4+1 | Чудесата на китайската статистика, за стигмата на професионалните училища и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Чудесата на китайската статистика

Двама китайски учени са публикували проучване, според което данните за ръста на китайската икономика са били раздути средно с 2% всяка година от 2008 г. насам. Така е възможно китайската икономика да е с една седма по-малка от официалните данни. Прочетете повече тук.

Стигмата да избереш занаят, а не университет

Когато университетът се смята за единствения истински път към успеха, родителите и особено по-образованите родители, се тревожат усилено, ако децата им се опитат да изберат професионално училище. Все повече млади от поколението Z избират да не ходят в университета и така навлизат в конфликт с традиционната мъдрост и родителите си. Прочетете повече тук.

Когато популярността в Instagram пречи

Лесно е да се види защо парижката улица Rue Crémieux е толкова известна в мрежата - тя е като извадена от приказка. Пастелните цветове и приказни фасади на сградите привличат хиляди туристи от целия свят към улицата и пречат на нормалните наематели. Сега живеещите там протестират и настояват да се сложи ограда, за да не бъдат тормозени постоянно от инстаграмърите. Прочетете повече тук.

Учени успяха да обърнат посоката на времето

Учени от Московския институт по физика и технологии със съдействието на свои колеги от САЩ и Швейцария са успели да обърнат посоката на времето на квантово ниво. Експериментът може да бъде оприличен на разбити билярдни топки, които сами се връщат в първоначалните си позиции, само че в този случай топките са електрони. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Мексико в битка срещу горивните пирати

Крадци някак си успяват да крадат бензин на стойност милиарди долари в Мексико. Президентът на Мексико предприема драстични мерки, за да се опита да предотврати кражбите или продаването на черно на вече откраднатия бензин. Цената на тези действия е ненавистта на мексиканските наркокартели. Чуйте повече тук.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня