Какво се случи през седмицата

Спецпрокуратурата повдигна обвинение на Елена Йончева; ViewRay отваря развоен център в България; Франция глоби Google с 50 млн. евро; Гръцката столица Атина бе залята от протести

Два кораба под флага на Танзания горяха в района на Керченския пролив, като жертвите достигнаха 14 души
Два кораба под флага на Танзания горяха в района на Керченския пролив, като жертвите достигнаха 14 души    ©  Reuters
Два кораба под флага на Танзания горяха в района на Керченския пролив, като жертвите достигнаха 14 души
Два кораба под флага на Танзания горяха в района на Керченския пролив, като жертвите достигнаха 14 души    ©  Reuters
14.7% от работещите младежи между 18 и 24 години в България са в риск от бедност през 2017 г., показват данни на Евростат.

Парламентът окончателно прие спорни промени в Закона за защита на личните данни, които с аргумента за въвеждане на GDPR създават условия за цензуриране на медиите, затваряне на публични регистри и злоупотреба с власт. Законът оправомощава Комисията за защита на личните данни да може да извършва проверки в медии, включително в компютрите и всички технически средства за предаване на данни.

Министерството на правосъдието предлага да отпадне възможността за купуване на българско гражданство чрез инвестиции. Остава обаче възможността за получаване на постоянно пребиваване срещу инвестиции. Заявката за промените в Закона за българското гражданство беше обявена ден след като стана ясно, че Европейската комисия е подготвила доклад срещу схемите в някои страни-членки за купуване на гражданство или право на пребиваване от богати чужденци.

Спецпрокуратурата обяви, че е повдигнала обвинение на депутата от БСП Елена Йончева за пране на пари в особено големи размери. Според разследващите парите са били източени от КТБ чрез офшорка, с която Йончева била в съдружие. Елена Йончева се споменава като възможен водач на листата на БСП за участие в евроизборите.

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски, тъй като не били събрани доказателства, че е виновен за смъртта на детето му след инцидент моторна шейна, управлявана от него.

Свят

Камарата на представителите на американския Конгрес прие проектозакон, който забранява на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от НАТО, като блокира финансирането на подобен ход. Резултатът от вота е 372 гласа "за" и едва 22 "против". Въпреки че всички гласове срещу проектозакона са на републиканци, гласуването показва двупартийната подкрепа за това САЩ да остане в алианса.

Британският премиер Тереза Мей представи пред парламента плана си как смята да продължи с Brexit. Фокусът бе върху получаването на още отстъпки от ЕС по т.нар. ирландски резервен план, който цели да се избегне твърда граница между страната и Ирландия. След като нейната сделка за напускането на съюза беше отхвърлена от депутатите, Мей търси начини за прокарването на споразумение през парламента. Т.нар. план Б ще бъде гласуван на 29 януари. Европейският главен преговарящ за Brexit Мишел Барние заяви, че има две опции за Brexit – сделката на Мей или напускане без сделка.

Планирана е втора среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен Ун през следващия месец, потвърди Белия дом. Двамата се срещнаха в Сингапур миналата година и постигнаха договорка за "изчистване на Корейския полуостров от ядрените оръжия", но оттогава няма напредък по изпълняването на тези цели.

Икономика

Дигиталната икономика в България нараства с четири пъти по-бърз темп от този на страната през периода 2012-2016 г., показва изследване на McKinsey Global за Централна и Източна Европа. Числата показват, че дигиталната икономика е нараснала с 8.2% през периода до 3.2 млрд. евро през 2016 г., докато останалата част от икономиката - с едва 2.1%. Според консултантите умни инвестиции и подкрепа за дигитализацията могат да добавят още 8 млрд. евро до 2025 г. Докладът уточнява, че в дигиталната икономика влизат секторите ИКТ, електронна търговия и потребителски разходи за електроника.

Бизнесът предлага разходите за осигуровки да се поделят поравно между работодател и нает, а данък дивидент да бъде премахнат. Предложенията са на Асоциацията на организациите на работодателите в България и са част от мерките за подобряване на бизнес средата в България. Представителите на бизнеса заявяват, че през 2019 г. ще работят и за цялостна реформа в енергетиката, както и за ускорено решение на проблемите с недостига на кадри. Повечето от предложенията работодателите предлагат от години.

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че 67% от отсечката Ябланица - Боаза от магистрала "Хемус" е готова. Според агенцията участъкът от 9.3 км може да бъде готов половин година по-рано от предвиденото, а именно - още в началото на есента, преди местните избори. Активността по темата магистрала "Хемус" се повиши, след като през декември правителството реши да финансира с 1.34 млрд. лв. от излишъка 134 км от нея.

Бизнес

Провали се първият пазарен тест за транзитния газопровод "Турски поток" през България. Заявките от четирите кандидата не покриват условието на "Булгартрансгаз" за предвиждани приходи от 2.67 млрд. лв. в период от 15 години. Затова държавният газов оператор взе решение да промени условията по търга - ще намали размера на таксите и ще удължи сроковете. Вторият етап от икономическия тест ще се проведе от 22 до 24 януари, а резултатите ще бъдат оповестени на 25 януари.

Ефективният данък печалба в България е сред най-ниските в ЕС. Докато официалната ставка на корпоративния данък е 10%, ефективната се изчислява на 9.5%, показва доклад, изготвен по поръчка на "Зелените" в европарламента за нивото на облагане на чуждите компании. Най-фрапантна е разликата в Люксембург, където официално данъкът е 29%, но компаниите плащат средно 2.2% от печалбата си.

Сделки и проекти

Българската "Доверие обединен холдинг" е одобрена от централната банка на Молдова да кандидатства за купувач на мажоритарен дял в "Молдиндконбанк". Това е втората по големина банка в бившата съветска република. Все още процедурата не е приключила. Продаваните 64% от капитала на банката са оценени на 39 млн. евро. "Молдиндконбанк" има около 19% пазарен дял, държи най-голямата клонова мрежа и е лидер в картовия бизнес в Молдова. Активите й са за 787 млн. евро, а печалбата към полугодието на миналата година е над 15 млн. евро.

Американската биотехнологична компания ViewRay отваря развоен център в България. Фирмата разработва апарати за свръхточно облъчване на ракови клетки и в началото на тази година отвори офис в столицата. ViewRay търси IT специалисти в областта на софтуерното инженерство, които да усъвършенстват системата на апаратите. В момента компанията разполага с поръчки за изпълнение на стойност 212 млн. долара, като акциите й се търгуват на фондовата борса NASDAQ в Ню Йорк.

Старозагорската компания "Хранинвест - ХМК" планира 4.5 млн. лв. инвестиции в разширяване на производството в рамките на година и половина. Производителят на машини и съоръжения за хранително-вкусовата и други индустрии ще вложи парите в машини, които да оптимизират съществуващите производства и да стартират съвсем нови технологични процеси, с които фирмата да увеличи своята конкурентоспособност на световните пазари.

Испанската верига за облекла Mango планира да открие четири нови магазина в България до края на годината, съобщи компанията за маркетингови проучвания M-Brain. Марката има два собствени обекта в София от 2014 г. Допълнителни магазини ще бъдат отворени също в Хърватия (два) и Румъния (четири), където веригата има по-силно присъствие.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня