Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Какво се случи през седмицата

По време на среща с руския президент Владимир Путин в Сочи американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон няма да позволи намеса в президентските избори на САЩ през 2020 г.

Какво се случи през седмицата

Десислава Танева пое поста на министър на земеделието след оставката на Румен Порожанов; Матео Салвини заяви, че фискалните правила на ЕС изцеждат континента; Volkswagen отложи решението къде да изгради новия си автомобилен завод в Източна Европа

2142 прочитания

По време на среща с руския президент Владимир Путин в Сочи американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че Вашингтон няма да позволи намеса в президентските избори на САЩ през 2020 г.

© Reuters


8.9 % е ръстът в износа на България през първото тримесечие на годината, сочат данни на НСИ

Десислава Танева пое поста на министър на земеделието, след като досегашният титуляр Румен Порожанов най-после подаде оставка в контекста на множеството скандали около злоупотреби с пари от еврофондовете, кадрови чадър върху дискредитирани кадри и проблеми с имуществената му декларация. Танева обяви, че ще направи промени в политическия кабинет на министерството, както и че ще освободи зам.-директора на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, уличена, че рекламира къща за гости. На 1 май Мизова подаде оставка, но уволнението й се забави по вина на Порожанов.

Педиатрите от Специализираната детска болница "Професор Иван Митев" ще получат допълнително финансиране от 1.7 млн. лв. за лечение на пациентите и за увеличение на заплатите след решение на правителството в сряда. Преди това педиатрите протестираха близо месец заради мизерните условия на работа, а миналата седмица заплашиха с колективни оставки и спиране на плановия прием. Това принуди премиера Борисов да приложи отработения механизъм за решаване на конфликти и във вторник лично обеща на медиците, че правителството ще отпусне пари.

Президентът Румен Радев започна в понеделник серия от срещи за критериите за предстоящия избор на нов главен прокурор. Първата среща бе с настоящия главен прокурор Сотир Цацаров.
Фотограф: Анелия Николова

Главният прокурор Сотир Цацаров освободи един от петимата си заместници - Пенка Богданова, която е преназначена като прокурор във Върховната касационна прокуратура. Мотивът за освобождаването на Богданова, обявен от Цацаров, е "възникнала липса на усилия да работи с административния ръководител", т.е. с него, както и принципно лоша комуникация в рамките на ръководния екип.

Свят

Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че фискалните правила на ЕС изцеждат континента. "Ако има европейски правила, които уморяват от глад съюза, те трябва да бъдат променени", посочва той. Коментарът му идва ден след като стресира международните финансови пазари с изказването, че правителството е готово да наруши ограниченията на ЕС за бюджетния дефицит и прекомерния дълг.

САЩ настояват ЕС да преразгледа плановете си за военен съюз, тъй като той би довел до изключването на американски компании от договори за доставка на оръжия и би подкопал НАТО. Това се казва в писмо, изпратено от двама високопоставени служители в администрацията на президента Доналд Тръмп до върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Американският щат Алабама прие закон срещу абортите, който ги забранява дори когато става въпрос за изнасилване или кръвосмешение. Очаква се мярката да бъде оспорена в съда
Източник: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че може да се съобрази с натиска от някои европейски страни, които призовават за нетно неутрални емисии на парникови газове до 2050 г. Тя ще представи пред кабинета си предложенията на група от осем държави, водени от Франция, които искат по-амбициозни действия в борбата с климатичните промени. Министрите ще обсъдят дали е възможно да се постигнат нетно неутрални емисии с помощта на редица механизми, сред които компенсаторни мерки като залесяване и улавяне на въглероден диоксид.

Икономика

Германският производител Volkswagen отложи вземането на решение къде да изгради новия си автомобилен завод в Източна Европа. По неофициална информация България се конкурира с Турция на финалната права за инвестицията. Тя се очаква да бъде от порядъка на 1.4 млрд. евро и да отвори около 5000 директни работни места. Самият завод трябва да отвори през 2022 г. Следващата възможна дата за окончателен избор ще е през есента.

Общо 63 оферти бяха подадени в шестте обществени поръчки на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за поддържане на републиканската пътна мрежа в следващите 5 години. Бюджетът им е 474 млн. лв., като е разпределен между шестте района в страната - Северозападен, Северен Централен, Североизточен, Югозападен, Южен Централен и Югоизточен. От големите строители отсъстват само "Джи Пи груп" и "Главболгарстрой". През лятото се очаква да бъдат обявени и ценовите предложения на кандидатите.

Частни имоти вече ще могат да се отчуждават експресно не само за магистрали и електропроводи, но и за индустриални зони и технологични паркове. Такива зони вече ще могат да бъдат определяни за национални обекти с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на икономиката, а съдът е задължен да се произнася в седемдневен срок, а не до 1 месец, както досега, по искане за предварително изпълнение на актове за отчуждаване. Промяната се въведе с поправки в Закона за държавната собственост.

Шестата продажба на най-големия телеком в България - БТК, е задвижена с наемането на компанията Lazard за консултант. Оферти ще се събират през есента, а кой ще купи компанията от бизнесмена Спас Русев и руската VTB, ще стане ясно догодина.
Фотограф: Цветелина Белутова

Бизнес

Въвеждането на тол-система ще оскъпи горивата с 3-4 стотинки на литър, тъй като цистерните също ще заплащат новите тол-такси. В момента един товарен камион евро 4, 5 или 6, който превозва 30 хил. литра гориво, ще трябва да плати между 65 и 94 ст. на километър при преминаване по път с тол-такса. Сега компаниите заплащат за превоз 1.80 - 1.90 лв. на километър. Към тях ще се добави новата тол-такса, която ще се плаща на държавата, без значение дали камионът пътува пълен или празен.

Нова мегаагенция ще отговаря за държавните компании. Тя ще обедини Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) и Българската агенцията за инвестиции (БАИ) и ще е на подчинение на Министерския съвет. Засега държавните компании ще останат под контрола на министерствата по ресори, а мегаагенцията ще изготвя правилата, по които ще се избира мениджмънтът им. Целта е да се подобри управлението на държавните фирми.

Сделки и проекти

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Пощенска банка да придобие Банка Пиреос България, с което е преодоляно и последното препятствие пред създаването на четвъртия по големина играч на банковия пазар в България. Сделката за 75 млн. евро бе договорена още през ноември миналата година. Очакванията са финализирането на сделката да стане факт до средата на годината, с което да се пристъпи към сливане на двете институции.

Гръцката J&P Avax ще строи газовата връзка с Гърция за 145 млн. евро. Друга гръцка фирма бе избрана да доставя тръбите. Строителство се очаква да започне до седмици, като срокът за изпълнението на проекта е 18 месеца. По-голямата част от трасето на междусистемната връзка е на българска територия, а почти цялото финансиране е осигурено с помощта на българската държава.

Пловдивският производител на препарати за растителна защита "Агрия" ще придобие две компании, които търгуват с такива продукти. Това са българската "Кампо 2007", а другата е регистрираната в Лихтенщайн Zenith Crop Sciences, която не работи на българския пазар. Голяма част от продажбите на "Агрия" са извън страната, като по-големи нейни пазари са Китай, Виетнам, САЩ, Испания.

Софтуерната Experian премести софийския си екип в девететажната Space Tower на бул. "Цариградско шосе". Така работещите в компанията вече над хиляда служители ще работят в нов център. Сред удобствата са 89 подземни паркоместа, стоянки за велосипеди, станции за зареждане на електрически автомобили, библиотека, спортна зала, център за иновации.

Производителят на софтуер за видеонаблюдение Milestone Systems отвори нов офис в София, в който ще работят 150 служители. Той се намира в жк "София парк" и в него се помещава екипът, осигуряващ денонощна поддръжка и мониторинга на цялата инфраструктура на Milestone. Базираната в Копенхаген компания има 658 служители в 22 страни по света и през последните години интензивно се разраства.
8.9 % е ръстът в износа на България през първото тримесечие на годината, сочат данни на НСИ

Десислава Танева пое поста на министър на земеделието, след като досегашният титуляр Румен Порожанов най-после подаде оставка в контекста на множеството скандали около злоупотреби с пари от еврофондовете, кадрови чадър върху дискредитирани кадри и проблеми с имуществената му декларация. Танева обяви, че ще направи промени в политическия кабинет на министерството, както и че ще освободи зам.-директора на фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, уличена, че рекламира къща за гости. На 1 май Мизова подаде оставка, но уволнението й се забави по вина на Порожанов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

KапиталНО

KапиталНО

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK