4+1 | За китайската кампания за глобална пропаганда, жените военнопрестъпници от Балканите и още

Pexels

4+1 | За китайската кампания за глобална пропаганда, жените военнопрестъпници от Балканите и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

2168 прочитания

Pexels

© Pexels


ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

В китайската кампания за глобална пропаганда

Пекин изкупува западни медии и обучава десетки журналисти да представят новините от "китайска гледна точка". В медийна среда, която страда от непрекъснати бюджетни съкращения, предложение за журналистическа работа на конкурентни заплати и бонуси не може да бъде пренебрегнато, стига на 90-те потенциални журналисти да не им пречи, че ще бъдат говорители на китайското министерство на пропагандата в Лондон. Подобни китайски инициативи са все по-чести и систематични из целия свят. Научете повече тук.

Неразказаните истории на жените военнопрестъпници от Балканските конфликти

Хиляди жени са участвали във войните в бивша Югославия, като няколко са били осъдени за брутални престъпления. Въпреки това ролята на жените във военни конфликти често остава пренебрегната. Статия в Balkan Insight показва, че не само мъжете извършват зверства по време на война.

Какво казва психологията за отрицанието на факти

Аргументираната фактология, изглежда, не е достатъчен фактор да убеди хората, независимо от политическите им убеждения. Психологически проучвания показват, че повечето хора по-скоро биха загубили пари, отколкото дори да чуят аргументите против собствените си виждания. А когато един човек е учен, той е по-склонен да използва експертизата си, за да потвърди предварителни си политически убеждения. Прочетете повече в The Economist.

При недостиг на труда компаниите стават все по-щедри с 5-годишните си бонуси

Навремето в САЩ работници са получавали златен часовник като награда за 30-годишен стаж в дадена компания. Днес американският пазар страда от недостиг на свободна работна ръка. Ниската мобилност на труда кара компаниите да дават много по-рано награди за "годишнини", като 5-годишните бонуси стават все по-големи и изкушаващи в битката за запазване на наличната работна ръка. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Може ли науката да разреши проблема с климатичните промени?

Световните емисии на въглероден диоксид се увеличават въпреки поети ангажименти на почти 200 държави да се ограничи глобалното затопляне. Какво може да бъде направено. Професор Нилей Ша от Лондонския Imperial College обяснява на Клайв Куксън от Financial Times за откритията на един от последните доклади по въпроса. Чуйтe за заключенията на доклада тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО