Какво се случи през седмицата

ГЕРБ се отказа от идеята за данъчна амнистия на вероизповеданията, предлага разсрочване; Икономиката на Турция и е изпаднала в рецесия в края на 2018 г.; КЗК не откри монополисти на пазара за горива

Изслушването на единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов в парламентарната бюджетна комисия мина за половин час в сряда с един въпрос от депутатите и кратка презентация. В петък парламентът избра Атанасов и той положи клетва.
Изслушването на единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов в парламентарната бюджетна комисия мина за половин час в сряда с един въпрос от депутатите и кратка презентация. В петък парламентът избра Атанасов и той положи клетва.    ©  Надежда Чипева
Изслушването на единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов в парламентарната бюджетна комисия мина за половин час в сряда с един въпрос от депутатите и кратка презентация. В петък парламентът избра Атанасов и той положи клетва.
Изслушването на единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов в парламентарната бюджетна комисия мина за половин час в сряда с един въпрос от депутатите и кратка презентация. В петък парламентът избра Атанасов и той положи клетва.    ©  Надежда Чипева
3.1% е икономическият растеж в България през 2018 г., което е под очакванията във всички официални макропрогнози и отчетения темп от 3.8% през предходната година

От началото на седмицата прокуратурата започна акции срещу кметове в страната, но отрече това да има нещо общо с местните избори през октомври. В понеделник кметовете на Златица Магдалена Иванова (БСП) и на Созопол Панайот Рейзи (подкрепен от ГЕРБ) получиха обвинения за длъжностни престъпления за деяния от 2014 г. Ден по-късно в община Стрелча бе проведена акция срещу кмета Стайно Чачов (АБВ) по сигнал, че през 2016 г. е натискал служители да напуснат. В сряда говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че се очакват още акции срещу кметове, защото през последните години постъпили много сигнали.

Заради все по-засилващия се публичен скандал ГЕРБ се отказа от идеята за данъчна амнистия на вероизповеданията, която всъщност облагодетелства само мюсюлманското изповедание в България, и обяви, че ще предложи само разсрочване на над 8 млн. лева публични задължения на мюфтийството, натрупани до 31 декември 2018 г.

Протестите срещу ниското заплащане и извънредния труд на шофьорите в столичния градския транспорт ще доведат до извънредно увеличение на възнагражденията в електро- и автотранспорта. Заплатите ще нараснат от 1 април с 10% за ватманите и шофьорите на тролеи и с 24% за шофьорите на автобуси, което ще струва допълнително 5.3 млн. лв. от общинския бюджет.

Свят

САЩ публично предупредиха Германия, че американските разузнавателни агенции ще ограничат споделянето на информация с немските си партньори, ако Берлин позволи на Huawei да участва в изграждането на германската 5G мобилна мрежа. Писмото на американския посланик в Берлин Ричард Гренел е поредният опит на Вашингтон да убеди партньорите си, че работата с Huawei представлява риск за сигурността.

Икономиката на Турция и е изпаднала в рецесия в края на 2018 г., сочат данните на Статистическия институт на Турция (TÜİK). Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 2.4% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходното. Това е второ поредно намаление на тримесечна база (през третото беше 1.6%), което означава, че икономиката е навлязла в рецесия за пръв път от 2009 г. насам, когато беше отчетено свиване от 4.7%. Новината идва преди предстоящите този месец местни избори.

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили подновиха офанзивата срещу последната територия на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Източна Сирия. Хиляди хора, много от които съпругите и децата на бойци от терористичната групировка, напускат селището Багуз, което доведе до неколкократно отлагане на операцията. Около 3000 джихадисти и техните семейства са се предали през последните 24 часа.

Икономика

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не откри монополисти на пазара за горива, показва последният секторен анализ на регулатора. Проблемите, които документът посочва, са вече известни - складовете за горива не достигат, скъпа инвестиция са, бюрокрацията е голяма. Наченки на нарушения в производители и търговци няма. Проверката започна през ноември 2018 г., когато КЗК се самосезира. Очакванията бяха, че анализът ще посочи как да се намали влиянието на пазарния лидер "Лукойл България", но препоръките са насочени към нормативни промени, които да утежнят достъпа до складове и изсветляване на сектора.

Акция на митниците не откри нови едри нарушители сред производителите на алкохол. Започналите в края на 2018 г. планови проверки на общо 41 данъчни склада с предмет на дейност производство на етилов алкохол и дестилати доведоха до запечатване на инсталации във винпроми в Карнобат, Поморие и Славянци. Установени са някои нередности като кранове с различен дебит, затапвания на места, намиращи се преди средство за измерване и контрол, повредени уреди.

България е изнесла машини за над 12 млрд. лв. през 2018 г., като 9.5 млрд. лв. са продадени в ЕС. Сред двигателите на ръста от над 9% за годината са по-високите продажби на трансформатори, конзоли, машини за обработка на информация и електрически велосипеди. Като цяло износът през 2018 г. нараства с 1.2%, което се дължи на увеличение на експорта към ЕС с 9.1% до 37.7 млрд. лв., а експортът към трети страни намалява с 12.5% до 17.5 млрд. лв.

Бизнес

Уникредит Булбанк ще изплати цялата си 430 млн. лв. печалба за 2018 г. като дивидент, става ясно от покана за общо събрание на акционерите на 9 април. На практика почти цялата сума ще отиде за италианската Unicredit, която притежава 99.45% от капитала. Останалите 2.5 млн. лв. се полагат на миноритарни акционери, които държат над 1.5 млн. акции. Така Уникредит Булбанк затвърждава политиката си от последните няколко години да разпределя цялата си печалба.

"Спарки Елтос", "Спарки" и "Спарки груп" са изправени пред фалит. Искове за откриване на производства по несъстоятелност на ловешкия производител на инструменти и русенския машиностроителен завод са заведени от Уникредит Булбанк. Но най-големият кредитор на трите дружества е ББР. "Спарки Елтос" дължи на ББР 37 млн. лв. и има краткосрочни задължения към Уникредит Булбанк за 6.5 млн. лв. Русенското "Спарки" пък има текущи задължения по банкови кредити за близо 19 млн. лв.

Сделки и проекти

"Фантастико" инвестира 24 млн. лв. в нов супермаркет в София. Новият обект се намира близо до работещ денонощен магазин на веригата, който сега затвори за реконструкция. След обновяването му в него ще се помещават аптека, химическо чистене, оптика, магазин за битова техника "Зора" и др. Откриването на обекта е предвидено за лятото, като така ще се заформи мини търговски център. До края на годината търговската верига планира да открие още три магазина – в София, Банкя и Перник.

Услугата за споделена мобилност Spark добавя още 170 електромобила към автопарка си в София. Новите коли са Hyundai KONA, като първите 20 вече са пуснати и могат да се наемат през приложението, а останалите ще бъдат доставени до средата на тази година. Предимството им е, че имат голям пробег - от 300 км, което ги прави подходящи и за пътувания през почивните дни. Така общият брой на автомобилите на Spark ще достигне 300.

Acibadem се отказа да продава болниците в България. През февруари турският основен акционер в болничната верига "Аджибадем Сити клиник" предостави на заинтересовани купувачи финансова информация и проектодоговор за българския бизнес. Сега обаче плановете за продажба се прекратяват, защото икономическата обстановка в Турция се подобрява и няма нужда от набавяне на кеш чрез подобна сделка.

Американската компания Enersys закрива производството на батерии за подводници в Търговище до края на годината. Ръководството на компанията счита, че бъдещото търсене на батерии за подводници няма да е достатъчно високо, за да оправдае по-нататъшната работа на предприятието предвид големия брой конкуренти на пазара. EnerSys планира да продаде или прехвърли завода и евентуално оборудването на други страни.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата