Какво се случи през седмицата

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев; На местните избори през есента ще се гласува само с хартиена бюлетина; Facebook ще плати рекордна глоба от 5 млрд. долара

Политическата криза в Хонконг се задълбочи, след като поредни антиправителствени протести прераснаха в насилие срещу пътници на жп гара. Китай обвини САЩ, че стоят зад протестите.
Политическата криза в Хонконг се задълбочи, след като поредни антиправителствени протести прераснаха в насилие срещу пътници на жп гара. Китай обвини САЩ, че стоят зад протестите.    ©  Reuters
Политическата криза в Хонконг се задълбочи, след като поредни антиправителствени протести прераснаха в насилие срещу пътници на жп гара. Китай обвини САЩ, че стоят зад протестите.
Политическата криза в Хонконг се задълбочи, след като поредни антиправителствени протести прераснаха в насилие срещу пътници на жп гара. Китай обвини САЩ, че стоят зад протестите.    ©  Reuters
5 млрд. лв. е обемът на лошите и преструктурираните кредити в България към края на полугодието, показват данните на Българската народна банка.

Парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев върху отпадането на ограниченията за финансиране на партиите от физически и юридически лица в Закона за държавния бюджет. Това стана с гласовете на ГЕРБ, ДПС, част от депутатите от "Обединени патриоти" и "Воля". Така партиите ще получават по 1 лв. на спечелен глас на парламентарни избори и ще могат неограничено да получават дарения от фирми. Заместването на държавните дотации с корпоративни дарения стана по идея на депутата от ДПС Делян Пеевски. В мотивите си президентът посочваше, че промените уронват конституционните устои на българската демокрация и ще направят партиите зависими от бизнеса.

Неправителствената организация "Спаси София" ще участва в местните избори в столицата със свой кандидат за кмет и за общински съветници. "Доказахме, че имаме смелостта, силите и знанията да тръгнем по пътя на промяната", каза един от основателите на "Спаси София" Борис Бонев, който обяви официално кандидатурата си за кмет. Като гражданска организация "Спаси София" не може да участва в изборите със своя листа от общински съветници и по тази причина кандидатите им за общински съветници ще се явят на местните избори през есента като независими кандидати.

Четири дни след като с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и ДПС парламентът ратифицира четирите договора със САЩ по сделката за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70/72 на стойност около 2.2 млрд. лв. миналия петък, президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратификация. Държавният глава оспори бързата процедура, по която беше гласуван законопроектът - на две четения в рамките на един и същ ден. "По параметрите на договора не е постигнато обществено съгласие", бе другият мотив на Радев. В сряда парламентарната комисия по отбрана разгледа и отхвърли ветото на президента.

На местните избори през есента ще се гласува само с хартиена бюлетина, а на следващите парламентарни и европейски избори, както и на вота за президент ще се гласува само с машини в секциите с над 300 избиратели. Това решиха депутатите, след като одобриха окончателно промените в Изборния кодекс. Първоначално от ГЕРБ възнамеряваха машинното гласуване да отпадне за местните и парламентарните избори, но при второто четене на законопроекта изненадващо промениха позицията си и оставиха гласуването с машини и за вота за депутати.

Президентът комик в Украйна взема цялата власт. След като през април Володимир Зеленски стана президент с убедителна победа, сега се превръща в първия украински лидер след падането на комунизма, който ще разполага с абсолютно мнозинство в парламента. Неговата партия "Слуга на народа" получава 249 мандата в 450-местната Рада след предсрочните избори на 21 юли.

Русия отрече да се е извинявала за нарушаване на въздушното пространство на Южна Корея в инцидента, засегнал четири страни. По-рано Сеул обяви, че Москва е изразила "дълбоко съжаление" за нарушението във вторник, при което руски самолет два пъти е навлязъл във въздушното му пространство по време на съвместно учение с Китай. Русия отрича инцидента, а Южна Корея твърди, че е произвела предупредителни изстрели по самолета, за който тя и Япония казват, че е прелетял близо до оспорвани от двете азиатски страни острови.

Microsoft инвестира 1 млрд. долара в изследователската група OpenAI, която работи върху създаването на изкуствен интелект. Идеята е проектът да задвижи облачните операции на основания от Бил Гейтс технологичен гигант. Бордът на OpenAI ще продължи да насочва посоките на работа, докато Microsoft ще има право да назначи само един директор.

Facebook ще плати рекордна глоба от 5 млрд. долара за неопазване на личните данни на потребителите, заяви Федералната търговска комисия на САЩ. Социалната мрежа също така ще трябва да сформира комисия за конфиденциалност, върху която основателят на Facebook Марк Зукърбърг няма да има контрол. Разследването е заради обвиненията, че консултантската фирма Cambridge Analytica неправомерно е получила данните на 87 млн. потребители на Facebook. То бе разширено, за да включва и спорни въпроси като лицевото разпознаване.

Икономика

Бизнесът планира да бойкотира преговорите за минималните осигурителни прагове за четвърта поредна година. Това става ясно от писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР). Според работодателите административното определяне на праговете увеличава сивия сектор в страната и оказва натиск върху заетостта. Отказът на бизнеса да участва в преговорите означава, че решението за увеличението на осигурителните прагове през 2020 г. вероятно отново остава в ръцете на държавата.

Държавата емитира 20-годишни ДЦК за още 200 млн. лв. в понеделник. Така обемът на емисията достига 300.6 млн. лв., а общият обем нов дълг, поет до момента, е 500.6 млн. лв. Това няма да е последното излизане на пазара на ДЦК за тази година - Министерството на финансите планира да пласира книжа за общо 1 млрд. лв. до края на 2019 г. Следващият аукцион вече е обявен - на 29 юли финансовото ведомство ще предложи още 200 млн. лв. от 10.5-годишните облигации, които емитира през юни. Набраните средства ще бъдат използвани за плащане на част от сумата по сделката за американските изтребители F-16.

Министерство на здравеопазването започва да плаща специализациите на младите лекари, става ясно от предложени от ведомството промени в ресорната наредба. Така държавата ще плаща за обучението държавна поръчка за специализацията на лекарите, които са ѝ необходими. В замяна след това те ще трябва да работят минимум три години по избор в лечебно заведение, в което има недостиг на такива специалисти.

Бизнес

Повторният конкурс за мениджър на бъдещ фонд за финансиране на стартъпи привлече два кандидата. Фондът ще трябва да разпредели 35.6 млн. лв. публичен ресурс, става ясно от съобщение на държавния Фонд на фондовете. Това са обединение "Витоша венчър партнърс" и обединение "Феър венчър фонд". Процедурата за избор на мениджър на фонда се повтори, тъй като първият конкурс остана със само един кандидат след оттеглянето на втория.

Работодателските организации сезираха КЗК за монопола на Христо Ковачки в търговията с ток. Свързаните с Ковачки енергийни дружества ще бъдат проверени от Комисията за защита на конкуренцията за картел и злоупотреба с господстващо положение. "Наличието на свързаност между собствениците на производствените мощности и търговеца представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара", казват работодателите.

Сделки и проекти

Девненският производител на торове "Агрополихим" инвестира 26 млн. лв. в нов резервоар за амоняк. Изграждането му се очаква да намали зависимостта на компанията от цената на природния газ в страната, а суровината е ключова за производството на азотни торове. Съоръжението се очаква да заработи след около година и да добави още 12 работни места към заетите в момента около 700 души в дружеството.

Компания от групата на "Химимпорт" купува дватa магазина "Хит" в София. Това е бившият приватизационен фонд "Родна земя", която е собственик и на веригата магазини "Хоуммакс". Двата софийски хипермаркета "Хит" са основани през 2002 г. от германски инвеститор, но през последните години хронично са на загуба, а клиентите им намаляват.

Столична община обяви търг за над 430 млн. лв. за почистващи фирми за пет години. Чистотата е най-голямото разходно перо в бюджета на София, като отделената само за тази година сума е в размер на рекордните 205 млн. лв. Поръчките често се проточват, като предходния път състезанието продължи почти година заради жалби на различни етапи от процедурата. Кандидатите могат да подадат оферти за максимум две от седемте зони, на които се разделя столицата.

Строителството на туристически комплекс край Самоков се очаква да започне през 2020 г. Инвеститор е дъщерно дружество на "Маркан холдинг" - "Голф Окол", като целият проект се оценява на 300 млн. евро и ще се изпълнява на няколко фази. Първият етап се оценява на 60 млн. евро и включва голф игрище, 5-звезден хотел и част от предвидените ваканционни и жилищни имоти в комплекса.

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня