Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

"Атака" е свързана с руските служби, хотелиерът Румен Чандъров ще строи комплекс в Доминикана, акцентите на "София филм фест 2019" и още

Волен Сидеров
Волен Сидеров    ©  Анелия Николова
Волен Сидеров
Волен Сидеров    ©  Анелия Николова

1. "Атака" е свързана с руските служби през фирми на съветник на Сидеров

На 19 април 2017 г. в руския търговски регистър се появява фирмата "Глобал Сервис Интернационалий". Адресът ѝ е в апартамент на първия етаж в панелен блок на ул. "Судостроительная" в южната част на Москва. Предметът на дейност - "разнообразни административно-стопански дейности" и "представителство в медиите".

Съдружници във фирмата са четирима италианци и един българин - Христо Маринов. Петдесетгодишен към онзи момент, Маринов днес е официално съветник в парламента на Волен Сидеров. През последните четири години двамата са неизменно рамо до рамо при всяко посещение на лидера на "Атака" в Москва или Крим.

2. След Слънчев бряг българският хотелиер Румен Чандъров има нов проект - комплекс в Доминикана за 160 млн. долара

След Слънчев бряг българският хотелиер Румен Чандъров има нов проект - комплекс в Доминикана. Мерките на карибския проект звучат така: инвестиция от 160 млн. долара, над 650 стаи на първа линия в популярния курорт Пунта Кана, пусков срок 2021 г., бранд - Marriott. Експериментът отнема над десет години, а финансирането е от доминиканска банка, която отпуска 100 млн. долара. Новината за проекта на веригата "Дит", която притежава хотелите "Еврика" и "Маджестик" (втория заедно с основателите на "Винпром Пещера") в Слънчев бряг, съобщи за "Капитал" Михаил Попов, изпълнителен директор на "Дит хотели". Още по темата тук.

3. Учителят, който чупи клишета или как ромът Росен Богомилов беше номиниран за евродепутат

Росен Богомилов е ром и чупи със замах всички клишета за своя етнос. Той е учител. На 28 години е заместник-директор на училище в София и е в ръководството на една от прогресивните и активни фондации за промяна на българското образование - "Заедно в час". В CV-то му има още много, но това, което го прави интересен сега, не е миналото му, а какво иска да стане след няколко месеца. Преди две седмици той беше номиниран за евродепутат от партия "Зелените" и ще бъде включен в общата листа на "Демократична България" - обединението на зелените с "Да, България" и ДСБ. Историята му четете тук.

4. Какво разбрахме от визитата на Дмитрий Медведев в София за бъдещето на газовите потоци, хъб "Балкан" и АЕЦ "Белене"

Посещенията на руски политици в София обикновено се свързват с подписването на някой гигантски проект. Този път визитата на премиера Дмитрий Медведев премина почти тихо откъм обещания, въпреки че се случи сякаш съвсем случайно точно преди отварянето на офертите за строежа на газопровода от границата с Турция до Сърбия. Струващият почти три милиарда лева проект се очаква да поеме преноса на руски газ през България и вече няколко години е в основата на цялата политика на управлението на Бойко Борисов към Русия.

Доколкото Медведев не е силният фактор в Москва, от него новини така или иначе няма как да се очакват. От друга страна обаче, Кремъл явно няма яснота за проектите. Вижте тук.

5. По-интересните заглавия и важните събития на "София филм фест 2019"

За 23-ти път месец март е запазен за добро кино. На голям екран, с млада и отворена за света публика, много често с авторите на живо преди и след прожекциите. Конкурсната програма е от 7 до 16 март, фестивалът продължава с прожекции и събития до 28-ми, с редовните издания в Пловдив, Бургас и Варна. С 98 игрални, 57 документални и 28 късометражни заглавия, с повече от 250 чуждестранни гости. С хипарския афиш наоколо (заради 50 години Уудсток) и тълпите будни млади хора пред и вътре в салоните столицата ще е за месец наистина "творчески град" на мира и киното. Селекцията на "Капитал" с акцентите на фестивала е тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата