Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Прокуратурата в Холандия разследва терористичен мотив зад нападението в трамвай в Утрехт, при което загинаха трима души. Основен заподозрян е задържаният 37-годишен Гьокмен Танъш

Какво се случи през седмицата

Президентът насрочи изборите за европейски парламент за 26 май, избрана е новата ЦИК; ЕНП замрази членството на Виктор Орбан и неговата "Фидес"; София се е изкачила за една година с 29 позиции в списъка на най-скъпите за живеене градове в света

1518 прочитания

Прокуратурата в Холандия разследва терористичен мотив зад нападението в трамвай в Утрехт, при което загинаха трима души. Основен заподозрян е задържаният 37-годишен Гьокмен Танъш

© Reuters


5.1% е ръстът на разходите за труд на компаниите в България през четвъртото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Евростат. Това е най-слабият темп от третото тримесечие на 2013 г.

Президентът насрочи изборите за европейски парламент за 26 май, а парламентът избра в сряда ръководството на новата Централната избирателна комисия. Председател ще е бившият конституционен съдия Стефка Стоева, предложена от ГЕРБ, зам.-председатели - Силва Дюкенджиева (БСП), доц. Таня Йосифова ("Обединени патриоти") и Кристина Цанкова-Стефанова ("Воля"), секретар - Севинч Солакова (ДПС). Останалите членове на ЦИК се назначават от президента по предложение на партиите.

ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите европейски избори през май. Лидерите на двете партии Бойко Борисов и Румен Христов се договориха, че СДС ще получи две места в листата, като на избираемо място ще бъде Владимир Кисьов. "Демократична България" прекрати преговорите със СДС за евровота заради тази колаборация с ГЕРБ.

Частен съдебен изпълните е обявил за продажба къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал "Бояна" с начална цена от близо 6 млн. лв. Баневи са подсъдими за организирана престъпна група за укриване на данъци и пране на пари и са в ареста от края на 2018 г.

БСП атакува пред Конституционния съд промените в Закона за защита на личните данни, с които се създава възможност за държавна цензура на журналистическото, литературното и академичното изразяване.

Свят

ЕС ще се съгласи на кратко отлагане на Brexit само ако британските депутати одобрят настоящата сделка за напускането на съюза следващата седмица. Това е казал на премиера Тереза Мей председателят на Европейския съвет Доналд Туск, според когото удължаването, поискано от Мей в сряда, е възможно при тези условия. Британският премиер писа до Туск с искане за отлагане на Brexit до 30 юни, посочвайки, че ще й трябва още време, за да прокара сделката си през парламента.
Трибуналът на ООН отхвърли обжалването на присъдата за геноцида в Сребреница на бившия лидер на босненските сърби Радован Караджич и я увеличи до доживотна
Източник: Reuters

Европейската народна партия замрази членството на Виктор Орбан и неговата "Фидес" заради провежданата антиевропейска кампания. Това означава, че унгарската партия няма да участва в партийните заседания, няма да има право на глас и няма да излъчва кандидати за партийни постове. Ще бъде създадена комисия, която ще следи дейността на формацията и ще препоръча последващи действия.

Столицата на Казахстан – Астана, ще бъде преименувана на Нурсултан в чест на лидера Нурсултан Назарбаев, който подаде оставка след почти 30 години на власт. 78-годишният Назарбаев не напуска властта изцяло - наследникът му Касим-Жомарт Токаев ще продължи да се съобразява с мнението му за важни решения. Дъщеря му Дарига Назарбаева пък става председател на горната камара на парламента, което е втората най-важна позиция в страната.

Прокуратурата в Холандия разследва терористичен мотив зад нападението в трамвай в Утрехт, при което загинаха трима души. Основен заподозрян е задържаният 37-годишен Гьокмен Танъш
Източник: Reuters

Икономика

Работната сила в България, която включва работещи и търсещи заетост, се е свила с 31.2 хил. души през 2018 г. за година, показват данните на НСИ. Спадът идва от хората между 15 и 44 г., които намаляват с близо 54 хил., докато броят на икономически активните над 45-годишна възраст расте. Причината е, че населението в работоспособна възраст намалява, като НСИ е засякъл, че 21.7 хиляди души са останали извън пазара на труда заради напреднала възраст, обучение или по семейни причини. Коефициентът на заетост достига нов рекорд – 67.7% от работната сила, което е с 0.8 пункта над дела от предходната година. Броят на безработните продължава да намалява – през 2018 г. без работа са били 173.3 хил. души, което е с 33.6 хил. по-малко от предходната година.

София се е изкачила за една година с 29 позиции в списъка на най-скъпите за живеене градове в света, сочи новият доклад Worldwide Cost of Living 2019 на Economist Intelligence Unit (EIU). Столицата на България заема 90-о място и второ по темпове на поскъпване на живота. Класацията се основава на разходите за живот, като обхваща цените на над 400 продукта и услуги - храна, напитки, облекло, домакински уреди, козметика, наеми на жилища, транспорт, режийни разходи, такси на частни училища и домашни помощници, както и колко струват стандартно посещение в ресторант, кино, театър. На първо място в класацията са три града – Париж, Сингапур и Хонконг.

Столичната община е в последната фаза на избор на изпълнители за най-голямата си строителна поръчка – ремонт на улици за общо 117 млн. лв. без ДДС през следващите четири години. В нея столицата е разделена на седем зони и за тях бяха подадени 22 оферти, като девет от кандидатите бяха отстранени на етап технически изисквания. В търга са останали компании, от чиято работа общината уж е недоволна, като например "Виа конструкт груп", която е свързана с "Джи Пи груп", която ремонтираше ул. "Граф Игнатиев". В поддържането най-вероятно ще останат досегашните "Трейс груп холд", "ГБС Инфраструктурно строителство" и пернишката ДЛВ. За пръв път в ремонтите на зоните влизат "Хидрострой" и пернишката "Нивел строй".

Европейската комисия глоби за трети път оглавявания от Сундар Пичай американски гигант Google заради антиконкурентни мерки между 2006 и 2016 г. спрямо други търсачки. Глобата е на стойност 1.5 млрд. евро. Предишната санкция беше през 2018 г. - 4.6 млрд. евро заради монополното положение на Android сред смартфоните и 2.4 млрд. евро през 2017 г. заради избутване надолу на резултатите на конкуренти в онлайн пазаруването.
Източник: Reuters

Бизнес

Канадската компания Dundee Precious Metals произведе първото количество златен концентрат от находището край Крумовград след преработката на 650 тона руда. Проектът за новото находище датира от 2010 г. и това е първия нов рудник в България след 1989 г. Инвестицията в него е 165 млн. долара, като комплексът включва освен открит рудник и обогатителна фабрика, интегрирано съоръжение за съхранение на минни отпадъци (вместо хвостохранилище), както и други помощни съоръжения. Работещите в местното дружество вече са 234 души.

Собственикът на "Гранд хотел България" Мирослав Печев се е отказал от идеята да надстрои последните два етажа на хотела, но остава планът за изграждане на нова пететажна част откъм ул. "Аксаков", става ясно от одобрения от главния архитект на София работен устройствен план. Фасадата на едноетажната сграда на ъгъла ще бъде запазена, ще има и подземни гаражи на две нива. Празното пространство между Софийската филхармония, ББР и улицата е съществувало като част от хотела, но е било разрушено.

Сделки и проекти

"Доверие обединен холдинг" вече е собственик на втората по големина молдовска банка Moldindconbank. Прехвърлянето на пакета е на цена 239.5 молдовски леи за акция, или малко над 39 млн. евро за 63.89% от капитала на банката. Кредитната институция е със системно значение, има 19% пазарен дял, лидер е в картовия бизнес, има клонова мрежа от 194 офиса и клиентска база от 720 хил. потребители.

"Синергон холдинг" купува бизнеса на "Ви газ България", става ясно от искане за разрешаване на концентрация, подадено в Комисията за защита на конкуренцията. Купувачът "Синергон холдинг", който се търгува на борсата, е наследник на приватизационния "Петрол фонд" със съучредител Бедо Доганян. В портфолиото му са търговецът на газ и строителни материали "Топливо" и "Синергон петролеум", а "Ви газ" и преди се свързваше с холдинга неформално.

Канадската Velocity Minerals е придобила 70% от златодобивния проект "Розино" в Югоизточна България чрез споразумение с партньора си "Горубсо - Кърджали". Канадската компания обяви, че е получила инвестиция от общо 9 млн. канадски долара от Atlantic Gold Corporation, като средствата ще се използват за финансиране на проекта.

"Еврохолд България" обяви план да набере до 156 млн. лв. чрез увеличение на капитала с емисия привилегировaни акции с цел да намали задлъжнялостта си. Новите акции ще бъдат с номинал 1 лв. и емисионна цена 1.95 лв., като повече детайли ще има в проспекта, който тепърва ще бъде изготвян от дъщерния на холдинга инвестиционен посредник "Евро финанс" и подлежи на одобрение от КФН.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, придружена от главния архитект Здравко Здравков, провери как се изпълнява ремонтът на градинката срещу Софийския университет и демонстрира готовност да налага санкции за некачествена работа
Фотограф: Велко Ангелов
5.1% е ръстът на разходите за труд на компаниите в България през четвъртото тримесечие на 2018 г., сочат данни на Евростат. Това е най-слабият темп от третото тримесечие на 2013 г.

Президентът насрочи изборите за европейски парламент за 26 май, а парламентът избра в сряда ръководството на новата Централната избирателна комисия. Председател ще е бившият конституционен съдия Стефка Стоева, предложена от ГЕРБ, зам.-председатели - Силва Дюкенджиева (БСП), доц. Таня Йосифова ("Обединени патриоти") и Кристина Цанкова-Стефанова ("Воля"), секретар - Севинч Солакова (ДПС). Останалите членове на ЦИК се назначават от президента по предложение на партиите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Я да видим кой рекламира

Я да видим кой рекламира

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK