🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Правителството назначи Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия; Германската икономика се сви през второто тримесечие; Общините ще могат да определят тихи и шумни зони в курортите

Китай нарече сблъсъците на протестиращите с полицията при "окупацията" на международното летище в Хонконг "поведение, което е близо до тероризъм"
Китай нарече сблъсъците на протестиращите с полицията при "окупацията" на международното летище в Хонконг "поведение, което е близо до тероризъм"
Китай нарече сблъсъците на протестиращите с полицията при "окупацията" на международното летище в Хонконг "поведение, което е близо до тероризъм"    ©  Reuters
Китай нарече сблъсъците на протестиращите с полицията при "окупацията" на международното летище в Хонконг "поведение, което е близо до тероризъм"    ©  Reuters
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

1260 лв. достига средната брутна работна заплата в страната през второто тримесечие на годината, което е ръст от 12%, по данни на НСИ.

Правителството назначи доскорошния председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев за генерален консул на България във Валенсия. Това стана броени дни след като на 31 юли Георгиев подаде оставка заради замесването на името му в имотния скандал на властта, а парламентът още същия ден я гласува.

Зам. главният прокурор Иван Гешев, единствен кандидат за следващ главен прокурор, депозира концепцията си за управлението на прокуратурата през следващите 7 години, като акцентира особено много върху разширяване на публичността. Оповестяване на работата на прокуратурата по конкретни дела щяло да подобри общественото мнение за нея, смята Гешев. В концепцията си той лансира известните вече тези на Сотир Цацаров за нова наказателна политика, включително декриминализиране на провокацията към подкуп и създаване на стимул за извършителите на мафиотски и корупционни престъпления да сътрудничат на резследванията.

Дупница изпадна в частично бедствено положение, а участък от магистрала "Струма" бе затворен заради избухналия във вторник следобед пожар. Причината е запалването на отпадъци, които са били съхранявани нерегламентирано под мост на магистралата от фирма, която търгува с отпадъци и вече на няколко пъти е била глобявана. Със случая ще се занимае прокуратурата.

Свят

Германската икономика се сви през второто тримесечие, след като търговската война между САЩ и Китай се отрази на износа и производството на най-голямата икономика в ЕС. Франция и Испания също отчитат забавяне на растежа, докато Италия продължава да е между стагнацията и рецесията. Германските проблеми се отразяват на представянето на целия съюз – ръстът на БВП продължава да се забавя както на годишна, така и на тримесечна база.

Руската метеорологична служба Росгидромет обяви, че радиацията в Северодвинск е скочила до 16 пъти над нормата, но не и до опасни нива, и е останала висока поне два часа и половина след експлозия близо до града, убила петима руски ядрени учени. Според руските власти експлозията е причинена от използването на радиоизотопи в експериментална ракета. Все още не е напълно ясно дали хора в региона са били евакуирани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да отмени част от митата за Китай. Службата на американския търговски представител обяви, че влизането в сила на новите мита от 10% за някои стоки е отменено, а Тръмп се аргументира с желанието търговският спор да не се отрази върху продажбите преди коледните празници. Анализаторите обаче смятат, че отстъпката на Вашингтон едва ли ще доведе до скорошен край на продължаващия вече над година конфликт с Пекин, тъй като двете страни продължават да имат неразбирателства по основни въпроси.

Икономика

Големите строители се състезават за близо 460 млн. лв. за пътя до Видин. Става въпрос за модернизация на 54 км между Видин и Ружинци, а оферти са подали ГБС, ПСТ, "Джи Пи груп" и "Трейс", като от състезанието отсъстват само "Хидрострой" и ВДХ. Въпреки мащабите на проекта обаче интересът като цяло е слаб - едва между четири и седем са кандидатите по всяка от трите обособени позиции, на които е разделена поръчката. Причината вероятно е, че е проектът се финансира с държавни пари като цялата стойност на договора ще се разплати на изпълнителя едва след като е завършено строителството.

Общините ще могат да определят тихи и шумни зони в курортите. Новото правомощие идва от поправки в Закона за туризма, които бяха приети от Министерски съвет. Поправката дава възможност да се определят райони в курорта, които например да бъдат предназначени за парти туризъм или за семеен отдих, което е свързано и с конкретни правила в тях. В друга група промени в закона за туризма се въвежда изискване и за вписване в националния туристически регистър на ски училища, туристически атракции и фестивали.

Интелигентна система за управление на трафика ще се изгражда на магистрала "Тракия". За целта Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е избрала обединение между румънската фирма "Алтимате" и дружество, редовен победител в търговете на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) на София - "Сиском инженеринг". В състезанието с прогнозна стойност 8.7 млн. лв. с ДДС участие взеха само два кандидата, вторият е обединение между "Контракс", "Кейбъл ком" и "ЕТК".

Бизнес

Булгаргаз" е завела съдебен иск за 35 млн. лв. срещу "Топлофикация София". Причината за това е, че столичното парно има просрочени задължения от 120 млн. лв. към газовия доставчик, които са натрупани през последните 11 месеца. Подобна ситуация между "Булгаргаз" и "Топлофикация София" имаше и през август миналата година. Тогава задълженията на общинското дружество бяха 105 млн. лв., а след като газовият доставчик обяви, че ще заведе иск за принудителното им събиране, държавата реши вземанията да бъдат прехвърлени на Българския енергиен холдинг.

Дълговите пазари вещаят рецесия. Доходността на 2-годишните държавни облигации на САЩ и Великобритания надмина тази по 10-годишните за първи път от 2007 г. насам. Tова т. нар. обръщане на кривата на доходността се приема за един от най-сигурните ранни сигнали за предстояща рецесия. Исторически след падането на спреда под нулата, обичайно следва свиване на икономиката в рамките на следващите от 8 до 24 месеца.

Сделки и проекти

Сделката на "Еврохолд" и CEZ стигна до антимонополната комисия. Новият купувач е подал уведомление в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за предстоящата концентрация, съобщиха от "Еврохолд". На сайта на ведомството все още няма информация за образувано производство. Едва след като това стане факт, ще започнат да текат и съответните срокове за разглеждане на сделката, които по обичайна процедура са 25 дни, но има опция за удължаване. Договор между "Еврохолд България" и чешката CEZ за придобиването на активите ѝ в страната бе подписан на 20 юни. Сделката е за 335 млн. евро.

"Мултивак България продакшън" инвестира 2.5 млн. евро в нови машини. С тях през септември започва производство на контролни табла за компанията майка - германската група Multivac. Новата инвестиция ще позволи да бъдат открити още 20 работни места, с които до края на 2019 г. заетите в завода за производство на детайли за опаковъчната индустрия ще достигнат 162.

Сделката между Ozone.bg и Pulsar получи одобрение от КЗК. От публикуваното решение на антимонополния орган се разбира, че "Озон ентъртейнмънт" ще придобие 100% от "Пулсар". Целта е навлизането на Ozone.bg и на офлайн пазара. Досега компанията отбелязваше високи ръстове на приходите от продажбата на различни продукти – от конзоли и игри до книги и играчки през интернет. Pulsar пък остана един от малкото специализирани физически канали за продажба на видеоигри.

Австрийската AMS предлага 4.1 млрд. евро за германската Osram Licht. Предложението на AMS, който е доставчик и на Apple, идва след като първоначално компанията се отказа от сделката, посочва Financial Times. Причината е, че в момента фондовете за частен капитал Carlyle и Bain Capital са на път да придобият Osram Licht. Сега AMS предлага с 10% по-висока цена от тази на фондовете.