Испански топ готвачи ще са сред лекторите на "Ресторант на годината"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Испански топ готвачи ще са сред лекторите на "Ресторант на годината"

От ляво надясно, горен ред: Фернандо Паласио, Адриан Леонели, Джорди Морера Сизар; Долен ред: Виктор Мартин, Митко Шопов, Цветан Димитров

Испански топ готвачи ще са сред лекторите на "Ресторант на годината"

Представители на една от нaй-престижните кулинарни академии в света - Basque Culinary Center, идват за пръв път в България, за да споделят знанията си

1668 прочитания

От ляво надясно, горен ред: Фернандо Паласио, Адриан Леонели, Джорди Морера Сизар; Долен ред: Виктор Мартин, Митко Шопов, Цветан Димитров


Ако сте професионалист от кулинарния бранш или искате да се ориентирате към такава кариера, ако сте страстни любители кулинари или пък ценители гурмани, вече е ясно къде ще бъдете от 10:30 до 14 ч на 31 март: Мястото е Sofia Event Center на мол Paradise, a събитието е лекторската програма на конкурса "Ресторант на годината AcquaPanna & S.Pellegrino", организиран за 18-и пореден път от сп. "Бакхус".

Тази година специално за събитието за пръв път в България ще пристигнат представители на една от най-престижните кулинарни академии в света - Basque Culinary Center, за да споделят знанията си. Те ще се постараят да отговорят на въпроси като защо в Баския регион има най-много ресторанти със звезди "Мишлен" и какво прави Basque Culinary Center една от най-добрите академии в света; как от най-обикновен ориз, можеш да направиш ястие за ресторант със звезда "Мишлен"; защо тенденцията за нискотемпературното готвене е заляла света; кой е истинският хамон.

В борда на директорите на Basque Culinary Center членуват най-успелите и прогресивни готвачи в света като Феран Адриа, Масимо Ботура (Osteria Francescana, Модена, Италия), Рене Редзепи (Noma, Копенхаген, Дания), Гастон Акурио (Astrid & Gastón, Лима, Перу), Юкио Хатори (Hattori Nutrition College, Токио, Япония), Мишел Бра (Bras, Лайол, Франция), Алекс Атала (D.O.M., Сао Пауло, Бразилия), Хестън Блументал (The Fat Duck, Брей, Великобритания), Дан Барбър (Blue Hill, Ню Йорк, САЩ) и други световноизвестни имена.

Академията е оставила голям отпечатък върху развитието на Испанската кулинария и Баският регион не случайно е отличен с най-много ресторанти наградени със звезди "Мишлен", събрани на едно място.

Специално за събитието на 31 март пристигат двама професори по модерна гастрономия и иновации на BCC. Техният мастърклас ще е с демонстрация пред гостите и ще е на тема "Кулинарни иновации, вдъхновени от Баските". Фернандо Паласио е работил в знаменити ресторанти в Испания като Mugaritz (2 звезди) и Diverxo (3 звезди). По-късно специализира в отделите за "Иновации и развитие" на Mugaritz и Баския кулинарен център, където работи и до днес като изследовател и професор. Ще му партнира Адриан Леонели, доцент и преподавател по гастрономия в BCC.

Панелът ще продължи със специален гост-готвач Джорди Морера Сизар, който пристига специално от Валенсия за събитието. Джорди има дългогодишен професионален опит като шеф-готвач на успешни световни ресторанти. Днес той е международен консултант по изготвяне на менюта и главен рецептолог на премиум веригата супермаркети в Испания "Меркадона". Неговата лекция ще се фокусира върху готвенето на ниска температура, което се откроява като водеща тенденция и се развива в посока да се замени вакуумното готвене.

Следващият лектор е Виктор Мартин, главен готвач и собственик на наградения за миналата година ресторант със звезда "Мишлен" TRIGO. Ресторантът се намира във Валядолид, бързо развиващ се регион за винен и гурме туризъм. Виктор пристига за пръв път в България под егидата на испанското посолство в София, за да сподели с публиката как с необикновени технологии могат да се обработват обикновени продукти, така че крайният резултат да е впечатляващ дори за най-изисканото небце.

Мастъркласовете ще продължат с Митко Шопов, собственик на кулинарно училище Food Connection, който ще ни разкрие тайната на истинския хамон и как да го разпознаваме и ще завършат с Цветан Димитров, който ще покаже интересни и забравени български продукти, начини на приготвяне и изплували от миналото традиции в храненето като част от съвместния му проект с ресторант "Космос" - "Единение", който има за цел да съхрани и превърне в достъпно българското кулинарно наследство.

По време на целия панел ще има осигурен симултанен превод на български език. Класовете се продават с предварително запазване на места на bacchus.bg/top, започват от 10:30 ч. и приключват в 14:00 ч. Цялата програма и още информация може да откриете на сайта на събитието: bacchus.bg/top

Ако сте професионалист от кулинарния бранш или искате да се ориентирате към такава кариера, ако сте страстни любители кулинари или пък ценители гурмани, вече е ясно къде ще бъдете от 10:30 до 14 ч на 31 март: Мястото е Sofia Event Center на мол Paradise, a събитието е лекторската програма на конкурса "Ресторант на годината AcquaPanna & S.Pellegrino", организиран за 18-и пореден път от сп. "Бакхус".

Тази година специално за събитието за пръв път в България ще пристигнат представители на една от най-престижните кулинарни академии в света - Basque Culinary Center, за да споделят знанията си. Те ще се постараят да отговорят на въпроси като защо в Баския регион има най-много ресторанти със звезди "Мишлен" и какво прави Basque Culinary Center една от най-добрите академии в света; как от най-обикновен ориз, можеш да направиш ястие за ресторант със звезда "Мишлен"; защо тенденцията за нискотемпературното готвене е заляла света; кой е истинският хамон.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK