Какво се случи през седмицата

Министерският съвет одобри преструктурирането на Агенция "Митници"; Румъния поема председателството на Съвета на ЕС за първи път; Срокът за оферти за концесията на летище София е удължен до 5 февруари; Бизнес климатът се влошава през декември заради сектор промишленост

Протестите срещу унгарския премиер Виктор Орбан, провокирани от реформата на трудовите правила, наречена "робският закон", продължават
Протестите срещу унгарския премиер Виктор Орбан, провокирани от реформата на трудовите правила, наречена "робският закон", продължават    ©  Reuters
Протестите срещу унгарския премиер Виктор Орбан, провокирани от реформата на трудовите правила, наречена "робският закон", продължават
Протестите срещу унгарския премиер Виктор Орбан, провокирани от реформата на трудовите правила, наречена "робският закон", продължават    ©  Reuters
6.3% е годишният ръст на цените на жилищата в България през третото тримесечие на 2018 г., което е най-слабият темп на увеличение през последните две години.

Министерският съвет одобри преструктурирането на Агенция "Митници" в Централно митническо управление с две главни дирекции - "Митническо разузнаване и разследване" и "Информационни системи и аналитична дейност", и териториални дирекции. Целта на преструктурирането е да се засили административният капацитет, да отпаднат излишни структури и по-добре ще се разпредели натоварването между служителите.

България е новият ротационен председател на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) за първите шест месеца на 2019 г. ЧИС е най-представителната и институционално развита организация в Черноморския регион.

Бившият здравен министър Божидар Нанев, заемал този пост около една година (2009-2010 г.) в първия кабинет на ГЕРБ, осъди прокуратурата на първа инстанция за обезщетение 100 000 лв. за неимуществени вреди от незаконно обвинение. Нанев бе обвинен, че е сключил неизгодна сделка за антивирусния препарат "Тамифлу", без да се отчита, че това става в условията на световна пандемия от свински грип. Обвиненията съсипали не само политическата, но и професионалната му кариера, поради което той емигрирал във Франция.

Северната скоростна тангента ще бъде изключена от списъка на пътищата, за които е нужна винетка, и преминаването през нея ще става както досега, въпреки че тя никога не е планирана като градска магистрала. Това разрешение на проблема стана възможно отново след лично разпореждане на премиера Бойко Борисов, който сам го обяви на брифинг след заседанието на Министерския съвет в сряда.

Свят

Румъния поема председателството на Съвета на ЕС за пръв път след присъединяването си към съюза, но правителството е под натиск от ЕК, след като в последния мониторингов доклад бе критикувано заради спорната съдебна реформа и забавянето на реформите. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер изказа съмнение дали румънските управляващи разбират какво означава да ръководят ЕС през следващите шест месеца. ЕП пък прие резолюция, в която изразява безпокойство от политическата обстановка в страната.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще даде на армията четири месеца, за да изтегли американските военни от Сирия. Така той се отмята от решението си отпреди две седмици изтеглянето да стане до 30 дни на фона на критики от страна на бивши и настоящи генерали. Министърът на отбраната Джим Матис, който подаде оставка в знак на протест срещу нареждането от 19 декември, заяви, че бързото напускане на Сирия ще застраши борбата срещу ИДИЛ, ще бъде предателство спрямо кюрдските съюзници и ще преотстъпи влиянието на правителството в Дамаск и неговите руски съюзници.

Китайският президент Си Цзинпин призова Тайван да приеме, че "трябва и ще бъде" обединен с Китай. Той повтори искането на Пекин за мирно обединение на базата на "една държава – две системи", но предупреди, че си запазва правото да използва сила.

Икономика

Срокът за подаване на оферти за концесионирането на летище София е удължен до 5 февруари - седмица след последно обявената дата. Отлагането се налага, защото има редакции в концесионния договор, с които кандидатите трябва да се запознаят. Сега трето лице с финансови възможности, например банка, може да стане страна в договора. Максималният размер на неговата отговорност е 200 млн. лв.

Държавната "Булгартрансгаз" обяви търга за строежа на новия газопровод между Турция и Сърбия за 2.73 млрд. лв. Сумата прави проекта най-големия от 2008-а насам. Половин милиард от парите ще бъдат осигурени от собствени средства на дружеството, а останалите ще са кредит. Транзитният газопровод ще бъде дълъг 450 км и с него България се надява да транспортира руски природен газ от "Турски поток" към Централна Европа.

Медицинските удостоверения за сключване на граждански брак вече ще се плащат по силата на анекса към Националния рамков договор между лекарския съюз и здравната каса. До момента за издаването на такива свидетелства не се плащаше такса на личния лекар. Според лични лекари в София таксата вероятно ще бъде около 20 лв. за медицинското, което пациенти трябва да предоставят в гражданското, за да сключат брак.

Бизнес

Малките и средните компании ще могат да се финансират през борсата при облекчени условия. Това стана възможно, след като фондовата борса в София получи одобрение от Комисията за финансов надзор за създаването на Пазар за растеж на МСП, наречен BEAM (Bulgarian Enterprise Accelerator Market). Фирмите ще могат да набират капитал при по-облекчени условия по отношение на обхвата и периодичността на изискваната от тях информация. Ще е възможно и набирането на капитал до 1 млн. евро без проспект.

Бизнес климатът се влошава през декември заради сектор промишленост. В индустрията понижението се дължи на по-резервираните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на компаниите им през следващата половин година. Търговията на дребно пък отчита значително подобрение, показват анкетите на националната статистика. Общият показател на бизнес климата намалява с 0.5 пункта през декември.

Сделки и проекти

Гръцкият инвестиционен фонд NBG Pangaea REIC купува офис сградата Telus Tower за 78.6 млн. евро. Сделката за имота на столичния площад "Македония" е втората най-голяма за пазара на офис сгради от кризата насам и се осъществява чрез придобиването на "Ай енд Би риъл естейт", което беше собственост на гръцката строителна компания GEK Terna. Документите за промяната са внесени на 28 декември в Търговския регистър.

"ГБС - Инфраструктурно строителство" ще проектира и строи 17-километров участък от магистрала "Европа", която ще свързва София със Сърбия. Стойността на поръчката за трасето между Драгоман и Сливница е 97.8 млн. лв. без ДДС, които са осигурени изцяло от републиканския бюджет. В договора, който Агенция "Пътна инфраструктура" подписа, става ясно, че магистралата трябва да бъде завършена до юни 2022 г.

Пловдивската автомобилна компания ПИМК е закупила 50 нови камиона. Моделите са Iveco Stralis NP 400HP и се движат на природен газ, а замърсяването на въздуха е с над 90% по-малко в сравнение със съответната дизелова версия. Новата инвестиция дава възможност на превозвача да направи автофлотилията си още по-устойчива от гледна точка на все повечето финансови тежести за возилата на дизел.

Френската група Vinci купува мажоритарен дял от лондонското летище "Гетуик" за 3.2 млрд. евро. Цената е за пакет от 50.01% от акциите на най-натовареното летище във Великобритания, а сделката трябва да бъде финализирана до юни 2019 г. Vinci е един от най-големите инвеститори в строителство и инфраструктура в света и в момента оперира мрежа от 46 летища в общо 12 държави. Въпреки това "Гетуик" ще се превърне в най-големия актив на дружеството.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО