Какво се случи през седмицата

Местните избори ще са на 27 октомври, а балотажът - на 3 ноември; Африканските лидери основаха зона за свободна търговия; Отсечката от "Струма" през Кресненското дефиле ще е готова след поне 6 години

Урсула фон дер Лайен изложи визията си за управлението на ЕК пред евродепутатите. Европейският парламент трябва да гласува номинацията й следващата седмица
Урсула фон дер Лайен изложи визията си за управлението на ЕК пред евродепутатите. Европейският парламент трябва да гласува номинацията й следващата седмица
Урсула фон дер Лайен изложи визията си за управлението на ЕК пред евродепутатите. Европейският парламент трябва да гласува номинацията й следващата седмица    ©  Reuters
Урсула фон дер Лайен изложи визията си за управлението на ЕК пред евродепутатите. Европейският парламент трябва да гласува номинацията й следващата седмица    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

7.3 хил. нови работни места са открити в резултат на направени чужди инвестиции в България през 2018 г., става ясно от доклад на консултантската компания EY

Парламентът преодоля ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за устройството на черноморското крайбрежие и повторно гласува текстовете, с които се създават ограничения за диво къмпингуване с високи глоби при нарушение. Ветото подкрепиха само депутатите от БСП.

Местните избори ще се състоят на 27 октомври 2019 г., а балотажът, там където го има, ще е на 3 ноември. Това означава, че предизборната кампания ще започне на 26 септември. Президентът Румен Радев подписа в сряда указа за насрочване на изборите за общински съветници и кметове, който се провежда на четири години. Последните местни избори бяха на 25 октомври 2015 г.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров бе отстранен от поста председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Решението е взето на заседание във вторник, на което традиционно не са присъствали нито Сидеров, нито депутатите от партията му. Занапред групата на патриотите ще се управлява от двама съпредседатели от двете други партии в коалицията - Валентин Касабов (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО).

Софийският градски съд постанови привременни мерки по делото за мръсния въздух в столицата, като задължи Столичната община да мие основните улици в града два пъти месечно от май до септември, а през останалото време – веднъж месечно, да представи план за изграждане на велоалеи, както и да поддържа табла с информация за нивата на фините прахови частици и замърсяването.

Свят

Африканските лидери основаха зона за свободна търговия, която, ако бъде успешна, ще обедини 1.3 млрд. души, ще създаде икономически блок за 3.4 трлн. долара и ще доведе до нова ера на развитие. След четири години на преговори споразумението за сформиране на зоната от 55 страни бе постигнато през март, а тази седмица в Нигер бяха проведени дискусии как точно ще функционира блокът. Според икономистите обаче пред плана има съществени пречки, като например лоши пътища, корупция и размирни области.

Хърватия подаде официална заявка за присъединяване към Европейския валутен механизъм, т. нар. чакалня на еврозоната, съобщи председателят на еврогрупата, португалският министър на финансите Марио Сентено. Така страната поема по пътя към еврото, който България начерта със заявката си за присъединяване във валутния механизъм ERM II паралелно с влизане в банковия съюз миналото лято.

Управителят на Хонконг Кари Лам обяви, че законът за екстрадицията е мъртъв и че работата на правителството по него е била "абсолютен провал". Критиците обаче я обвиняват, че не го е оттеглила напълно и че това е само опит да възстанови реда. Законопроектът, който би позволил жители на Хонконг да бъдат изпращани в Китай, за да бъдат съдени в съдилища, контролирани от комунистическата партия, предизвика масови протести.

Икономика

Отсечката от "Струма" през Кресненското дефиле ще е готова след поне шест години. Финансирането на обекта се отлага за следващ програмен период, тъй като няма да е изграден до края на 2023 г., каквато беше заявката досега. Според директора на дирекция "Изпълнение на проекти по оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" Златка Петева лявото платно и обходът на Кресна ще са готови в края на 2025 г., а pexaбилитaциятa нa път I-1 (чacт oт дяcнoто плaтнo) щe бъдe изпълнeнa дo ĸpaя нa 2027 г.

Икономическият растеж в България ще се забави през следващите месеци, става ясно от лятната прогноза на ЕК, публикувана в сряда. След отчетените 3.5% годишен ръст през първите месеци темпът ще се забави, като общото увеличение на БВП за годината се очаква да е с 3.3%. Едно от предизвикателствата пред българската икономика е отслабващото търсене на местни стоки на големи европейски пазари като Германия и Италия, става ясно от доклада.

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пусна търгове за почти 460 млн. лв. без ДДС за голяма отсечка от пътя Ботевград - Видин. Става въпрос за разширение и модернизиране на шосето между Видин и Ружинци. Крайният срок за подаване на оферти е в разгара на отпускарския сезон - 12 август. Строителството се финансира със средства от държавния бюджет, като стойността на договора ще се разплати на изпълнителя след завършване на строителството.

Бизнес

България е загубила 8%, или 7.2 млн. евро, от европейските средства за рибарство заради слабо усвояване. Данни на земеделското министерство показват, че са договорени 60% от парите за рибарство и аквакултури, но разплащанията са едва на 10% при начало на програмата още през 2014 г. От ведомството обещават, че загубите ще са за сметка на парите за администрацията и схеми с по-слаб интерес. Отстранен е и ръководителят на програмата.

КЗК разследва "А1 България" заради спортни канали след сигнали за нелоялна конкуренция. Регулаторът счита, че е възможно телекомът и доставчик на телевизия "А1 България" да е злоупотребила с позицията си на пазара и да е заблудила клиенти чрез пакетите си за допълнителни ексклузивни програми, по които се излъчват футболни първенства. От "А1 България" коментираха пред "Капитал", че все още се запознават с откритото производство.
Сделки и проекти

Здравното министерство обяви търга за нова детска болница за 95.4 млн. лв.
Сумата включва проектиране, строителство и авторски надзор. Крайният срок за оферти е до 20 август, а изпълнителят трябва да бъде избран през есента. Самото изграждане ще продължи около 3 години и половина. Идеята е новата болница да приюти сега съществуващите и разпръснати в други болници детски клиники и отделения.

Заводът за осветителни тела на германската Osram Licht край Пловдив ще има нов собственик. Германската група прие офертата за придобиване от финансов консорциум между американските инвестиционни фондове Bain Capital и The Carlyle Group за придобиване на акциите на цена от 35 евро на брой. Акционерите на групата ще могат да продадат книжата си до началото на септември. Офертата на консорциума оценява Osram на 3.4 млрд. евро. Според официалното съобщение на Osram новите собственици ще запазят стратегическите приоритети на групата.

Чешката Daramis започва два жилищни проекта в столичния квартал "Манастирски ливади". Това ще бъде дебютът на компанията за инвестиции в недвижими имоти в България. Сградите Paramont и Divila са в сегмента на луксозното строителство и се очаква да влязат в експлоатация най-късно през 2021 г. Чешката компания си партнира с българската "Папая инвестмънтс България".

Основният акционер в "Лидер 96" купи най-големия завод за велосипеди в Северна Европа. Това е финландският фонд KJK, а сделката е за придобиването на литовската фабрика Baltik Vairas и вдига производствения капацитет на KJK на 700 хил. колелета годишно. Цената на сделката не се съобщава. Очаква се финализирането й да приключи през третото тримесечие на тази година, но зависи от регулаторни одобрения.