4+1 | Защо отличниците не стават задължително за лидери, ужасната за човечеството 536 г. и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

Pexels
Pexels    ©  Pexels
Pexels
Pexels    ©  Pexels

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Студентите с петици стават най-добрите лидери

Умението да изкарваш шестици невинаги се превежда в качества за лидерство и работа в екип. Проучвания показват, че диспропорционално много хора с петици в университетите си заемат лидерски позиции по-късно в живота си. Статия в Inc. предполага, че това се случва, защото тези хора имат повече време да се фокусират върху изграждането на така наречените меки умения, които прекаленото конвейерно учене може би пренебрегва.

Защо 536 г. е била ужасна за човечеството

Според средновековния историк Майкъл Макормик най-лошата година за живот на Земята не е била 1347 г., когато започва Черната чума, или 1918 г., когато между 50 и 100 млн. души измират от грип, а 536 г. Макормик добавя, че 536 г. е поне началото на ужасен период за човечеството – рано през 536 вулкан в Исландия изригва толкова мощно, че слънцето е закрито от вулканични облаци с години наред, което води до глад, чума и икономически колапс във вече Тъмните векове. Прочете повече тук.

Норвегия навлиза в период на климатично съобразна архитектура

В Норвегия вече има няколко сгради, които генерират повече енергия, отколкото консумират. Консорциум от инженери, архитекти, еколози и дизайнери създават енергийно позитивни сгради в една от страните с най-тежките и тъмни зими на Земята. Ако е възможно да се построят такива сгради в Норвегия, то е възможно да се построят навсякъде. Прочетете повече тук.

Часовете по икономика си остават замръзнали във времето?

Концепцията за хомо икономикус – рационалният индивид с достъп до перфектна информация – е силно опровергана в почти всеки модерен клон на икономиката дотолкова, че чак се е превърнала в клиширана шега. Въпреки това материалът по икономика, който се изучава от бакалаврите, е реално непроменен от последните 30 години и обучава младите студенти във визия на света, която от отдавна се смята за остаряла. Прочетете повече тук.

ЕДНО ЗА СЛУШАНЕ

Huawei и борбата за 5G

Арестът на Мън Ванжоу – главния финансов директор на Huawei, последва месеци увеличаващи се разследвания и негодувания срещу операциите и методите на китайския технологичен гигант. Ник Филдс от Financial Times обяснява как Huawei са развили бизнеса и са стигнали до такава доминираща позиция на пазара, както и защо западните разузнавателни агенции предупреждават да не се работи с Huawei. Чуйте тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата