4+1 | Евтината и достъпна геотермална енергия, за тъмната страна на алгоритмите на Amazon и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Бъдещето е в геотермалната енергия?

Геотермалната енергия предлага най-доброто - може да се използва като въглищата, когато е необходима, а в същото време е зелена като вятърната. Проблемът е колко рядко се намират природни извори с гореща вода, които могат да бъдат използвани за електрическа енергия. Шведската компания Climeon обаче твърди, че с технологията си може генерира електричество от много по-ниски температури на водата и да направи геотермалната енергия по-широко достъпна. Прочетете повече тук.

Тъмната страна на алгоритмите на Amazon

Ако погледнете в секцията за епидемиология в Amazon, някои от най-големите бестселъри са антивакс книги. Причината затова са алгоритмите на Amazon, които едновременно натрупват колкото се може повече неща в един генерален таг и след това изкарват на първо място най-търсените и купуваните. А веднъж като антивакс книгите се издигнат най-отгоре в опциите за търсене, те си остават там, тъй като средният потребител не гледа повече от първите няколко резултата. Прочетете повече тук.

Ватиканът ще отвори архивите на папа Пий XII

Папа Пий XII е глава на Католическата църква от 1939 до 1958 г. Критиците му твърдят, че той остава безразличен към съдбата на евреите по време на холокоста, а защитниците му твърдят, че Пий XII е работил в сянка за спасяването на евреите. Сега за пръв път Ватиканът ще отвори архивите на Пий XII за историци и широката публика. Прочетете повече тук.

Топлинните вълни в океаните заплашват морското разнообразие

През последните три десетилетия броят на дните на топлинни вълни в световните океани се е увеличил с над 50%. Океанска топлинна вълна се дефинира като период от екстремни температури с продължение от пет дни или повече. Подводните топлинни вълни означават неистов стрес за морската екосистема, като коралите и морските растения са най-силно засегнати. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Противни транзакции?

На теория здрав човек с два бъбрека може да дари единия и пак да води пълноценен живот. Реално даренията никога не са достатъчно. Това би могло да бъде поправено, ако беше възможно да се доплаща за бъбреци - това обаче е забранено почти навсякъде по света. Точно този тип транзакции икономистът от "Станфорд" Алън Рот нарича противни транзакции - двама души може да имат желанието да извършат транзакцията, но останалата част от обществото е против, дори ако други хора не са директно увредени. Чуйте повече тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата