4+1 | Защо Лондон е на път да загуби короната си, как да си изберем управляващо дружество и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Опасността пред столицата на капитала

Лондон е финансовата столица на света от много десетилетия, но Brexit неумолимо променя това. Около един трилион паунда от активите на Ситито вече са се преместили в Европа, а 291 финансови институции са преместили част от операциите и екипа си в ЕС. Може да не си личи поради бляскавите небостъргачи и нови инфраструктурни проекти, но господството на Лондон си отива. Прочетете повече тук.

Кой се страхува от милениълите

Всички сме чували колко са ужасни милениълите - те са мързеливи, не четат книги, не могат да се оправят в реалния живот и знаят повече за компютърните игри, отколкото за собствената си история. А може би не е точно така. Всяко старо поколение има навика да се оплаква колко ужасно несериозни са младите, и то по една проста причина - страх. Прочетете повече тук.

Китайските влакове на бъдещето

Китай вече има най-бързите влакове, работещи на базата на магнетична левитация в света. Шанхайският маглев развива до 431 км/час и оперира в 30-километровата отсечка между летището Пудонг и града от 2003 г. Сега китайски учени са разкрили планове за маглев прототип, който ще развива до 600 км/час и може да замени въздушните пътувания в някои отсечки. Прочетете повече тук.

Тръмп дебне навсякъде

Тръмп не беше на сцената на първия дебат между кандидатите за президентската номинация на Демократическата партия. Това не му попречи личността му да бъде център на дискусията през цялото време. От обяснения, че е пионка на Уолстрийт, изтръгваща душата на нацията, до експлоататор на страховете на народа, до патологичен лъжец и расист. Самият Тръмп гледа дебатите и ги коментира по Twitter - "СКУКА!". Прочетете повече тук.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Как да си изберем управляващо дружество

Чудили ли сте се някога как да подходите към взаимен фонд или дали инвестициите са достъпни за хора от средната класа в България ? "Парите говорят" е подкаст сериал за инвестиции и финансово планиране на мрежата за български подкасти "Говори Интернет" и "Капитал". Той ще включва 10 епизода, в които интересни и компетентни събеседници съветват как да се инвестира умно в недвижими имоти, криптовалути, борсово търгувани фондове, финансови технологии, алтернативни източници на енергия, AI и др. Можете да слушате тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Снимка на деня

Снимка на деня