделник и вторник, когато палестинските милиции изстреляха 460 ракети към Израел, а израелските сили бомбардираха 160 цели в Газа.

Около 300 души от кервана с мигранти от Централна Америка достигнаха границата между Мексико и САЩ. Първоначалната група от 5000 души тръгна от Хондурас преди месец, но се разцепи. Наскоро американският президент Доналд Тръмп подписа заповед, отказваща убежище на мигранти, които пресекат границата на САЩ нелегално.

Икономика

Планирането на дефицити в бюджет 2019 при икономически растеж е неразумно, считат икономистите от Института за пазарна икономика (ИПИ) при представянето на своя алтернативен бюджет за 16-а поредна година. Според тях държавните финанси за 2019 г. могат да се планират така, че да са на излишък, държавата да изземе по-малко под формата на осигуровки и данъци от хората и бизнеса и в същото време обещаните увеличения на заплатите в обществения сектор да се запазят.

Комисията за защита на конкуренцията обяви за незаконна мегапоръчката на "БДЖ - Пътнически превози" за нови влакове за 675 млн. лв. Причината е, че БДЖ не е успяло да докаже, че може да гарантира, че ще плаща до края на изпълнението на поръчката. Мегапоръчката е на стойност 675 млн. лв. и включва 450 млн. лв. за купуване на мотрисите и 225 млн. лв. за поддръжката им за срок от 15 години.

Родителите на деца с увреждания или в опасност от социално изключване вече няма да минават през Агенцията за закрила на детето, когато имат нужда от социална помощ. Вместо това ще бъдат насочвани от местната община към съответния доставчик. Това предвижда проектът за нов Закон за социалните услуги, който беше представен от социалното министерство. Целта е да се премахне бюрокрацията, която съществува в момента.

Бизнес

ГЕРБ ще внесе в парламента друг вариант за решение на проблема със застрахователите и цената на "Гражданската отговорност". Това се наложи след като първоначалният проект с лимити на обезщетенията при смърт на пътя породи обществена съпротива. Сега идеята е да има таван от 5 хил. лв. на неимуществените щети, но само за периферния кръг от роднини и близки на загинал на пътя. За съпрузи, деца и родители ще се запази сегашното положение - колкото реши съдът.

Земеделските производители ще получат до 700 млн. лв. агросубсидии авансово до края на годината. Тук става дума за т.нар. базово плащане на площ - основната субсидия за всеки заявен декар за подпомагане. По план за 2018 г. директните агросубсидии ще надхвърлят 1.55 млрд. лв., като те трябва да бъдат изплатени до края на полугодието през 2019 г., но през последните години фермерите получават парите авансово. Животновъдите също ще получат част от дължимите за 2018 г. суми до края на декември, а вторият транш ще бъде изплатен през първите три месеца на 2019 г.

Сделки и проекти

Корейската Hanon Systems купува производителят на автомобилни части "Магна пауъртрейн Пловдив". Сделката се сключва на международно ниво и включва общо 10 завода на канадската Magna, като цената на целия пакет е 1.23 млрд. долара преди дългове и пенсионни задължения. Продажбата се очаква да бъде финализирана през първото тримесечие на 2019 г.

Производителят на млякото "Боженци" изгражда нов цех за 6 млн. лв. Инвестицията на габровската фирма "Елви" се финансира чрез собствени средства и малък кредит, а парите ще се използват както за производствената база, така и за нужното оборудване. По план цехът трябва да отвори врати през 2019 г. и да увеличи работниците с 20 души. Компанията планира да навлезе и на пазара на меки сирена.

Мебелната компания "Паралел" - Севлиево, започва разширение за 27 млн. лв. Това е третият етап от петгодишния строителен и инвестиционен план на компанията, като част от производствените помещения ще бъдат завършени до юни 2019 г. Очаква се новото разширение да позволи разкриване на над 200 нови работни места, както и да доведе до двойно увеличение на обема на продукцията.

Приходната агенция продава на търг марката "Стандарт медиа" с първоначална цена 196.5 хил. лв. Търгът ще се състои на 27 ноември от 11 часа, съобщава Националната агенция за приходите. Марката е регистрирана в Патентното ведомство през август 2012 г., а срокът на валидност е до април 2021 г. Най-вероятната причина за продажбата на марката са публични задължения - за данъци или осигуровки.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО