4+1 | Как роботите ще променят хората, как журналистите от Bellingcat провеждат разследванията си и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как роботите ще променят хората

Изобретяването на печатната преса, телефона и интернета коренно променя начините, по които човечеството съхранява и предава информация. Този напредък обаче не променя фундаменталния социален капацитет на човешката раса. Според социолога Николас Кристакис от Йейл навлизането на роботи във всяка сфера на активност има потенциала да промени самия начин, по който комуникираме и концептуализираме другите. Прочетете повече тук.

Как журналистите от Bellingcat водят разследванията си

Новият документален филм "Истината в постистинния свят" проследява журналисти от международния екип на разследващата медия Bellingcat. Bellingcat станаха известни, след като разкриха самоличността на двамата руски "туристи", участвали в отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му. Филмът на Ханс Пул припомня колко много свободна информация просто си стои в интернет, стига разследващите да имат търпението и анализаторските умения да проумеят какво означават безкрайните и откъслечни късове информация. Прочетете повече тук.

Свободна воля с 11 секунди закъснение

С напредъка на неврологията свободната воля изглежда може би малко странна на изследователите. Екип от учени от Австралия са провели експеримент, в който показват, че прости избори могат да бъдат предвидени на базата на мозъчните сигнали на хората 11 секунди преди те съзнателно да са направили избора. Откритието, разбира се, трябва да бъде потвърдено от други независими изследвания, но предлага доста първична картина за това доколко изборите ни са свободни. Прочетете повече тук.

Новата надпревара за Африка

Първата надпревара за Африка се случва през 19-и век, когато Европа колонизира и разпарчетосва континента. Втората надпревара за Африка започва през студената война, когато САЩ и СССР се състезават за влияние и подкрепят различни по идеология тиранични режими. Новата надпревара за континента e за капитализация в бъдещия голям африкански пазар. Държави и корпорации ухажват африканските държави и инвестират в инфраструктура и бизнес - ако Африка изиграе картите си правилно, дори може да спечели от надпреварата този път. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Бъдещето на автономните автомобили

Непрекъснато слушаме как самоуправляващите се коли са или почти готови, или изключително далеч от реализация. Реалистично погледнато, докъде е стигнало развитието на автономните коли зависи и от гледната точка и какво дефинираме като автономия. Друга грешка, която се прави, е очакването за ясен "автономен момент", в който перфектният изцяло роботизиран модел идва на пазара - много по-реалистично е да се очаква непрекъсната дребна иновация постепенно да преобрази автомобилите и да ги прави все по-автономни. Чуйте повече в подкаста на а16z.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата