Какво се случи през седмицата

КПКОНПИ е предявила иск срещу Емилиян Гебрев и сина му за отнемане на имущество за над 13.3 млн. лева; Унгария е обвинена в широко разпространени нарушения на човешките права; Поканата за инвеститори в АЕЦ "Белене" отново се отлага

Правителството на гръцкия премиер Ципрас намали ДДС върху продукти и услуги. Данъкът върху основните хранителни продукти стана 13% от 24%, а върху енергийните услуги - 6% от 13%
Правителството на гръцкия премиер Ципрас намали ДДС върху продукти и услуги. Данъкът върху основните хранителни продукти стана 13% от 24%, а върху енергийните услуги - 6% от 13%    ©  Reuters
Правителството на гръцкия премиер Ципрас намали ДДС върху продукти и услуги. Данъкът върху основните хранителни продукти стана 13% от 24%, а върху енергийните услуги - 6% от 13%
Правителството на гръцкия премиер Ципрас намали ДДС върху продукти и услуги. Данъкът върху основните хранителни продукти стана 13% от 24%, а върху енергийните услуги - 6% от 13%    ©  Reuters
217 млн. евро са чуждите инвестиции в българската индустрия през първото тримесечие, показват предварителните данни на Българската народна банка

Антикорупционната комисия е предявила иск срещу бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му за отнемане на имущество за над 13.300 млн. лева - имоти, пари по банкови сметки, акции и дялове на Гебреви, без това да засяга дружествата "Емко" и "Дунарит". Срещу Гебрев има дело за пране на пари, по повод на което е започнала и имотната проверка на Гебреви.

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени становището на екоминистъра Нено Димов по екооценката на проект за промени в Общия устройствен план на община Приморско. Според съда не са взети предвид всички екологични проблеми на различно ниво, включително в защитените зони, каквито на тази територия са много - Ропотамо, дюни ММЦ, дюни Перла и др. Решението подлежи на обжалване пред 5-членен състав на съда.

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова потвърди във вторник пред сайта EUElectionsBulgaria позицията си, че не е вероятно мониторингът върху България да бъде отменен от този състав на еврокомисията. Същото тя заяви в края на април, като се мотивира с липсата на устойчиви резултати и недоверието към съдебната система. Две седмици по-късно премиерът Бойко Борисов обяви позицията й за политически мотивирана.

Агенцията по горите има нов изпълнителен директор - досегашният директор на Регионалната дирекция по горите в Сливен Мирослав Маринов, който заменя на поста Мирослав Джупаров, назначен през ноември м.г. Мотиви за поредната рокада, предприета от новия земеделски министър Десислава Танева, не са обявени.

Свят

Британският премиер Тереза Мей представи серия компромиси, които трябва да спечелят подкрепа за нейния план за Brexit. Депутатите ще имат глас дали да се проведе друг референдум, ако одобрят законопроекта за споразумението за напускането на ЕС, който ще бъде гласуван в парламента в началото на юни. Той включва също така нови гаранции за правата на работниците и за плана за ирландската граница, както и "митнически компромис".

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предупреди американския президент Доналд Тръмп да не заплашва страната му. И допълни: "Опитайте с уважение – дава резултат!" В неделя Тръмп написа в Twitter: "Ако Иран иска да се бие, това ще бъде официалният му край." През изминалите дни САЩ разположиха допълнителни военни кораби и самолети в Персийския залив. Изказването на Тръмп бележи промяна в тона след досегашните му опити да смекчи спекулациите за военен конфликт с Иран.

Унгария бе обвинена в широко разпространени нарушения на човешките права от комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович. Тя посочва, че политиката срещу имигрантите на правителството "подклажда ксенофобия, страх и омраза сред населението". По думите й много от търсещите убежище, държани в транзитните зони, са лишавани от храна и тази практика трябва да бъде прекратена.

Икономика

Поканата за инвеститори в АЕЦ "Белене" отново се отлага, този път до началото на юни. По думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова причина за забавянето е изискването документите за търга, който се публикува в Официалния вестник на ЕС, да се преведат на всички официални езици на съюза. Това беше и аргументът за предходното забавяне. Едва когато документите бъдат публикувани, ще започнат да текат и 90 дни, в които кандидатите да заявят своя интерес за участие или закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

Въвеждането на тол-системата остава за средата на ноември. Плащането на тол-такси за камиони над 3.5 т трябваше да започне от 16 август, но сега става ясно, че срокът ще бъде отложен с три месеца. Това бе обявено, след като премиерът Борисов проведе среща с представители на транспортния бранш и министрите на регионалното развитие и финансите. В отложения период тол-системата ще се тества.

Денят на данъчната свобода тази година е настъпил на 18 май, показват изчисленията на Института за пазарна икономика (ИПИ). Това е с три дни по-късно спрямо 2018 г. Датата символично показва кога гражданите спират да работят за държавата и започват да работят за себе си. През последните години се наблюдава тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да се увеличават и денят на данъчна свобода да идва все по-късно през годината, обръщат внимание от института.

Бизнес

Съдът отмени рекордната глоба от 15 млн. лв. на "Метро". Административен съд – София-област, отмени глобата, наложена в началото на 2019 г. от Комисията за защита на конкуренцията заради рекламен клип след жалба на конкурента "Лидл България енд ко". Според съда провежданите от "Лидл" рекламни кампании под формата на "тематични седмици" не са изключителни и не се провеждат само от тази верига.

Speedy и Rapido създават платформа с безплатен достъп на малки български търговци до пазари на ЕС. Продуктът се казва Market Connect, разработен е за половин година от "Лоджистикс лаб" и ще бъде качен на домейн sellin.eu. Това става ясно от думите на Радослав Крумов - търговският директор на Speedy, която през 2018 г. придоби Rapido. Засега Market Connect е свързана тестово с регионалния лидер еMag - за България, Румъния, Унгария и Полша.

Сделки и проекти

"Белла" купи унгарския производител и доставчик на храни Marathon Foods.
Сделката е за 12 млн. лв. и ще позволи на българското дружество да продава в международни вериги за търговия на дребно и бързо хранене като McDonald’s, BurgerKing, Aldi, Tesco, Metro. Marathon Foods Ltd, която оперира на пазара от 1992 г., е производител и дистрибутор на бързо замразени храни.

Три кандидата останаха в конкурса за мениджър на "Мецанин" фонда. Това са "Бългериан мецанин партнърс" и "Ривър Стикск епитъл" на предприемача Елвин Гури, вторият e "Мейфеър партнърс" с участници Андрю Газитуа, Гавин Джон Александър, Густаво Перота, Илиян Илиев, Йордан Петров, a третият - обединение "Сисиел България", сформирано от Норман Столкър, Флориан Хут, Баръш Сиври, Оринбашар Куатов, Димитър Костадинов, Ивайло Спасов, Димитър Узунов и Георги Вангелов. Бъдещата структура ще подпомага корпоративен растеж с инвестиции от 2.5 до 7 млн. евро и ще управлява ресурс от над 55 млн. евро, по-голямата част от който публична.

Gestamp вече е акционер в двете нови компании, които бяха отделени от "Етем България" за производство на автомобилни компоненти в София. Испанската група инвестира 23.5 млн. лв. в капитала на предприятията, срещу което придобива 49% в производителя на екструдирани алуминиеви профили и 51% в предприятието за допълнителна обработка на профили.

"Транспорт груп България" инвестира 3 млн. лв. в нова база край Пловдив. Средствата са вложени в изграждането на нова транспортна база в с. Цацарово и за покупка на 11 нови камиона от висок екологичен клас. Първият етап на инвестиционния проект е към края си, като вече са построени офис сграда и паркинг за камионите. В строителството са вложени 1 млн. лв., а останалата част от сумата е предвидена за камионите. Финансирането е със собствени средства, кредит и лизинг.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата