Какво се случи през седмицата

Правителството ще преговаря само със САЩ за покупка на изтребители, ВАС окончателно отмени решението на кабинета за разширяване на ски зона Банско

Няколкостотин роми протестираха в понеделник пред сградата на Министерския съвет с искане на оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради расистките му изказвания след иницидента във Войводиново.
Няколкостотин роми протестираха в понеделник пред сградата на Министерския съвет с искане на оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради расистките му изказвания след иницидента във Войводиново.    ©  Велко Ангелов
Няколкостотин роми протестираха в понеделник пред сградата на Министерския съвет с искане на оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради расистките му изказвания след иницидента във Войводиново.
Няколкостотин роми протестираха в понеделник пред сградата на Министерския съвет с искане на оставката на вицепремиера Красимир Каракачанов заради расистките му изказвания след иницидента във Войводиново.    ©  Велко Ангелов
5.6 млн. пътници са обслужени от летищата Варна и Бургас през 2018 г., което е увеличение от 12.2% спрямо 2017 г., по данни на "Фрапорт"

Парламентът очаквано гласува мандат на правителството да преговаря само със САЩ за покупка на изтребители на цена, по-висока от досега одобрения бюджет за бойни самолети от 1.8 млрд. лв. без ДДС. По неофициална информация американското предложение за 8 нови самолета F-16V е на стойност около 2.1 млрд. лв. без разсрочено плащане и без ангажимент за първа доставка до 2 години след подписване на договора. Промяната беше подкрепена от 130 народни представители, 84 бяха против.

Парламентът отхвърли и 12-ото вето на президента Румен Радев - този път срещу въведената в Наказателнопроцесуалния кодекс възможност по преценка на прокурора да се отлага с 48 часа уведомяването на близките на задържан, а ако той е непълнолетен - до 24 часа. Новите текстове са в изпълнение на директива на ЕС, но според държавния глава те не съдържат гаранциите, предвидени в директивата, и създават предпоставки за произвол.

Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно отмени решението на кабинета от декември 2017 г. за разширяване на ски зона Банско. Съдът потвърди оценката на долната инстанция, че промяната на плана за управление на Национален парк "Пирин" без нова екооценка противоречи на закона и е в разрез с първостепенните цели на защитените територии за опазване на биологичното разнообразие.

Свят

Германската икономика започва да губи скорост, показват предварителните данни на Федералната статистическа служба (Destasis). Според тях през 2018 г. брутният вътрешен продукт на най-голямата икономика в Европа е нараснал само с 1.5% при 2.2% за предходните две години, което е най-слабият ръст от 2013 г. насам.

Демократите поискаха от американския президент Доналд Тръмп да отложи ключовата си речпред Конгреса, тъй като сигурността не може да бъде гарантирана заради т.нар. затваряне на правителството. Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси предложи държавният глава да представи речта си в писмен вид освен ако федералните агенции не отворят отново. Тръмп ще държи годишната си реч "За състоянието на съюза" на 29 януари, но правителството е частично затворено заради скандала с изграждането на стената по границата с Мексико.

Заради изгледите за продължаване на търговската война със САЩ и структурното забавяне в китайската икономика Пекин очаква растежът да се забави през 2019 г. и планира да обяви по-ниски от първоначалните цели. Досегашните прогнози бяха за 6.5%, докато сега числото ще бъде около 6-6.5%. Страната се нуждае от среден ръст от 6.2% за 2019 и 2020 г., за да се изпълнят дългосрочните управленски обещания, че средните доходи ще се удвоят до 2020 г.

Икономика

Българската народна банка (БНБ) отново предупреждава за рисковете от ускоряващото се кредитиране. Според банката има риск както кредитополучателите да надценяват възможностите си да обслужват заемите си, така и банките да занижават стандартите си. За първи път БНБ предупреждава и за риска от предстоящите преглед на качеството на активите и стрес тест на системата, провеждани от ЕЦБ, които са част от процедурата за влизане на България в Банковия съюз на ЕС и валутния механизъм ERM II.

Част от раздържавените при масовата приватизация книжа може да бъдат подложени на своеобразна национализация. Това става ясно от концепцията за справяне с проблема с т.нар. спящи книжа, която публикува Министерството на финансите. Според документа трябва да се създаде фонд, който да поеме акциите, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда. Тези, които в период от пет години продължат да не се интересуват от собствеността си, се предвижда да я загубят - тя да се продаде, а постъпленията да отидат в Сребърния фонд.

Износът на български стоки се повишава с 2.2% на годишна база през ноември. Експортът към ЕС нараства със 7%, но продажбите в трети страни компенсират част от увеличението със спад от 6.7%. Причината - намаляващ износ на горива и оръжия спрямо същия период на 2017 г. Количеството на продадените горива в държавите извън съюза намалява с 32%, а експортът на оръжия пада с 41.6% до 82.8 млн. лв. през ноември.

Бизнес

Всички фирми в България трябва да декларират действителните си собственици до 31 май. Задължението възникна още през 2018 г., но първоначалният срок беше отложен заради липсата на готовност да бъде приложен. Кампанията по деклариране на действителните собственици на всички юридически лица и други правни образувания започва на 1 февруари. Законът предполага да се разкрият данни за физическите лица, за юридическите лица по веригата на собственост и лице за контакт за непребиваващите в страната.

Националната агенция за приходите започва проверки на търговците на криптовалути, за да установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурителното законодателство. Девет български дружества с уебсайтове за търговия с криптовалути са вече обект на контролни действия от страна на агенцията. Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, както и доходите от продажба или замяна на виртуална валута, подлежат на облагане.

Сделки и проекти

Компанията за алуминиеви изделия "Етем" ще създаде две нови смесени предприятия
в България в партньорство с испанската Gestamp. Фирмите ще произвеждат компоненти за автомобилната индустрия. През следващите три години в тях ще бъдат инвестирани 30 млн. евро. Това става ясно от съобщение на гръцката група Viohalco, част от която е "Етем".

Компанията за търговия с оръжие "Армако" е новият собственик на ски зоната "Картала" край Благоевград. Продавачът е Българо-американската кредитна банка, а сделката е сключена в първите дни на новата година. "Армако" планира нови инвестиции в зоната, като предстои да бъде направена оценка какви ще бъдат те.

Българската копмания за виртуална реалност QuarkVR получава инвестиции за 335 хил. долара. По-голямата част от сумата идва от инвестиционната компания Odacio, основана от Христо Ибушев, а останалата част от парите е от 16 бизнес ангели, част от CEO Angels Club, където членува и Ибушев. Средствата ще бъдат използвани за реализирането на текущите проекти на фирмата, сред които са партньорства с Orange, Deutsche Telekom, HTC, nVidia, Dell и Intel.

Американският гигант в добива на злато Newmont ще придобие конкурента си Goldcorp срещу 10 млрд. долара. Сделката ще бъде извършена чрез размяна на акции и ще доведе до създаването на най-голямата златодобивна компания в света. Новата компания Newmont Goldcorp ще притежава активи в най-перспективните райони за добив на злато, считат двете дружества. Очаква се Newmont Goldcorp да изпревари настоящия лидер в сферата Barrick Gold по годишен добив.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата