Какво се случи през седмицата

Стартира процедура по избор на нов състав на ЦИК; Коалиция от 16 американски щата оспорва в съда въведеното от Доналд Тръмп извънредно положение; Хотелите започват да се свързват онлайн с НАП, МВР и общините

Карнавалът във Венеция и тази година започна със зрелищен парад на гондоли
Карнавалът във Венеция и тази година започна със зрелищен парад на гондоли    ©  Reuters
Карнавалът във Венеция и тази година започна със зрелищен парад на гондоли
Карнавалът във Венеция и тази година започна със зрелищен парад на гондоли    ©  Reuters
3 % е инфлацията през януари по данни на НСИ, което е леко ускорение спрямо отчетените месец по-рано 2.7%

Управляващите стартираха процедура по избор на нов състав на Централната избирателна комисия, въпреки че първоначално отхвърлиха възможността това да стане преди изборите за европейски парламент в края на май. Мандатът на настоящата комисия изтича на 21 май т.г., но доскоро ГЕРБ се мотивираше, че новата комисия няма да е напълно подготвена в началото и това щяло да застраши честността на изборите.

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху текстове от последните промени в Закона за личните данни, с които се създава възможност за държавно упражнявана цензура върху медиите. Законът създава свръхрегулация чрез въвеждането на множество изисквания за преценка при използване на лични данни за целите на журналистическа публикация, както и в някои други случаи. От неправителствения сектор призоваха законът да бъде пратен в Конституционния съд.

С аргумента че "този парламент е изчерпан", БСП обяви във вторник, че напуска Народното събрание въпреки промяната на позицията на ГЕРБ за преференциите в Изборния кодекс, както и за избора на нова ЦИК. Същия ден коалиционните партньори в управлявящата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" се срещнаха, за да обсъдят как да гарантират кворума в Народното събрание, така че да не зависят от другите партии и да си осигурят изкарване на мандата.

Свят

Коалиция от 16 американски щата оспорва в съда въведеното от Доналд Тръмп извънредно положение. Главният прокурор на Калифорния Хавиер Бесера обвини администрацията, че нарушава конституцията на САЩ, и обяви, че започва "дело срещу президента Тръмп, за да блокираме злоупотребата с президентските правомощия". Главните прокурори на още 15 щата се присъединиха към съдебния иск. Президентът обяви национално извънредно положение, за да заобиколи Конгреса и да си набави средства за построяване на обещаната от него стена по границата с Мексико.

Руският президент Владимир Путин направи годишното си обръщение към парламента. То може да се обобщи като час и половина социални обещания, предупреждения към спецслужбите и прокуратурата да не тормозят бизнеса, жест към Европа за по-добри отношения и заплаха с възможност за бърз ядрен удар срещу САЩ.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер настоя за изключване на унгарската управляваща партия "Фидес" от редиците на Европейската народна партия. Той сравни идеите на формацията на премиера Виктор Орбан с тези на френския крайнодесен лидер Марин льо Пен, след като Будапеща поде нова кампания с плакати, обвиняваща Юнкер и американския милиардер Джордж Сорос, че искат да наводнят Унгария с имигранти.

Икономика

Срокът, в който компаниите, използващи софтуер за управление на продажбите, трябва да отговорят на новите изисквания, се удължава до края на септември. За регистрираните по ДДС, които са с обикновен касов апарат, се запазва сегашният по наредба - 31 март. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Бизнесът обаче продължава да настоява и за прецизиране на текстовете в ресорната наредба, защото в този им вид са трудни за изпълнение.

Хотелите започват да се свързват онлайн с НАП, МВР и общините. Всеки обект, който настанява туристи, ще има срок до 1 октомври да започне да попълва данни за нощувките и гостите си и да ги подава през единна система за туристическа информация, която ще обвърже в реално време хотелите и контролните институции. След изтичането на гратисния период ще се налагат санкции, най-тежката от които е загуба на категоризацията за работа.

Вторият лот от магистрала "Струма" в Кресненското дефиле привлече 12 оферти. Участват почти всички местни големи компании, а чуждите самостоятелни кандидати са три. Този участък е с дължина 10.4 км, а прогнозната му стойност е над 430 млн. лв. без ДДС. В него се разигра странният случай, който антикорупционният фонд и bTV разкриха преди седмица - че някой прави проби на трасето, преди да са събрани офертите на потенциалните изпълнители. "Пътпроект 2000", които твърдяха, че извършват сондажите, не участват, въпреки че миналата седмица завиха, че ще подадат оферта в търга.

Бизнес

"Доверие" е пред финал за покупката на Moldindconbank. Търг за пакет акции, представляващи 63.89% от капитала на молдовската банка, е спечелен от местната Агенция за публична собственост, с която българската "Доверие обединен холдинг" има предварителен договор за покупката, уточниха за "Капитал" от холдинга. Прехвърлянето на пакета акции е станало на цена 239.5 молдовски леи за акция, или малко над 39 млн. евро за 64% от банката. Това е и цената, на която се очаква той да бъде продаден.

Публичното предлагане на акции от увеличението на капитала на "Сирма груп холдинг" се провали. Технологичната компания целеше да набере минимум 19.8 млн. лв., с които да финансира стратегията си за развитие, но операцията е приключила неуспешно, съобщиха от дружеството. В края на миналата година "Сирма груп" предложи 39.57 млн. акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. на брой.

Сделки и проекти

Ирландски гигант в производство на опаковки купува българския производител на велпапе "Витавел" в Луковит. Smurfit Kappa има над 350 предприятия за производство на хартия и опаковки в света и оборот от близо 9 млрд. евро за миналата година. За сделката става ясно от съобщение за предстояща концентрация, подадено в Комисията за защита на конкуренцията. Подробности за сделката засега липсват, а от компаниите не бяха открити за коментар.

Офис сграда до The Mall сменя собственика си срещу 60 млн. лв. Става въпрос за "OFFICE A", а купувач е борсовото дружество "Браво пропърти фонд" АСЦИД, което обяви и сделката. Любопитен детайл е, че и в купувача, и в продавача участва Асен Лисев, познат в консултантските среди при недвижимите имоти с дружеството си MBL. Покупката ще се финансира през емисия акции за 36.4 млн. и облигации за 30 млн. лв.

"Морнингсайд хил" на финансиста Павел Велков ще осигурява рисково финансиране за високотехнологични компании с публичен ресурс. Мениджърът ще трябва да инвестира общо 67 млн. лв., от които 47.1 млн. лв. идват през държавния Фонд на фондовете, а останалото е частно съфинансиране. Средствата ще се разпределят през следващите пет години и се очаква да стигнат за минимум 16 компании. Срещу придобиване на миноритарен дял в капитала им новият фонд ще влага от 750 хил. до 3.5 млн. евро.

Енергийното министерство пак спря концесията на мина "Оброчище". Причината е незаплащане на дължимото концесионно възнаграждение от оператора "Евроманган", съобщиха от ведомството. Подобна мярка беше предприета и през 2017 г. В същото време справка показва, че в Добричкия окръжен съд са заведени два иска за обявяване на дружеството в несъстоятелност. Енергийното министерство е направило последната си проверка в мината през май миналата година и е поканило компанията доброволно да изплати дължимите суми в размер на 130 хил. лв. в 30-дневен срок. Тъй като това не се е случило, от 7 февруари 2019 г. ведомството е спряло действието на договора.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата