4+1 | Как модерните навици променят скелетите ни, Норман Борлауг - мъжът, който нахрани милиони, и още

Pixabay

4+1 | Как модерните навици променят скелетите ни, Норман Борлауг - мъжът, който нахрани милиони, и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

3076 прочитания

Pixabay

© Pixabay


ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Как навиците ни влияят на скелетите ни

Човешките кости са живи и изключително адаптивни към начина ни живот. Наблюдаваме интересни модерни изменения в човешкия скелет, обикновено причинени от лошите ни навици. Костните структури на децата са все по-крехки заради намаленото движение, главите ни развиват нови костни образувания заради взирането в телефона, а зъбите ни са по-криви заради лесната и мека диета. Прочетете повече тук.

Мъжът, който нахрани милиони

През 1968 г. станфордският биолог Пол Ерлих прогнозира, че след няколко десетилетия стотици милиони души ще умрат от глад поради прекалено бързия ръст на световното население спрямо ръста в снабдяването с храната. Причината това да не се случи е д-р Норман Борлауг, който без помощта на все още несъществуващи ДНК тестове, разработва десетки сортове жито, резистентни към болести и с висок добив. Прочетете повече тук.

Apple планира свят без Facebook

На конференцията си WWDC Apple разкри цяла поредица нови функционалности, които ще ви позволят да си говорите с близките и приятелите си, без никога да напускате приложенията на Apple. Така компанията се опитва да създаде алтернатива на социалните медии, главно на Facebook. Дали хората биха ползвали новата функционалност е друг въпрос. Прочетете повече тук.

Китайският век вече е тук

САЩ си остават единствената суперсила в света и най-голямата икономика в света. Китай обаче е най-големият двигател на промяна от 2013 г. насам. От финансовата криза насам Китай отговаря за 45% от ръста в световния БВП. Сп. Economist изчислява, че заради Китай "икономическият център на притегляне" на света се е изместил от Атлантическия океан някъде в Сибир. Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Allbirds с Тим Браун и Джоуи Цвилингър

Докато е играел професионален футбол в Нова Зеландия, Тим Браун се дразни от ярките лога на спортните екипировки и неудобните обувки. Така той решава да създаде спортни обувки от местната вълна мерино. На другия край на света бъдещият му партньор Джоуи Цвилингър е ядосан, че повечето компании не са истински устойчиви. Двамата заедно създават Allbirds, бранд за възможно най-удобни обувки, произведени с напълно въглеродно неутрални методи. Само три години по-късно Allbirds е оценена на 1.4 млрд. долара. Можете да слушате тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход