4+1 | Защо мрежата се превръща в тъмна гора, за опасностите и ползите на геотермалната енергия и още

Pexels

4+1 | Защо мрежата се превръща в тъмна гора, за опасностите и ползите на геотермалната енергия и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

4363 прочитания

Pexels

© Pexels


ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Тъмната гора на мрежата

В научнофантастичната си трилогия "Проблемът за трите тела" китайският автор Лиу Цъсин развива теорията за тъмната гора. Когато погледнем навън към нощното небе, ние се чувстваме като че ли сме изцяло сами в необятната тишина... въпреки че не сме. Интернетът все по-често започва да прилича на друга тъмна гора - всеки е изолиран в собствения си все по-задълбочен балон и не чува никого и нищо извън него. Прочетете повече тук.

Геотермалната енергия - нож с две остриета

Геотермалните процеси под краката ни могат да бъдат най-мощният източник на зелена енергия в света. В същото време тя си остава и най-малко използваният възобновяем източник на енергия в света - до нея се стига по-трудно, а и финансовите стимули често не са достатъчни. В същото време има и друга опасност - неправилното "усвояване" на геотермалните процеси може да доведе до повече земетресения. Прочетете повече тук.

Защо многото часове работа не водят винаги до печалба

Според статистиките Гърция е една от най-работливите страни в ОИСР - средният грък работи по 2000 часа годишно. В същото време германците работят средно по 1400 часа, а продуктивността им е със 70% по-висока. Все по-често данните показват, че работата по 12 часа на ден води до понижаване на продуктивността и загуби за компаниите. Прочетете повече тук.

"Наследствеността" на тийнейджърската бременност

Последиците от тийнейджърската бременност могат да траят с поколения. Често причините са липса на образование, бедност и лоша социална среда. Когато едно дете бъде родено от майка, която още е в гимназията или не е довършила образованието си, това дете и неговите деца са в опасност от повторение на ситуацията - форма на социална детерминация. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Модерни авторитарни методи

Китай държи почти два милиона уйгури в "центрове за преобразоване" - политически лагери с друго име - заради това, че изповядват исляма. Китайската държава ползва най-модерните методи за наблюдение и лицево разпознаване, включващи и изкуствен интелект. Същите технологии обаче се използват все по-често от големите американски градове, за да следят и профилират местните бедни квартали и малцинства. Слушайте повече тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход