Какво се случи през седмицата

Цветан Цветанов напуска парламента, но остава зам.-председател и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ; Тереза Мей обеща да подаде оставка срещу подкрепа за сделката й за Brexit; Fitch повишава перспективата за България от стабилна на положителна

В търсене на единна европейска позиция относно нарастващото влияние на Пекин френският президент Макрон покани германския канцлер Меркел и председателя на ЕК Юнкер на разговори с китайския лидер Си в Париж
В търсене на единна европейска позиция относно нарастващото влияние на Пекин френският президент Макрон покани германския канцлер Меркел и председателя на ЕК Юнкер на разговори с китайския лидер Си в Париж    ©  Reuters
В търсене на единна европейска позиция относно нарастващото влияние на Пекин френският президент Макрон покани германския канцлер Меркел и председателя на ЕК Юнкер на разговори с китайския лидер Си в Париж
В търсене на единна европейска позиция относно нарастващото влияние на Пекин френският президент Макрон покани германския канцлер Меркел и председателя на ЕК Юнкер на разговори с китайския лидер Си в Париж    ©  Reuters
42 % от компаниите в българския ИКТ сектор изпитват трудности при запълването на свободни позиции през 2017 г., показват данни на Евростат. За справка, това е относително малък дял, като средното за ЕС е 53%.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че напуска парламента заради скандала с апартаментите на властта, започнал от него. Той обаче запазва позициите си на зам.-председател на ГЕРБ и шеф на предизборния й щаб. Преди него заради същия скандал оставки от постовете си подадоха правосъдният министър Цецка Цачева, зам.-министрите на спорта Ваня Колева и на енергетиката Красимир Първанов.

Ловешкият адвокат Матей Матев е новият председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Той бе определен с решение на кабинета, след като досегашният титуляр Радослав Миленков бе издигнат за подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор". Матев е приеман за близък до скандалния адвокат Момчил Мондешки, станал известен покрай скандалния разговор между него и съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова за интригите в съдебната система.

Парламентарното мнозинство окончателно върна предишните прагове на преференциите за изборите - 7% от гласовете за местни и парламентарни избори и 5% на изборите за Европейски парламент. Това става, след като с предходните промени в Изборния кодекс преди месец ГЕРБ и ДПС завишиха прага за преференциите толкова много, че на практика ги обезсмислиха, а след това отхвърлиха ветото на президента.

Свят

Британският премиер Тереза Мей обеща на консервативните депутати да подаде оставка, ако подкрепят сделката й за Brexit. И допълни, че е наясно, че твърдите брекзитъри не искат тя да ръководи следващата фаза на преговорите по напускането на ЕС и затова няма да им пречи. Мей обаче не посочи конкретна дата за слизането от поста. Това идва на фона на гласуването на британските депутати да изземат дневния ред за Brexit чрез серия тестови вотове за алтернативни опции.

Специалният разследващ потенциалната връзка между Русия и кампанията на Доналд Тръмп за президент Робърт Мюлър не е открил доказателства за подобни отношения. Сега Тръмп вероятно ще продължи да бъде обект на разследвания от страна на Камарата на представителите в Конгреса, която се контролира от Демократическата партия. Но за него най-важното е, че ще може да започне реалната кампания по преизбирането му като президент през 2020 г.

Борбата на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) в Сирия не е свършила, въпреки че групировката вече не контролира територия. Това заяви американският представител за Сирия Джим Джефри. И допълни, че джихадистите са загубили последната си сирийска база след финалната операция срещу Багуз, но битката с тях ще продължи и ограничени сили на САЩ ще останат в Сирия, за да помагат.

Икономика

Fitch повишава перспективата за България от стабилна на положителна. Определящ фактор за оценката на международната рейтингова агенция са ангажиментите, поети от българското правителство за включване на страната към европейския Банков съюз и валутния механизъм ERM II. Експертите на Fitch оставят без промяна цялостния рейтинг на България - на ВВВ в чуждестранна и местна валута, но отбелязват, че по-нататъшни развития по пътя към еврото могат да повишат оценката.

НАП ще разсрочи неплатените данъци на тютюнопроизводителите през последните пет години. Става въпрос за сума между 40 и 45 млн. лв., съобщи на "Капитал" председателят на "Националната асоциация на тютюнопроизводителите – 2010" Цветан Филев. Той отбелязва, че до 2014 г. националните субсидии не са се облагали с данъци и заради незнанието голяма част от тютюнопроизводителите не са ги декларирали. Реално субсидиите се облагат от 2010 г., но при тютюна е имало забавяне в плащанията и първите суми по новия ред са дошли 2015 г.

Новите изисквания за касовите бележки при горивата се отлагат за октомври. Става въпрос за задължението на бензиностанциите да започнат да показват данни за размера на ДДС, акциз, покупна и продажна цена на горивата във всеки фискален бон. Новите изисквания трябваше да влязат в сила от 1 април, но по предложение на НАП срокът се удължава до края на септември. Идеята за новите касови бележки дойде през есента на 2018 г. като опит за туширане на общественото напрежение заради високите цени на горивата тогава.

Бизнес

Държавата и фермерите ще финансират борбата с градушките. Тази седмица Комисията по земеделието и храните прие на първо четене законопроект, според който настоящата агенция по градушките ще се превърне в държавно предприятие, финансирано от частния сектор и по-точно - фермерите. За целта земеделските производители ще плащат годишна такса от 0.75 лв. за всеки декар земя, която е допустима за подпомагане по европейските фондове (с изключение на ливади и пасища). Сумата ще бъде внасяна ежегодно до края на октомври.

Собственикът на bTV Central European Media Enterprises (CME) разглежда опции да се продаде изцяло или на части. Според официалното съобщение групата е започнала процес за проучване и оценка на потенциални стратегически алтернативи, включително евентуална продажба. От компанията твърдят, че не са определени срокове и няма да се разкрива още информация на този етап. Най-големият акционер в CME - американският телекомуникационен гигант AT&T, подкрепя плана на компанията.

Сделки и проекти

Shell започва търсенето на нефт и газ край Бургас на 1 април. Инвестицията в проучването и сондажа на находище в блок "1-14 Хан Кубрат" ще е между 50 и 150 млн. долара. Сондажната дейност ще продължи 90 дни и ще се проведе на дълбочина 1300 метра, на разстояние 80 км от бреговата ивица южно от Бургас. Ако има оправдани залежи, добивът няма да започне по-рано от 2025 г.

"Кауфланд България" инвестира над 64 млн. лв. в разширение на складовата си база в Индустриална зона "Раковски" край Пловдив. Така общата складова площ на веригата става 359 хил. кв. метра. Новият склад е за нехранителни продукти – кухненски уреди, домашен текстил, облекла, канцеларски материали, автоаксесоари и др. Досегашните инвестиции на веригата в логистичния център надхвърлят 233 млн. лв., а заетите в него общо са 600.

Продажбата на собственика на ски фабриката в Чепеларе ще приключи до няколко седмици. Сегашните притежатели на 94.98% от акциите на финландския производител на спортни стоки Amer Sports са приели офертата на китайския консорциум Mascot Bidco за 40 евро на акция. Финализирането на сделката и заплащането на цената се очаква да стане на 29 март, се посочва в съобщението.

Uber купи дубайския си конкурент Careem в сделка за 3.1 млрд. долара. Careem ще e дъщерно дружество на американската компания за споделени пътувания, опериращо като независима компания под марката Careem и водена от основателите на компанията. Очаква се сделката да приключи през първото тримесечие на 2020 г., съобщават от Uber.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата