4+1 | За алчността на платформите за доставка на храна, неочакваната форма фалшиви новини и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Алчността на онлайн платформите за доставка на храна

Платформи като Uber Eats, Deliveroo, Just Eat и др. са изключително удобни изобретения за потребителите си - те ви разрешават да се храните на ресторант без социалния елемент да излезете от хола си. В същото време тези компании изискват високи проценти - между 30-35%, от общата покупка от ресторантите. За много заведения това е равно на или повече от маржа на печалбата от продаването на храната на място в ресторанта. Да не участваш в тези платформи обаче е загуба на публичност. Прочетете повече тук.

Фалшивите новини като най-нормални статуси

Когато някой спомене фалшивите новини, ние несъмнено си мислим за фалшиви статии от най-различни медии, които се споделят на стените на хората. Все по-често фалшивите новини обаче се проследяват до най-нормални статуси с цветен фон, постнати на нечия Facebook стена без никакви източници. Прочетете повече тук.

Дълбоките корени на модерния гняв

Когато Желязната завеса пада, списание Economist уверено заявява, че в света няма ефективна алтернатива на капитализма и либералната демокрация. Днес почти 30 години по-късно, капитализмът и либералната демокрация са под атака - от една страна заради провалите в Ирак, Афганистан и с Арабската пролет, и от друга - заради мощните популистки вълни в сърцето на Запада. Brexit, Доналд Тръмп и Марин льо Пен сами предизвикват устоите на либералната демокрация и глобалния капитализъм. Прочетете повече тук.

Изкуството и науката зад икономиката в Кеймбридж

Начинът, по който икономиката се преподава и следователно и практикува в дадена епоха, зависи от това какво се счита за цел на икономиката в даден момент. Според големия икономист Джон Мейнард Кейнс, истинският икономист трябва да бъде историк, математик, политик и философ едновременно - целенасочен и неподкупен като артист и близък до нуждите на хората като политик. Доста време разбира се е минало оттогава. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Squarespace с Антъни Касалена

През 2003 г. Антъни Касалена разработва малко приложение за създаване на уебсайтове в стаята си в студентското общежитие. Приятели го съветват да пусне уебсайт инструментите си онлайн и да започне бизнес. Днес Squarespace има над 800 служители и е оценена на над 1.7 млрд. долара. Чуйте историята на Касалена тук.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

КапиталНО

КапиталНО