4+1 | Дали бъдещето на изкуството е в AI, за плацебото в хотелския термостат и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

AI художниците идват

Първата изложба, посветена изцяло на творби, направени от компютри, отвори врати в Челси, Ню Йорк. Изложбата "Безлицеви портрети, трансцедентни във времето" използва специфичен алгоритъм за машинно учене, наречен AICAN. Собствениците на изложбата се надяват AICAN да революционизира модерното изкуство, но също планират да продават алгоритъма на други заинтересувани играчи, докато всички са луди по машинното учене. Прочетете повече тук.

Плацебото дебне навсякъде

Животът ни е изпълнен с плацебо заради ефективността им. Копчето за затваряне на вратата на асансьора често е просто плацебо, обезболяващите хапчета са червени, тъй като хората чувстват, че те са по-силни, времето, в което ще дойде автобусът, често е само за да ви успокои. Все по-често се оказва и че термостатите в хотелските стаи не са нищо повече от плацебо. Прочетете повече тук.

"Наследствеността" на тийнейджърската бременност

Последиците от тийнейджърската бременност могат да траят с поколения. Често причините са липса на образование, бедност и лоша социална среда. Когато едно дете бъде родено в тази ситуация с майка, която още е в гимназията или не е довършила образованието си, това дете и неговите деца са в опасност от повтаряне на ситуацията - форма на социална детерминация. Прочетете повече тук.

Гиг икономиката 10 години по-късно

След основаването си през 2009 г. Uber създаде цял нов модел на работа - така наречената гиг икономика, която на теория предоставя гъвкавост и временна заетост на работниците си, докато прави живота на потребителите по-удобен. От 2009 насам бизнеси, имитиращи Uber, са събрали над 7.4 млрд. долара финансиране, но почти всеки един от тях е на загуба (както и самият Uber). Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Любов, секс и роботи

Времето и технологиите са усъвършенствали изкуствените сексуални партньори. Модерните секс роботи са разрастваща се индустрия, чиито творения изглеждат все по-човешки и имат все по-голям технически капацитет. Сега с помощта на роботиката и машинното учене някои компании обмислят начини да направят секс роботите още по-човешки. Чуйте повече тук.

Проектът "Европа говори" цели да събере хора с различни политически възгледи от цяла Европа, за да разговарят лице в лице. Ако искате да участвате, попълнете въпросника:

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата