Какво се случи през седмицата
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво се случи през седмицата

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разглеждат най-новия руски изтребител Су-57 на авиосалона МАКС-2019 в Москва

Какво се случи през седмицата

Рекордна сума от близо 71 млн. лв. одобри кабинетът за местните избори; Кралица Елизабет Втора одобри искането на премиера Борис Джонсън да се спре работата на парламента; Fitch: България ще се присъедини към еврозоната най-рано през 2023 г.

1663 прочитания

Президентите на Русия и Турция - Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, разглеждат най-новия руски изтребител Су-57 на авиосалона МАКС-2019 в Москва

© Reuters


1.42% доходност постигна държавата на последния аукцион за 20-годишни ДЦК. Бяха одобрени поръчки за 200 млн. лв., като така новоемитираният дълг за годината достига 900 млн. лв.

Рекордна сума - близо 71 млн. лв., за предстоящите местни избори на 27 октомври одобри кабинетът в сряда. За сравнение - за двата тура от предните местни избори преди четири години правителството е отпуснало 50.5 млн. лв., като в тях са влизали и разходите за референдума за дистанционно електронно гласуване, който се проведе заедно с кметския вот. Парламентарните избори през 2017 г. струваха малко под 30 млн. лв., а последните европейски избори - 32 млн. лв. Сред основните причини за увеличението се сочи значителното завишаване на възнагражденията на изборните комисии.

ГЕРБ и СДС се коалираха и за местните избори, след като се явиха като коалиция и на изборите за Европейски парламент. Борисов не каза дали ГЕРБ ще издигне отново Фандъкова като кандидат за столичен кмет, но обяви, че в София се очертават "подли избори", тъй като БСП имали практика "да се прилепват" за някой кандидат и ако той е успешен, да си приписват заслугите, а ако се провали - да бягат от него.

Премиерът Бойко Борисов бе на откриването на рудник "Ада тепе" на "Дънди прешъс металс Крумовград" ЕАД, където компанията е инвестирала на 1 млрд. лева

Комисията за защита на личните данни наложи санкция от 1 млн. лева на Банка ДСК за нарушение на регламента за защита на личните данни (GDPR). Става въпрос за недигитална кражба на данни, за което банката сама е съобщила - неправомерно достъпена информация на 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета, като данните не са изтекли публично. "Банка ДСК приема глобата и си сътрудничи с органите за по-нататъшно подобряване на своите мерки за защита на личните данни", се казва в съобщение на институцията.

Свят

Кралица Елизабет Втора одобри искането на премиера Борис Джонсън да се спре работата на британския парламент от 9 септември до 14 октомври. Това означава, че ще бъде намалено времето на депутатите да прокарат мерки за предотвратяване на Brexit без сделка на 31 октомври. "Спирането на работата на парламента е недопустимо. Това, което прави премиерът, е заграбване на демокрацията, за да се стигне до напускане на ЕС без сделка", заявяви лейбъристкият лидер Джереми Корбин.

Британският премиер Борис Джонсън нарече "напълно неверни" твърденията, че спирането на работата на парламента цели прокарването на Brexit без сделка
Фотограф: Reuters

Френският президент Еманюел Макрон постигна напредък на срещата на Г-7 за евентуалното намиране на дипломатическо решение на конфликта между Вашингтон и Техеран. Но това бе единственият по-значителен успех на годишната среща на развитите икономики във Франция, тъй като седемте участника бяха силно разделени по основни въпроси. Сред тях са търговската война между САЩ и Китай, как да се реагира на ядрените амбиции на Северна Корея и дали Русия да бъде върната обратно в групата.

Преговорите за сформиране на ново правителство в Италия напредват, след като антисистемното движение "Пет звезди" и лявоцентристката Демократическа партия се разбраха Джузепе Конте да бъде отново премиер. Страната е в криза, след като правителството се разпадна миналата седмицата заради вътрешния саботаж на Матео Салвини - вицепремиер и лидер на крайнодясната "Лига", която заедно с "Пет звезди" съставяше управляваща коалиция.

Икономика

Fitch: България ще се присъедини към еврозоната най-рано през 2023 г. Това посочва рейтинговата агенция в специален доклад по темата. Според Fitch решението дали България ще се присъедини към ERM II (т. нар. чакалня на еврозоната) се очаква към края на 2019 г. Агенцията потвърди кредитния рейтинг на страната на BBB с положителна перспектива.

Ръстът на кредитирането започва да се превръща в риск за формиране на балони в икономиката. Той би могъл да се отрази негативно и по пътя на България към еврото, предупреди председателят на Асоциацията на банките в България и главен изпълнителен директор на ОББ Петър Андронов. В интервю за БНТ експертът каза, че темпове на растеж от 15 - 20%, каквато е динамиката в сегмента потребителски заеми и ипотеки, надхвърлят здравословното ниво и са повод за внимание.

И Димитровград се сблъска с боклуците на Ковачки. Над 600 тона незаконни отпадъци са складирани на площадката на ТЕЦ "Марица 3", стана ясно след проверка на РИОСВ - Хасково. От там са установили, че складираните видове не съответстват на тези в регистрационния документ на фирмата. Затова на свързаната с Ковачки централа е дадено предписание да ги отстрани до 15 септември, като санкцията за неизпълнение е до 20 хил. лв.

Бизнес

Собственикът на куриерската компания "Еконт" Димитър Събев купи историческа къща в София за 8.2 млн. лв. Почти 100-годишна сграда на ул. "Хан Крум" 31 в София, в която през годините са живели финансисти, политици, бизнесмени, е била офис, а последно – ресторант, вече ще бъде център за хора, чиято основна цел е развитието.

Инвестициите в бизнес имоти в България намаляват осезаемо, като все по-ясно се забелязва свиването на чуждестранния интерес към местния пазар. Това показват данните на консултантската агенция Colliers International за инвестиционния пазар в Централна и Източна Европа през първата половина на 2019 г. За първите шест месеца на годината в страната са сключени инвестиционни сделки с имоти на обща стойност малко над 167 млн. евро, докато общият обем на пазара през миналата година достигна 668 млн. евро.

Съдът в Оклахома постанови, че Johnson & Johnson носи отговорност за участието си в подхранването на опиоидна криза в САЩ. Американската компания беше осъдена да плати 572 млн. долара обезщетение на щата Оклахома, като решението ще бъде обжалвано. Размерът на компенсацията е разочароващ за щата, чиито прокурори бяха поискали 17 млрд. долара. В иска щатът настоява, че години наред компанията е провеждала агресивна рекламна кампания, с която е преувеличила ефективността от болкоуспокоителните и е омаловажила риска от пристрастяване. Съдебното решение е първото от хилядите заведени дела срещу производители на лекарства, водещи до пристрастяване.

Сделки & проекти

"Кока-Кола ХБК България" инвестира 40 млн. лв. за разширяване на производствения си център в Костинброд. Новата бутилираща линия за PET бутилки удвоява производствения капацитет на дружеството. Линията ще произвежда средно 9 хил. бутилки от 0.5 л повече на час в сравнение с вече действащите.

Национална компания "Железопътна структура" обяви обществена поръчка за модернизацията на жп линията между Волуяк и Драгоман за 345.9 млн. лв. без ДДС. Търгът е разделен на два лота: от Волуяк до Петърч, който включва и изграждането на нова жп гара Костинброд, и от Петърч до Драгоман. Срокът за подаването на офертите е 21 ноември.

"Слънце Стара Загора – Табак" планира да прави нов завод с чуждестранен партньор. Инвестиционното намерение на "Сила холдинг", близкия до "Химимпорт" мажоритарен собственик на "Слънце Стара Загора – Табак", е да купи между 60 и 80 декара земя на цена между 1 млн. и 12 млн. лв. Част от старите мощности вече са съборени и на тяхно място ще се изгражда жилищна сграда.

Българската стартираща компания ClaimCompass получи финансиране от 1.3 млн. долара. Дружеството посредничи на пътници на авиокомпании да получат обезщетение при закъснели и отменени полети през онлайн платформа. Свежият капитал е осигурен основно от фондове за рискови инвестиции, както и няколко бизнес ангела, и ще бъде използван за развитие на технологията за обработка на искове.

Държавната "София тех парк" ще се бори с отрицателните лихви, като инвестира кеша си в ДЦК. Дружеството организира публичен конкурс за избор на инвестиционен посредник за покупка, продажба на финансови инструменти, в частност ДЦК, репо сделки и обратни изкупувания и попечителски услуги с финансови инструменти, изразяващи се в съхранение на финансовите инструменти. Минималната стойност на сделката ще бъде 1 млн. лв.
1.42% доходност постигна държавата на последния аукцион за 20-годишни ДЦК. Бяха одобрени поръчки за 200 млн. лв., като така новоемитираният дълг за годината достига 900 млн. лв.

Рекордна сума - близо 71 млн. лв., за предстоящите местни избори на 27 октомври одобри кабинетът в сряда. За сравнение - за двата тура от предните местни избори преди четири години правителството е отпуснало 50.5 млн. лв., като в тях са влизали и разходите за референдума за дистанционно електронно гласуване, който се проведе заедно с кметския вот. Парламентарните избори през 2017 г. струваха малко под 30 млн. лв., а последните европейски избори - 32 млн. лв. Сред основните причини за увеличението се сочи значителното завишаване на възнагражденията на изборните комисии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

Снимка на деня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK