Какво се случи през седмицата

ГЕРБ и ДПС разширяват правомощията на комисията за отнемане на имущество; Марк Жирардели обяви, че е собственик на "Юлен"; Заради монопол, а не за отказ от приватизация, ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро; Президентът Радев наложи вето върху промените в НПК, въвеждащи 48-часов таен арест; Кабинетът ще отдели 20 млн. лв. за строеж на национална детска болница на терен на Александровската болница; Джордж Сорос бе избран за личност на годината от в. Financial Times; МРЗ нараства с 9.8% до 560 лв. от януари; Броят на патентите в България се удвоява до 79 през 2017 г. спрямо година по-рано

Президентът Румен Радев беше на официално посещение в Йордания, където разговаря с крал Абдула II бин ал Хусейн. В рамките на визитата имаше и бизнес форум
Президентът Румен Радев беше на официално посещение в Йордания, където разговаря с крал Абдула II бин ал Хусейн. В рамките на визитата имаше и бизнес форум
Президентът Румен Радев беше на официално посещение в Йордания, където разговаря с крал Абдула II бин ал Хусейн. В рамките на визитата имаше и бизнес форум
Президентът Румен Радев беше на официално посещение в Йордания, където разговаря с крал Абдула II бин ал Хусейн. В рамките на визитата имаше и бизнес форум
842.2 млн. евро е размерът на чуждите инвестиции в България от началото на годината до октомври, показват предварителните данни на БНБ.

ГЕРБ и ДПС разширяват правомощията на комисията за отнемане на имущество

ГЕРБ и ДПС предлагат сериозно разширяване на правомощията на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Проект, внесен от председателя на правната комисия Данаил Кирилов и Хамид Хамид от ДПС, предвижда КПКОНПИ да може да призовава гражданите – по ред, който самата тя определя с правилника си. Ако призован гражданин не се яви в определеното време и място без уважителна причина, той хем се глобява, хем се довежда принудително в същия ден от МВР. Глобата за неявяване навреме е от 100 до 2000 лв., а при повторно неявяване без уважителни причини – от 500 до 5000 лв. Комисията ще може също да "обезпечава запазването на помещения и местности за започването на действия по разследването от органите на досъдебното производство". С цел личната безопасност на служителите те ще могат да ползват маски при контактите си с гражданите - нещо, което правеха незаконно до този момент. Всички държави органи и институции са длъжни "незабавно" да информират комисията при получаване на информация за корупция на лице, заемащо висша публична длъжност. Ако не го направят, се предвиждат глоби

На председателя на КПКОНПИ се осигурява охрана от НСО, каквато ползва главният прокурор - лична охрана и специализиран транспорт в рамките на страната, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – само охрана. Със същите промени се предлага от полето на закона да отпаднат общинските съветници, тъй като били твърде много и нямало да бъде разходооправдано комисията да се занимава с тях.

Междувременно в сряда правната комисия прие на второ четене промените, които позволяват конфискацията на имущество да се случи дори и ако проверяваният е бил оправдан или разследването срещу него е било прекратено.

Марк Жирардели обяви, че е собственик на "Юлен"

Петкратният носител на световната купа по ски Марк Жирардели обяви, че от две години е мажоритарен собственик на фирмата - концесионер на ски зоната в Банско "Юлен". В интервю за "Нова TV" той каза, че е купил дружеството от "един фонд", но отказа да го назове заради клауза за конфиденциалност в договора му. В качеството си на собственик на "Юлен" той присъства на среща с трима министри - на околната среда, на туризма и на икономиката, на която беше обсъдена промяната на концесионния договор на дружеството. Според министъра на екологията Нено Димов казусът с договора е сложен и затова ще се наеме външен консултант.

Обявената покупка оставя усещането за фасадна роля на Жирардели: защото липсват на детайли около сделката, присъстват едни и същи лица от орбитата на ПИБ в мениджмънта на дружеството преди и след обявената смяна на собствеността и все още акционерите са скрити зад офшорки. Последният достъпен документ за структурата на собствеността на "Юлен" е от юни 2018 г., когато акционерите в дружеството са гласували годишния финансов отчет. От удостоверението за актуално състояние на основния (с 82.3%) акционер в концесионера - T.A.K. Services Limited, става ясно, че то е собственост на кипърското DUC Nominees. Дълги години то беше на Георгиус Георгиу, който се появява и в други фирми, свързани с ПИБ. Справка в кипърския регистър показва, че от март тази година собствеността в DUC Nominees е прехвърлено на друга фирма - CYF SERVICES LTD, която е на кипърската адвоката Августа Пападополу. Това означава, че дори и Жирардели да е собственик някъде по веригата, то неговото участие е скрито.

Заради монопол, а не за отказ от приватизация, ЕК глоби БЕХ със 77 млн. евро

Европейската комисия наложи глоба на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и неговите дъщерни дружества "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" в размер на 77 млн. евро. Глобата е по т.нар. газово дело, заведено от ЕК след жалба на "Овергаз" от 2011 г. за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа.

В хода на делото е установено, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са злоупотребили с господстващото си положение, като са възпрепятствали навлизането на други играчи на пазарите за доставка на газ в България чрез неправомерно ограничаване на достъпа до притежаваната и експлоатираната от тях инфраструктура. На практика БЕХ е използвал господстващото положение на "Булгартрансгаз", за да защити почти монополното положение на "Булгаргаз" при доставките на газ. Освен това "Булгаргаз" се е презапасявало с капацитет по единствения газопровод за внос, транспортиращ газ през Румъния за България, за да не може той да бъде използван от потенциални конкуренти. Никъде в решението на ЕК не се казва, че глобата е наложена заради отказ на българското правителство да приватизира "Булгартрансгаз", както се опитаха да обяснят ситуацията премиерът Бойко Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова. Това е била една от опциите за постигане на споразумение, но България не е признала вина и съответно не се е съгласила да преструктурира енергийните си дружества.

Глобата трябва да бъде платена най-късно до три месеца, независимо дали ще има обжалване. БЕХ и дъщерните му дружества са провизирали необходимата сума и няма да изпитат затруднения при плащането й.

Президентът Румен Радев наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които се дава възможност на прокурора да отлага до 48 часа уведомяването на близките при задържане на лице. Още по-спорно е непълнолетни да бъдат в неизвестност за родителите си в срок до 24 часа. Текстът не очертава кръга на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, което създава условия за произвол, пише в мотивите.

Парламентът за пореден път отложи въвеждането на новите български лични документи с електронна идентификация – този път за 1 януари 2020 г. вместо за 1 януари 2019 г. Това стана с преходни разпоредби в Закона за преминаването на чужди войски през България.

Кабинетът ще отдели 20 млн. лв. за строеж на национална детска болница, който се планира да приключи през 2020 г., съобщи премиерът Бойко Борисов. Ще бъде достроена сграда на терена на Александровска болница, определен за педиатрия, на който от 1979 г. има 12-етажен груб строеж. Правителството ще прехвърли правителствената болница на Софийския университет, като освен това е изплатило дълговете й от 23 млн. лв.

Прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчев. Това става след повече от четири години, откакто КТБ беше затворена и двамата поеха управлението й. Те са обвинени за умишлена безстопанственост, с което са ощетили Фонда за гарантиране на влоговете с над 1 млн. лева.

Свят

ЕК започва подготовката за Brexit без сделка, в случай че Великобритания излезе от ЕС без договорен план. Комисията обяви временни мерки за ограничаване на негативните ефекти в ключови области като финанси и транспорт, но посочва, че не може да се справи с всички проблеми, които се очакват. Сделката за Brexit на премиера Тереза Мей може да не бъде одобрена от парламента и двете страни се подготвят за най-лошия сценарий.

Делегатите на конференцията на ООН за климата в Катовице постигнаха сделка относно широк кръг от мерки, чрез които парижкото споразумение ще заработи. Договорката, сключена от 196 страни, очертава плановете за общ правилник за всички държави, а именно регулации, които ще определят как страните ще намаляват въглеродните емисии, ще осигуряват финансиране на по-бедните икономики и ще изпълняват това, което са обещали. Делегатите се поздравяват за резултата, но мнозина смятат, че не е направено достатъчно.

Джордж Сорос бе избран за личност на годината от в. Financial Times. Изданието нарича 88-годишния милиардер "бащата на хедж фонд индустрията и един от най-известните филантропи", който "неуморно подкрепя" либералния демократичен ред по света. В статията се подчертава, че избирането на Сорос отразява постиженията му и "ценностите, които представлява".

Икономика

Минималната месечна работна заплата в България нараства с 9.8% до 560 лв. от януари, реши Министерският съвет. Заявката на правителството е минималните възнаграждения да достигнат 650 лв. до 2021 г. Синдикалните организации подкрепят увеличението, но представителите на бизнеса се противопоставиха, защото решението на правителството за поредна година не се базира на обективна методология.

Оптимистичните нагласи за бизнес средата в България намаляват, а песимизмът расте. Това показва ежегодната анкета на Българската стопанска камара (БСК). Близо половината от участващите 740 предприемачи и управители на фирми считат, че бизнес средата се влошава, а 58% са на мнението, че корупцията е нараснала. Разработването на нови продукти и търсенето на нови пазари е във фокуса на бизнеса за 2019 г., а 38% от анкетираните планират да инвестират в персонала си.

"Газпром" намира таксите за транзит по бъдещата газова тръба между Сърбия и Турция за твърде високи. Това заяви представителят на компанията Дмитрий Грачов по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Газопроводът ще струва 2.8 млрд. лв., като българският държавен газов оператор очаква да възстанови инвестицията именно чрез транзитни такси. Според Грачов заложената норма на възвращаемост от 8.86% може да се намали и така проектът да стане по-атрактивен и може да позволи сключването на дългосрочни договори с повече компании.

Бизнес

Разходите за труд на бизнеса в България се повишават с 8.9% на годишна база през третото тримесечие, показват данни на Евростат. Страната се позиционира на пето място в ЕС, а лидери са Румъния с 13.9%, Латвия с 13.2% и Литва с 10.7%. С най-голям ръст през третото тримесечие излиза развлекателния сектор (15.6%), следван от разходите за възнаграждения на учители (14.8%) и на персонала в хотели и ресторанти (13.7%). От друга страна, с най-слабо увеличение остава имотният сектор - едва 1.2% на годишна база.

Броят на патентите в България се удвоява до 79 през 2017 г. спрямо година по-рано, констатира традиционният доклад "Иновации БГ 2018" на фондация "Приложни изследвания и комуникации". За втора поредна година патентите на бизнеса изпреварват тези на физическите лица. Дейността на фирмите обаче е ориентирана главно към внедряване на иновации, които са нискотехнологични и са нови за националния, а не за международния пазар.

Сделки и проекти

Германската MD Elektronik ще инвестира 22 млн. лв. в завод за автомобилни кабели във Враца.
Инвестицията включва изграждането и оборудването на предприятието. През ноември компанията получи инвеститорски сертификат, а в края на декември общинският съвет на града одобри продажбата на 83 дка терен за новата фабрика. Компанията се ангажира да наеме 300 работници, но броят им може и да се утрои.

Шведско-швейцарската група АВВ ще продаде дивизията си "Енергийни мрежи" на Hitachi. Компанията има четири завода в България. Макар че засега АВВ не уточнява кои предприятия ще бъдат засегнати от продажбата, поделението е едно от представените в България и покрива дейността на завода в Севлиево, който произвежда продукти високо напрежение. Сделката се очаква да приключи през първата половина на 2020 г.

КЗК разреши сделката между Банка ДСК и Сосиете Женерал Експресбанк, договорена през август. С решението на антимонополния регулатор отпада и последното препятствие пред сделката, с което може да се пристъпи към финализирането й. Тя ще доведе до излизането на голям чужд инвеститор от българския пазар и ще размести позиции между най-големите в банковия сектор, като отражения ще има още в лизинговия бизнес, застраховането и факторинга.

Екипът на "Иновейшън акселерейтър България" получи шанс да управлява фонд за финансиране на стартъпи с публичен ресурс от 14 млн. евро, след като конкурентът му "АД - Венчърс" с водещ партньор "Клийнтех България" се е отказал от подписването на договор с държавния Фонд на фондовете. В екипа активните лица са Леона Асланова, бившият директор на агенцията за инвестиции Борислав Стефанов, Анна-Мари Виламовска, Венеция Нецова-Ангова и други.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня