4+1 | Как бозайниците променят навиците си заради хората, за потенциалните уроци от урагана "Дориан" и още

Четири идеи за четене и една за подкаст

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

ЧЕТИРИ ЗА ЧЕТЕНЕ

Все повече бозайници стават активни нощем

Ново проучване на Калифорнийския университет в Бъркли показва, че все повече бозайници променят цялостно поведението си и започват да извършват по-голямата част от дейностите си нощем. Според биолозите, провели проучването, животните на практика започват да водят нощен начин на живот, за да избегнат срещи с хората. Учените не са сигурни дали тази промяна в поведението ще доведе до проблеми за животните. Прочетете повече тук.

Уроците от урагана "Дориан"

В момента огромният ураган "Дориан" наближава САЩ. Освен въпроси дали този път американските институции ще реагират адекватно и навреме природната стихтия провокира и интересни истории за желанието на Тръмп да бомбардира урагани с ядрени бомби. Ураганите не са резултат от глобалното затопляне, но същите организации, които прогнозират пътя на бурята, създават важни модели за и показват какви са опасностите от климатичните промени. Прочетете повече тук.

Има ли купувачи за новите телефони на Apple

На 10 септември Apple ще представи три нови модела, както и подобрения за съществуващите луксозни модели iPhone XS и XS Max. Компанията може да срещне затруднения при продажбите - проучвания в пазара на смартфони от края на миналата година показват, че потребителите са все по-привързани към устройствата си, в същото време не одобряват минималното количество иновации, което Apple влага в новите си модели през последните години. Ако добавим към това и потенциално забавяне в потреблението покрай страховете от рецесия... Прочетете повече тук.

Митът за калориите

Броенето на калориите е загуба на време - вече 100 години мярката се използва като начин да се борим със затлъстяването, но съвременните научни изследвания показват, че от това просто няма смисъл. Важно е не колко, а какви калории приемаме, както и редица индивидуални фактори, различни за всяко човешко същество. Прочетете историята на борбата с калориите в списание 1843.

ЕДНА ЗА СЛУШАНЕ

Compaq Computers с Род Каниън

През 1981 г. инженерът Род Каниън напуска Texas Instruments и става съосновател на Compaq, която създава първия персонален компютър, работещ с операционната система на IBM. Това отваря вратите за цялата по-нататъшна PC индустрия. Чуйте историята на Каниън тук.

Още от Капитал

КапиталНО

КапиталНО

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата

Мини, ако можеш

Мини, ако можеш