Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

"Мирът с Иран е майката на целия мир, войната с Иран е майката на всички войни." За това предупреди иранският президент Хасан Рохани в реч, излъчена по държавната телевизия

Какво се случи през седмицата

Президентът не е съгласен цивилен да оглави военното разузнаване; "Авионамс" ще ремонтира бъдещите изтребители F-16; Китай девалвира юана до най-ниското му ниво от десетилетие

1720 прочитания

"Мирът с Иран е майката на целия мир, войната с Иран е майката на всички войни." За това предупреди иранският президент Хасан Рохани в реч, излъчена по държавната телевизия

© Reuters


918 млн. лв. е печалбата на банките в България за полугодието, което е със 117 млн. лв. над миналогодишното ниво, сочат данните на Българската народна банка.

Президентът наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, които позволяват цивилно лице да оглави служба "Военна информация", като се мотивира, че директорът трябва да притежава специфична експертиза. Управляващите прокараха тези изменения веднага щом прокуратурата повдигна обвинения на директора на службата Пламен Ангелов и на предшественика му Светослав Даскалов с твърдение, че са нарушили процедурата по допуск до класифицирана информация. Налага се изводът, че поправката се прави за конкретен човек.

В рамките на три дни от понеделник до сряда прокуратурата в различните й проявления - Асоциацията на прокурорите, зам. главният прокурор Иван Гешев, ръководството на прокуратурата и прокурорската колегия на ВСС, публикуваха четири различни становища, в които заклеймяват медийни публикации – статии в "Капитал" и "Сега", свързани с кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. В статиите не се оспорват факти от публикациите, а изводите и коментарите, които следват от тях.

Правителството се ангажира да подсигури до 741 млн. лв. от бюджета за строителството на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, което всъщност е над половината от цената на отсечката. Принципно магистралата се финансира основно с евросредства, но доколкото трасето няма как да бъде довършено в срок до края на 2023 г., Брюксел може да откаже да финансира проекта в следващия период.

След като подаде оставка като председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев се завърна като редови прокурор в специализираната прокуратура, където бе зам.-ръководител при напускането си през 2011 г., за да стане първо зам.-министър на правосъдието, а през 2013 - председател на предишната комисия за конфискация на незаконно имущество. В понеделник осем души от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекратиха временно отпуска си, за да гласуват възстановяването на Георгиев като прокурор, както повелява законът. През последните 4 месеца Георгиев бе в отпуск заради скандала с недекларираната му тераса.

Свят

"Мирът с Иран е майката на целия мир, войната с Иран е майката на всички войни." За това предупреди иранският президент Хасан Рохани в реч, излъчена по държавната телевизия
Източник: Reuters

ЕС не смята, че има основание за допълнителни преговори за Brexit, докато Обединеното кралство продължава да настоява за промени по договорената сделка на Тереза Мей. Според Брюксел британските искания за премахване на т.нар. резервен план за Северна Ирландия са неприемливи. Европейската комисия заявява, че остава отворена за провеждането на дискусии през идващите седмици по телефона или лично, "ако Великобритания иска да изясни своята позиция по-подробно".

Пакистан обяви, че ще изгони най-високопоставения дипломат на Индия и ще прекрати търговските връзки със своя съсед, което допълнително задълбочава конфликта между двете страни относно оспорвания Кашмир. Индийски Кашмир е в блокада, след като индийското правителство реши да отмени тази част от конституцията, която му дава специален статут. Телефонната мрежа и интернет там са прекъснати, а десетки хиляди войници патрулират по улиците. Има сведения за протести и хвърляне на камъни въпреки наложения вечерен час.

Китай девалвира юана до най-ниското му ниво спрямо долара от десетилетие насам, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще наложи допълнителни мита на оставащия китайски внос. В резултат Вашингтон формално определи Пекин като "валутен манипулатор" за първи път от 1994 г. насам. Така изходът от търговските преговори сега изглежда още по-несигурен отпреди.

Северна Корея изстреля две нови тактически ракети и обяви, че това е предупреждение към Вашингтон и Сеул
Източник: Reuters

Икономика

Близо половин милион лева са прехвърлени в "Монтажи" за ремонта на язовири, става ясно от отчетите за първото полугодие на годината на Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерното й строително дружество. Парите представляват почти цялата сума от 500 млн. лв., която правителството отпусна на ДКК преди година за ремонт на язовири. Все още няма информация за това кои обекти и при какви условия ще се ремонтират, как ще се избират подизпълнители, кой ще определя цените.

Държавната "Авионамс" ще ремонтира бъдещите изтребители F-16. Първите доставки на машините се очакват след около четири години, а производителят - американската отбранителна корпорация Lockheed Martin, планира да извършва част от ремонтните работи в пловдивския завод. "Авионамс" стана отново държавно предприятие, след като бе национализирано в резултат на фалита на КТБ.

Работещите бедни в България са между 600 и 800 хиляди, става ясно от думите на социалния министър Бисер Петков пред бТВ. Броят е по различни оценки, една от които е базирана на изчисления на КНСБ, според които издръжката на живот на семейство с двама възрастни и две деца е 2448 лв. на месец. По тези критерии между една трета и една пета от работещите в страната са бедни - тоест те имат работа и получават заплата, но доходите им са недостатъчни, за да покрият разходите за живот.

Бизнес

През последните дни на юли и първите на август главният изпълнителен директор и основател на Amazon Джеф Безос е продал акции на стойност от 2.8 млрд. долара от технологичния гигант. Безос не е коментирал защо ускорява темпа на продажбите. Той все още притежава близо 57 млн. акции, или 12%, от Amazon.
Източник: Reuters

Петролните компании в България са сезирали ЕК заради изискването да публикуват покупната цена на горивото на едро. Това съобщиха от Българската петролна и газова асоциация, като сигналът е до еврокомисаря за конкнуренцията Маргрете Вестагер и е от 7 август. Изискването бензиностанциите да публикуват цената, по която купуват на едро горива, беше въведено с промените в Наредба Н-18 и влиза в сила от 1 октомври. Според фирмите в бранша тази информация е търговска тайна и е защитена от европейското законодателство.

Зърнената реколта е особено добра тази година, сочат анализите нa Koнcyлтaтивния cъвeт пo зъpнoтo. Според тях реколтата е по-добра и като качество, и като количество спрямо предходната година и ce дoближaвa дo peĸopднaтa 2017 г. Анализите са на база данни към 1 август от областните дирекции "Земеделие". Oбщoтo ĸoличecтвo пшeницa ce oчaĸвa дa бъдe oĸoлo 5.8-5.9 млн. тона, което е ръст от 8.7%. Висок се очертава и да е износът, като от 1 юли до 10 август страната ни ще отчете износ на над 1 млн. т пшеница, над ⅘ от които са за ЕС.

Сделки и проекти

T Market наема магазините на хранителната верига "Триумф" в Пловдив. Първо обаче трябва да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. "Триумф" е семейна търговска верига от общо 11 магазина за храни, напитки и тютюневи изделия в Пловдив с около 1000 души персонал. Сделката означава закриването на бранда. Това е втора голяма сделка за "Максима България", която през пpoлeттa нa 2016 г. пpидoби 12 oбeĸтa нa излязлaтa oт пaзapa Реnnу Маrkеt.

Текстилната фирма "Синтерама България" сменя собственика. Базираният в Тайланд производител на химически продукти Indorama Ventures Public Company Limited (IVL) сключи споразумение за придобиване на 100% от капитала на италианската текстилна компания Sinterama. Сделката засяга и фабрика в България - текстилното предприятие в Нова Загора има 180 служители и приходи 37 млн. лв. Цената на транзакцията не се съобщава.

Столична община обяви поръчка за филтри за комини за близо 8 млн. лв. Заявката е за доставка и монтаж на 1000 броя филтри за комини на домакинства, които използват за отопление дърва и въглища. Настоящата поръчка е продължение на пилотен проект за 25 филтъра, за който бяха отделени 65 хил. лв. без ДДС. Търгът е обявен в контекста на мерките за обособяване на зони с ниски емисии на вредни вещества не територията на общината.

Холандската платформа за доставка на храна по домовете Takeaway.com и британският й конкурент Just Eat се сливат. Сделката оценява Just Eat на около 5 млрд. паунда. Холандската компания пък е собственик и на българската BGMenu, а пазарната й капитализация е 4.74 млрд. евро. Според експерти сливането ще създаде един от най-големите световни играчи в сектора.

Свиневъди блокираха пътя между Ямбол и Сливен до село Крушаре с искане да бъде отменено изискването за умъртвяване на всички свине, отглеждани в домашни условия в буферната зона
Фотограф: Велко Ангелов
918 млн. лв. е печалбата на банките в България за полугодието, което е със 117 млн. лв. над миналогодишното ниво, сочат данните на Българската народна банка.

Президентът наложи вето на промените в Закона за военното разузнаване, които позволяват цивилно лице да оглави служба "Военна информация", като се мотивира, че директорът трябва да притежава специфична експертиза. Управляващите прокараха тези изменения веднага щом прокуратурата повдигна обвинения на директора на службата Пламен Ангелов и на предшественика му Светослав Даскалов с твърдение, че са нарушили процедурата по допуск до класифицирана информация. Налага се изводът, че поправката се прави за конкретен човек.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK